Streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulmuş sıçanların beyin kortekslerinde konneksinlerin araştırılması
Investigation of connexins in the cerebral cortex of rats with diabetes with streptozotocin
  1. Tez No: 940621
  2. Yazar: MAİDE İLAY TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYZULLAH BEYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Beyin Korteks, Konneksin, Sıçan, Streptozotosin, Cerebral Cortex, Connexin, Diabetes, Rat, Streptozotocin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Diyabet, insülin salgılanmasındaki bozukluklarla ilişkilendirilen en yaygın metabolik hastalıklardan biridir. Birçok diyabetik komplikasyonun, çeşitli dokularda konneksin proteinlerinin farklı düzeylerde ekspresyon gösterdiği belirlenmiştir. Hayvan deneylerinde yapılan araştırmalar, konneksinlerin yalnızca hücre bölünmesinde değil, aynı zamanda öğrenme ve hafıza süreçlerinde de işlev gördüğünü; bu süreçlerdeki bozulmaların inflamasyon, epilepsi ve davranışsal bozukluklara yol açabileceğini göstermiştir Bu tez çalışmasında hipergliseminin konneksin proteinlerin lokalizasyon ve ekspresyonlarındaki olası değişiklikleri belirlemek ve bu değişikliklerin diyabet mellitusun beyin korteksi üzerindeki etkilerini ortaya koymak amacıyla tasarlanmıştır. Streptozotosin (STZ) verilerek sıçanlarda Tip 1 diyabet oluşturulmuştur. Bu çalışmada 48 adet Wistar-albino suşu erkek sıçan (180-200 gr, 2 aylık) kullanıldı. Sıçanlar, diyabet grubu (50 mg/kg streptozotosin i.p n: 16), sham grubu (sitrat tamponu pH; 6 i.p. n: 16) ve kontrol grubu (n: 16) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Hayvanların hafıza ve mekansal öğrenme davranışlarındaki değişiklikleri gözlemlemek için açık alan ve Y-labirent davranış testleri yapıldı. Her gruptan sekiz sıçan seçildi (n:8) ve toplam 24 hayvana açık alan ve Y-labirent testleri uygulandı. Y-labirent testi sonucunda ortalama alternasyon yüzdeleri incelendiğinde, sitrat grubunun diğer gruplara göre biraz daha yüksek bir ortalamaya sahip olduğu görülmekle birlikte, bu fark istatistiksel olarak anlamlılık düzeyine ulaşmamıştır. Açık alan testinde kaydedilen orta kare sayısı değerleri gruplar arasında anlamlı düzeyde farklılık göstermektedir. Ortalama değerlere bakıldığında, diyabet grubunun ve sitrat grubunun , kontrol grubuna kıyasla belirgin şekilde daha fazla orta alanda hareket ettiği görülmektedir. Sitrat ve diyabet gruplarının benzer ortalama değerlere sahip olması, her iki grubun da merkezi bölgeye yönelimlerinin arttığını göstermektedir. Deney 40 günde tamamlandı ve hayvanlar daha sonra sakrifiye edildi. Bouin tespit solüsyonu ile perfüzyon yapılarak beyinleri çıkarıldı. Ardından diğer kesitlere Cx26, Cx29, Cx32, Cx36, Cx43, Cx45, Cx46 primer antikorları uygulanarak peroksidaz immunohistokimyasal boyama yöntemi uygulandı. Yapılan boyamalar sonucunda Cx26, Cx46 diyabet gruplarında, Cx32 sitrat grubunda, Cx45 kontrol grubunda konneksin ekspresyonları (p>0.05) görülmedi. Cx32'de kontrol grubunda kortekste az miktarda, diyabet grubunda beyin korteksinde hücrelerarası bağlantılarda sinir lifleri üzerinde ve kan damarları etrafında (p0.05) görülmemiştir. Çalışmamızda elde edilen veriler doğrultusunda diyabetin beyin korteksinde oligodentorositlerde, endotel hücrelerinde, sinir liflerinde ekspresyon gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
Diabetes is one of the most common metabolic disorders associated with abnormalities in insulin secretion. Many diabetic complications have been shown to involve differential expression levels of connexin proteins in various tissues. Animal model studies have demonstrated that connexins play roles not only in cell division but also in learning and memory processes; disruptions in these processes may lead to inflammation, epilepsy, and behavioral disorders. This thesis aimed to determine the possible changes in the localization and expression of connexin proteins caused by hyperglycemia and to reveal the effects of diabetes mellitus on the cerebral cortex. Type 1 diabetes was induced in rats by administration of streptozotocin (STZ). A total of 48 male Wistar-albino rats (180-200 g, 2 months old) were used. The rats were divided into three groups: diabetes group (50 mg/kg STZ i.p., n=16), sham group (citrate buffer, pH 6, i.p., n=16), and control group (n=16). To observe behavioral changes in memory and spatial learning, open field and Y-maze behavioral tests were conducted. Eight rats were selected from each group (n=8), and a total of 24 animals were subjected to behavioral testing. In the Y-maze test, although the sham group showed a slightly higher mean alternation percentage compared to the other groups, this difference was not statistically significant. In the open field test, the number of entries into the central squares showed statistically significant differences among groups. The mean values indicated that the diabetes and sham groups exhibited notably more movement in the central area compared to the control group. The similarity in mean values between the sham and diabetes groups suggests an increased tendency toward the central zone in both groups. The experiment was completed in 40 days, after which the animals were sacrificed. Their brains were removed following perfusion with Bouin fixative solution. Peroxidase immunohistochemical staining was then performed using primary antibodies for Cx26, Cx29, Cx32, Cx36, Cx43, Cx45, and Cx46. As a result of the staining, no connexin expression was observed in Cx26 and Cx46 in the diabetes group, in Cx32 in the sham group, and in Cx45 in the control group (p>0.05). For Cx32, limited expression was observed in the cortex of the control group, while in the diabetes group, expression was detected in intercellular connections, neural fibers, and around blood vessels (p0.05). Based on the data obtained in this study, it was observed that diabetes affects connexin expression in oligodendrocytes, endothelial cells, and neural fibers in the cerebral cortex.