Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin spor ahlakı kazanma düzeylerinin incelenmesi
Examination of sports sciences faculty students' sports ethics acquisition levels
- Tez No: 940320
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜHAL YURTSIZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Ahlak, Öz denetim, Eğitim, Etik, Sports, Ethics, Self-control, Erucakioh Ethics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Egemen Eren, Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Spor Ahlakı Kazanma Düzeylerinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Sivas 2025 Sporun yapılmasındaki dikkat edilmesi gereken en önemli noktaların başında spor ahlakı gelmektedir. Sporun gelişmesinde, ahlaki değerlerin yanı sıra, doğru yönlendirme ve disiplin gibi faktörler katkı sağlamaktadır. Sporda ahlaki değerlerden uzaklaşmak durumunda bir takım olumsuz olayların gelişmesi muhtemeldir. Bu nedenle spor öğreminde ve sporun uygulanmasında ahlaki değerlerin ön planda tutulması sporun amaçlarının yerine getirilmesinde yardımcı olaraktır. Bu araştırma, spor etiğinin önemi ışığında, spor bilimleri fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin, spor ahlakı bilinci kazanma amacına erişim düzeyini ölçmek, eğitim süreçleri boyunca spor etiğine yönelik tutumlarını değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla hazırlanan çalışmada veri toplama tekniği olarak anket kullanılmıştır. Anket formları katılımcıların tanıtıcı özelliklerinin yer aldığı ve ''Eğitimde Kültürel Spor Ahlakı Bilinci Kazanma Amacına Erişim Düzeyi Ölçeği'' olarak iki bölümden oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programıyla analiz edilmiştir. Anket formlarında yer alan ifadelerin seçilme sayısı ve bu sıklığın toplam içindeki yüzdesinin verilmesinin ardından, öğrencilerin tanıtıcı özelliklerine göre ölçek alt boyutlarının farklılığını belirlemeye yönelik analizler yapılmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin sporda ahlaki tutumları benimse düzeylerinin 41.51 puan aldığı (min= 10; max = 50) sporda öz denetimli olma durumlarnın ise toplam puan olarak 23.99 aldığı (min = 6; max = 30) bu sonuçlar genel anlamda öğrencilerin spor ahlaki tutumlarının ve sporda öz denetimlerinin üst düzeyde olduğunu gösterir niteliktedir. Cinsiyet ve yaş değişkeninin sporda ahlaki tutum benimseme noktasında farklılığının önemli olduğu görülmüştür. Sporda ahlaki tutum benimsemenin, öz denetemli olma ile pozitif yönlü ve doğrusal bir ilişkisinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Egemen Eren, The Investigation of the Level of Gaining Sports Ethics Among Students of the Faculty of Sports Sciences, Master Thesis, Sivas 2025. One of the most important aspects to consider in sports is sports ethics. In the development of sports, factors such as moral values, proper guidance, and discipline play a significant role. If moral values are neglected in sports, negative events are likely to occur. Therefore, prioritizing moral values in sports education and practice helps achieve the objectives of sports. The primary aim of this research is to determine the attitudes of students studying in the Faculty of Sports Sciences towards sports ethics. For this purpose, a survey method was used in the study. The survey consists of two sections: one containing participants' demographic information and the other titled“Achievement Level of Cultural Sports Ethics Awareness in Education Scale.”The data obtained were analyzed using the SPSS 22.0 program. After providing the frequency of selection for the statements in the survey forms and the percentage of these frequencies within the total, analyses were conducted to determine the differences in the scale subdimensions based on the participants' demographic characteristics. The students who participated in the study scored an average of 41.51 points in adopting moral attitudes in sports (min = 10; max = 50), and their self-control in sports was 23.99 points (min = 6; max = 30). These results generally indicate that the students' moral attitudes in sports and their self-control in sports are at a high level. It was found that there is a significant difference in adopting moral attitudes in sports based on gender and age variables. A positive and linear relationship between adopting moral attitudes in sports and self-control was identified.