Tanzimat'tan Cumhuriyet'e gayrimüslimlerin giyim kuşamı ve modacılık faaliyetlerinin sosyal kültürel hayata yansımaları
The reflections of the clothing and fashion activities of non-muslim from Tanzimat to Republic on social cultural life
  1. Tez No: 940622
  2. Yazar: ŞAHNAZ OKTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN CAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Giyim kuşam, Moda, Gayrimüslimler, Batı Modası, Kıyafet ve Kimlik, Clothing, Fashion, Non-Muslims, Western Fashion, Clothing and Identity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
ÖZET TANZİMAT'TAN CUMHURİYET'E GAYRİMÜSLİMLERİN GİYİM KUŞAMI VE MODACILIK FAALİYETLERİNİN SOSYAL KÜLTÜREL HAYATA YANSIMALARI Kıyafet kültürü insanlık tarihi kadar eskidir. İnsanlar yaşam koşullarına uyum sağlayabilmek amacıyla sürekli değişim içeresinde olmuştur. Bu durum giyim kuşam kültürünün şekillenmesi sağlamıştır. İlk Türkler ve Selçuklu Devleti'nden esinlenen Osmanlı Devleti, çok uluslu yapısını kıyafetlerine de yansıtmıştır. Osmanlı Devleti'nde yaşayan Gayrimüslimler kıyafetlerindeki renk, biçim ve kalite açısından Müslümanlardan ayrılmaktaydı. Gayrimüslimler kendi aralarında da farklı kıyafetler giymişlerdir. Tanzimat Fermanı'nın eşitlik ilkelerinden yararlan Gayrimüslimler ilk olarak görünümlerini değiştirmişlerdir. Bu dönemden itibaren Osmanlı'da Batı modasının etkileri görülmüştür. Siyasi, kültürel, askeri alanda geri kaldığını kabullenen devlet, açığını sosyal alanda yapılan yeniliklerle kapatmak istemiştir. Başlangıçta askeri üniformalar değiştirilerek beraberinde devlet memurlarının kıyafetleri belirlenmiştir. Meşrutiyet Dönemi'nde hız kazanan gelişmeler İttihat ve Terakki üyelerinin Batı ve milli modanın birleşiminden oluşan yeni moda akımını ortaya çıkartmıştır. Cumhuriyet'in ilan edilmesinin ardından giyim kuşam alanında köklü değişiklikler yapılarak toplumlar arasındaki ikilik ve belirsizlik ortadan kaldırılmıştır. Bu kapsamda Mustafa Kemal'in öncülüğünde gerçekleşen Kıyafet İnkılabıyla Türk milletinin görünümüyle birlikte fikirleri de değiştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE REFLECTIONS OF THE CLOTHING AND FASHION ACTIVITIES OF NON-MUSLIM FROM TANZIMAT TO REPUBLIC ON SOCIAL CULTURAL LIFE The culture of clothing is as old as human history. People have been in constant change in order to adapt to their living conditions. This situation has provided the formation of the culture of clothing. The Ottoman State, inspired by the first Turks and the Seljuk State, also reflected its multinational structure in its clothing. Non-Muslims living in the Ottoman State were distinguished from Muslims in terms of the color, shape and quality of their clothing. Non-Muslims also wore different clothes among themselves. Non-Muslims benefiting from the equality principles of the Tanzimat Edict first they changed their appearance. From this period onwards, the effects of Western fashion were seen in the Ottoman Empire. The state, which accepted that it was lagging behind in the political, cultural and military fields, wanted to close the gap with innovations in the social field. In the beginning, military uniforms were changed and the clothes of civil servants were determined. The developments that gained speed in the Constitutional Era brought out the new fashion trend of the Union and Progress members, which was a combination of Western and national fashion. After the declaration of the Republic, radical changes were made in the field of clothing and the duality and uncertainty between societies were eliminated. In this context, with the Clothing Revolution led by Mustafa Kemal, the Turkish nation's appearance and ideas were changed.