İntraarteriel hyaluronik asit embolisine bağlı vasküler komplikasyonların tedavisinde vazodilatör ajan kullanımının etkisinin sıçan abdominal flep modelinde değerlendirilmesi
The effect of vasodilator agents on the treatment of vascular complications associated with arterial hyaluronic acid embolism: Evaluation in the rat abdominal flap model
  1. Tez No: 940233
  2. Yazar: HİLAL GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN UZUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: dolgu embolisi, hyaluronidaz, hyaluronik asit dolgu, vasküler komplikasyon, vazodilatör, filler embolism, hyaluron, dase, hyaluronic acid filler, vascular complication, vasodilator
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Hyaluronik asit (HA) dolgular, rejuvenasyon ve estetik müdahalelerde en sık uygulanan cerrahi dışı prosedürlerdendir. Güvenli kabul edilseler de kazara arteriyel enjeksiyon; cilt nekrozu, körlük, serebral iskemi gibi komplikasyonlarla sonuçlanmaktadır. Hyaluronidaz vasküler komplikasyonlarda etkinliğine dair fikir birliği bulunan tek tedavidir. Tedaviye vazodilatör ekleme önerilerine rağmen; vazodilatörlerin iskemiyi şiddetlendirdiği, dolgu partikülünün diğer anjiyozomlara ve sistemik dolaşıma geçişiyle arttırabileceği öne sürülmektedir. HA dolgu embolisinde, vazodilatörlerin tek başına ve hyaluronidazla birlikte uygulandığında doku yaşamsallığını azaltacağı, HA partiküllerinin komşu anjiyozomlara geçişini arttıracağı yönündeki hipotezimize yönelik 8 gruptan (6'şar denek) oluşan çalışma planlandı. Deney modeli bipediküllü süperfisiel inferör epigastrik arter(SIEA) bazlı flepte oluşturuldu. Grup 1'de sağ SIEA bağlandı, grup 2'de sağ SIEA, HA dolgu ile embolize edildi. Diğer gruplarda emboli oluşturulduktan sonra hyaluronidaz ve/veya papaverin, subkutan ya da intraarteriyel yolla uygulandı. Üçüncü günde indosiyanin anjiyografi ve fotoğraflanma sonrası denekler sakrifiye edildi. Fotoğraflardan (canlı /toplam) flep alanı hesaplandı. Doku örneklerinde; SIEA'de rekanalizasyon ve HA, primer anjiyozomda inflamasyon ve HA, komşu anjiyozomlarda HA incelendi. Çalışma gruplarında doku canlılığı açısından en yüksek oranlar hyaluronidaz ile, en düşük oranlar papaverin ve kombine uygulama ile görüldü. Komşu anjiyozom HA oranı, en yüksek kombine uygulamada, takiben papaverin uygulamasındaydı. Bu bulgular, vazodilatörlerin doku yaşamsallığını olumsuz etkilediğini, bu etkinin hyaluronidazın tedavi etkisini geri çevirebilecek düzeyde olduğunu, hyaluronidazla kombinasyonda daha yüksek olmak üzere HA partikülünün vasküler bağlantılardan geçişini arttırdığını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Hyaluronic acid(HA) fillers are the most commonly preferred nonsurgical procedures in aesthetic treatments. Although considered safe, unintentional arterial injection can result in complications such as skin necrosis, blindness, and cerebral ischemia. Hyaluronidase is the only treatment with a consensus on its efficacy in vascular complications. While some approaches suggest the addition of vasodilators to this treatment, it is proposed that vasodilators may exacerbate ischemia and could also be associated with the migration of filler to other angiosomes and systemic circulation. In order to test our hypothesis that vasodilators alone or in combination with hyaluronidase would decrease tissue survival and increase migration of HA particles to adjacent angiosomes in filler embolism, an experimental study consisting of eight groups (6 rats each) was planned. The experimental model was designed based on the bilateral superficial inferior epigastric artery(SIEA). The right SIEA was ligated in Group 1, whereas in Group 2, the right SIEA was embolised with filler. In the other groups, after filler embolisation, subcutaneous or intraarterial hyaluronidase and/or papaverine were administered. After indocyanine green angiography and photography on the 3rd day, the subjects were euthanised. The viable / total flap area was analysed from the photographs. In the tissue samples, presence of HA, SIEA recanalisation, the primary angiosome inflammation were evaluated. The rate of adjacent angiosomes containing HA were calculated. The highest survival rate was recorded with hyaluronidase and the lowest with papaverine and combined administration. The highest rates of adjacent angiosomes containing HA, were recorded with combined, followed by papaverine administration. This data indicates that vasodilators compromise tissue viability and enhance the passage of HA through vascular connections, particularly when used in conjunction with hyaluronidase.