Homosistein tayinine yönelik biyosensör geliştirilmesi
Development of a novel biosensor for homocysteine determination
  1. Tez No: 94074
  2. Yazar: SENCER ALAÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZMİ TELEFONCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Homosistein, Yumurta kabuğu membranı, Biosensor, Enzim elektrodu, Homocysteine, Biosensor, Eggshell membrane, Enzyme electrode
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı sülfhidril grubu içeren bir amino asit olan homosistein için biyosensör geliştirmektir. Homosisteinin yüksek düzeylerinin Alzheimer hastalığı, oklüzif damar hastalığı, venöz tromboz, felç, kardiyovasküler hastalıklar, miyokardiyal enfarktüsde Ölüm oranı, diyabet, bunama gelişimi, gebelikteki düşükler, kanser oluşumu ve polimorfizm gibi birçok sorun ile ilişkisi araştırılmış ve çeşitli bulgular ortaya koyulmuştur. Özellikle kardiyovasküler sorunlar ile homosisteinin ilişkisi derinlemesine araştırılmıştır. Homosisteinin damar tıkanıklığı yarattığım gösteren teorik mekanizmalar açıklanmıştır. Plazma homosistein düzeyinin her 2.5 umol/L artışı kardiyovasküler hastalık riskini %10, felç riskini ise %20 artırdığı yapılan çalışmalarla bulunmuştur. Plazma homosistein düzeyi yüksek olan kardiyovasküler sorunlu kişilerde Ölüm oranının arttığı da yine yapılan çalışmalarda bulunmuştur. Bu nedenle hastanelerde homosistein tayini rutin olarak yapılır hale gelmiştir. Tayin sonucu elde edilen değer yüksekse vitamin takviyesi ile hastanın tedavisi yapılabilir. Çalışma kapsamında biyosensörün biyolojik komponenti olarak L- homosistein desülflndraz, yumurta kabuğu membranına immobilize edildi. Transdüser olarak seçilen amonyum seçici elektrod ile enzimatik reaksiyon sonucu oluşan amonyak potansiyometrik sinyale dönüştürüldü. Geliştirilen biyosensörün optimizasyonu için sıcaklık, pH, tampon konsantrasyonu, glutaraldehit miktarı, DTT miktarı ve ISA (iyonik şiddet ayarlayıcı tampon) tamponunun etkisi araştırıldı. Biyosensörün karakterizasyonu için ise tayin aralığı, operasyonel kararlılık, L-sistein ve L-metiyoninin girişim etkileri ve plazma total homosistein tayinine uygunluğu incelendi.
Özet (Çeviri)
Homocysteine is a sulphur containing amino acid. It is not found in natural protein structure but because of methionine metabolism it can be found in all cell types. The significance of homocysteine was first discovered at 1969 by Kilmer McCully. High levels of homocysteine in plasma is associated with coronary artery disease, cerebrovascular disease, Alzheimer's disease, myocardial infarction etc. In last decade homocysteine becomes a marker for atherosclerosis and myocardial infarction. Many methods have been developed for clinical determination of homocysteine such as immunoassay, HPLC and enzymatic assay. In this study, development of cheap and fast determination method for homocysteine was aimed. For this purpose, L-homocysteine desulfhydrase (E.C.4.4.1.2), (systematic name: L-homocysteine hydrogen-sulfide-lyase) was immobilized on eggshell membrane byvra crosslinking with glutaraldehyde. As our knowledge this enzyme has been used for first time in biosensing system. Extracted eggshell membrane was modified with homocysteine desulfhydrase and then modified membrane was placed to the surface of ammonium selective electrode which served as homocysteine biosensor. Homocysteine desulfhydrase catalyses reaction shown below: L-homocysteine + water * sulfide + ammonia + 2-oxobutirate Formed ammonia was detected by ammonium selective electrode and by this way homocysteine concentration was detected. For further optimization and characterization of biosensor, the effects of; enzyme loading, glutaraldehyde concentration, temperature, pH and ionic strength, ISA buffer, DTT concentration on the response of biosensor have been investigated in detail.