Sagittal split ramus osteotomisi operasyonu sonrası uygulanan fiksasyon yöntemlerinin relaps üzerine etkileri
The effects of fixation methods on relapse after sagittal split ramus osteotomy
- Tez No: 940343
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ FINDIK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortognatik cerrahi, Fiksasyon, Relaps, Orthognathic surgery, Fixation, Relapse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Ortognatik cerrahi çene ve yüz bölgesinde meydana gelen iskeletsel deformiteleri düzeltmek amacıyla uygulanan cerrahi bir tekniktir. Alt ve üst çeneden kaynaklanan konumsal bozukluklar, çiğneme ve ısırma fonksiyonlarındaki anomaliler, hava yolu problemleri ve estetik kaygılar gibi çeşitli fonksiyonel ve yapısal bozuklukların giderilmesi amacıyla ortodontik tedavi ile birlikte planlanmaktadır. Ortognatik cerrahi operasyonlarında başarılı bir sonuç elde edilmesi kadar elde edilen bu sonucun korunması da büyük önem taşımaktadır. Ameliyat sonrasında iskeletsel, dişsel ve yumuşak dokuda beklenmeyen değişiklikler relaps olarak adlandırılır. İskeletsel relaps birçok faktörden etkilenmekte olup daha sık gözlenmektedir. Bu çalışmaya 2015-2024 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'na başvuran ve klinik ile radyolojik değerlendirme sonucunda bimaksiller cerrahi endikasyonu konulan 40 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalara sagittal split ramus osteotomisi uygulanmış olup, fiksasyon yöntemi temel alınarak iki gruba ayrılmıştır. Birinci grupta yer alan 20 hastaya bikortikal vidalar ile fiksasyon uygulanırken, ikinci gruptaki 20 hastaya monokortikal vida ve plak ile fiksasyon yapılmıştır. Hastaların değerlendirilmesi, ameliyat öncesi (T0), ameliyattan 1 hafta sonra (T1) ve ameliyattan 6 ay sonra (T2) alınan lateral sefalometrik radyografi verileri üzerinden gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, WebCeph sefalometrik analiz programı kullanılarak analiz edilmiş ve ameliyat sonrası değişim (T1-T0) ile ameliyat sonrası nüks (T1-T2) açısından karşılaştırılmıştır. Bikortikal vida ve monokortikal vida plak uygulanan hastalarda iskeletsel, dental ve yumuşak doku ölçümlerinde gruplar arasında anlamlı farklılık görülmemiştir. Bu nedenle, uygulama kolaylığı, sinir hasarı riskinin daha düşük olması ve kondilde aşırı kuvvet oluşturmaması gibi avantajları göz önüne alındığında, monokortikal vida-plak sisteminin daha güvenli ve etkili bir fiksasyon yöntemi olabileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Orthognathic surgery is a surgical technique performed to correct skeletal deformities in the jaw and facial region. It is planned in coordination with orthodontic treatment to correct various functional and structural disorders such as positional disorders of the upper and lower jaw, anomalies in chewing and biting functions, airway problems and aesthetic concerns. In orthognathic surgery operations, it is of great importance not only to achieve a successful result but also to maintain this result. Unexpected changes in skeletal, dental and soft tissue after surgery are called relapse. Skeletal relapse is affected by many factors and is observed more frequently. This study included 40 patients who applied to Suleyman Demirel University Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Surgery between 2015 and 2024 and who were indicated for bimaxillary surgery based on clinical and radiologic evaluation. All patients underwent sagittal split ramus osteotomy and were divided into two groups based on the fixation method. 20 patients in the first group were fixed with bicortical screws, while 20 patients in the second group were fixed with monocortical screws and plates. The evaluation of the patients was based on lateral cephalometric radiographs taken preoperatively (T0), 1 week postoperatively (T1) and 6 months postoperatively (T2). The data were analyzed using WebCeph cephalometric analysis software and compared in terms of postoperative change (T1-T0) and postoperative recurrence (T1-T2). There were no significant differences between the groups in skeletal, dental and soft tissue measurements in patients with bicortical screw and monocortical screw plates. Therefore, considering its advantages such as ease of application, lower risk of nerve damage and no excessive force on the condyle, monocortical screw-plate system may be a safer and more effective fixation method.