Tekirdağ Çerkezköy Gazi Mustafa Kemal Paşa Aile Sağlığı Merkezindeki çocuk/ ergen izlemlerinin retrospektif analizi
A retrospective analysis of child and adolescent follow-ups at Tekirdağ Çerkezköy Gazi Mustafa Kemal Paşa Family Health Center
  1. Tez No: 940611
  2. Yazar: BELGİN ERGİN BÜCÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ÇELİK GÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Hiperlipidemi, Obezite, Çocuk/Ergen İzlemleri, Aile Hekimliği, Child, Hyperlipidemia, Obesity, Child/Adolescent Monitoring, Family Medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma,“Okulda Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Programı”kapsamında her yıl izlemi yapılan çocuklarda hiperlipidemi oranını tespit etmek ve obezite ile ilişkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Bu çalışmada, Tekirdağ Çerkezköy Gazi Mustafa Kemal Paşa Aile Sağlığı Merkezine çocuk/ergen izlemi için 2 Aralık 2022-3 Ekim 2023 tarihlerinde başvuran 6-18 yaş çocukların serum lipid profili (serum TK, HDL, LDL, TG) ve vücut-kitle indeksi verileri geriye dönük olarak araştırıldı. Bu çalışma retrospektif tanımlayıcı tipte bir çalışma olup 399 erkek, 416 kız olmak üzere toplam 815 çocuğun verileri analiz edildi. Verilerin analizinde SPSS versiyon 27.0 programından yararlanılmıştır. Değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu histogram grafikleri ve Kolmogorov-Smirnov testi ile incelendi.Kategorik değişkenler Ki Kare Testi ile karşılaştırıldı. p<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Normal dağılım göstermeyen (nonparametrik) değişkenler 2'li gruplar arasında değerlendirilirken Mann Whitney U Testi, 2'den fazla gruplarda Kruskal Wallis Testi kullanıldı. Ölçümsel verilerin birbiri ile analizinde Spearman Korelasyon Testi kullanıldı. Çocuklar yaş olarak 6-9,99; 10-13.99; 14 ve üzeri şeklinde 3 gruba ayrıldı. Çocukların yaş ortalaması 9,99±2,53 idi. Yapılan tahlil sonuçlarına göre %6,5 yüksek kolesterol, %3,68 yüksek LDL, %19,88 yüksek TG değerleri tespit edilmiş olup düşük HDL oranı da %9,69 bulundu. Çocukların %12,76 'sının fazla kilolu olduğu, %15,34 'ünün ise obez olduğu görüldü. Erkeklerde TK ve LDL yüksekliği daha fazla iken kızlarda TG yüksekliği daha fazlaydı. Düşük HDL yüzdesi de erkeklerde daha yüksek tespit edildi. Elde edilen sonuçlara baktığımızda sadece 10-13,99 yaş grubu ve kız öğrencilerde HDL ile VKİ arasında istatiksel anlamlılık (p=0,001; p=0,005) saptandı. Diğer lipid değerleriyle obezite arasında istatiksel anlamlılık tespit edilmedi. Ancak VKİ ile TK, LDL ve TG arasında pozitif, HDL ile negatif korelasyon olduğu görüldü. Sonuç olarak çalışmamızda çocuklarda lipid değerleri ile obezite arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemeyi amaçladık. Verilerimizin 4 birimli bir aile sağlığı merkezinde planlanmış olması çalışmamızın zayıf yönüdür. Dolayısıyla sonuçlarımızı tüm topluma genellememeliyiz. Ancak birinci basamakta periyodik çocuk/ergen izlemlerinin önemini ve bu taramalarla hiperlipidemi ve obeziteyi zamanında tespit ederek bunların sebep olabilecekleri hastalıkların erken tanısı için aile hekimlerine büyük sorumluluk düştüğünü vurgulaması açısından çalışmamızın önemli olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca hiperlipideminin sadece obez çocuklarda değil, tüm çocuklarda görülebileceğini tekrar ortaya koyması açısından da yararlı olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the prevalence of hyperlipidemia among children monitored annually within the scope of the“School-Based Health Protection and Promotion Program”and to investigate its association with obesity. In this study, a retrospective analysis was performed on serum lipid profiles (total cholesterol [TC], high- density lipoprotein [HDL], low-density lipoprotein [LDL], and triglycerides [TG]) and body mass index (BMI) data of children aged 6 to 18 years who presented to the Tekirdağ Çerkezköy Gazi Mustafa Kemal Paşa Family Health Center for child/adolescent health monitoring between December 2, 2022, and October 3, 2023.This descriptive, retrospective study analyzed data from a total of 815 children (399boys and 416 girls). Data analysis was conducted using SPSS version 27.0. The normality of the variables was assessed using histogram plots and the Kolmogorov-Smirnov test.Categorical variables were compared using the Chi-Square test, with a p-value of <0.0 5 considered statistically significant. For non-normally distributed (non-parametric) variables,the Mann-Whitney U test was used for comparisons between two groups, and the Kruskal- Wallis test was applied for comparisons among more than two groups. The Spearman correlation test was used to analyze relationships between continuous variables. Children were grouped into three age categories: 6–9.99, 10–13.99, and 14 years and above. The mean age was 9.99 ± 2.53 years. According to the test results, elevated total cholesterol was observed in 6.5% of children, elevated LDL in 3.68%, elevated TG in 19.88%, and low HDL in 9.69%. It was found that 12.76% of children were overweight and 15.34% were obese. Elevated TC and LDL levels were more common in boys, whereas elevated TG levels were more prevalent in girls. Low HDL levels were also more frequently observed in boys. In conclusion, a statistically significant association between HDL levels and BMI was found only in the 10–13.99 age group and among female participants (p=0.001; p=0.005). No statistically significant association was identified between obesity and other lipid parameters. However, a positive correlation was found between BMI and TC, LDL, and TG levels, and a negative correlation was found between BMI and HDL levels. The primary aim of our study was to determine whether there is an association between lipid levels and obesity in children. A limitation of our study is that the data were collected from a single family health center composed of four units, which restricts the generalizability of the results to the wider population. Nevertheless, we believe the study underscores the critical role of family physicians in primary care in conducting periodic child/adolescent health screenings to detect hyperlipidemia and obesity early, thereby enabling early diagnosis of potential associated diseases. Additionally, the study is valuable in highlighting that hyperlipidemia may be present not only in obese children but across the entire pediatric population.