Şizofreni hastalarında sirkadiyen genlerden CLOCK rs1801260 polimorfizminin incelenmesi
Investigation of CLOCK rs1801260 polymorphism of circadian genes in schizophrenia patients
- Tez No: 940749
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TÜRKGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, sirkadiyen ritim, CLOCK geni, rs1801260, polimorfizm, Schizophrenia, circadian rhythm, CLOCK gene. rs1801260, polymorphism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Araştırmalar, moleküler sirkadiyen saat geni CLOCK geninin, şizofreni gelişimiyle ilişkili olabileceğine işaret etmektedir. Literatürde, CLOCK rs1801260 polimorfizmi Türk şizofreni popülasyonunda incelenmemiştir, diğer popülasyon verileri de çelişkilidir. Çalışmamızda, sirkadiyen genlerden CLOCK rs1801260 polimorfizminin, şizofreni hastaları ve sağlıklı kontrol bireylerde, demografik özellikler, genotip ve allel dağılımları açısından karşılaştırılması ve anlamlandırılması hedeflenmiştir. Yöntem: İstanbul NP Beyin hastanesi Psikiyatri polikliniğine başvuran ve şizofreni tanısı konulan 50 hasta ve 50 sağlıklı kontrol bireyde deoksiribonükleik asit (DNA) izolasyonu gerçekleştirilmiş, daha sonra CLOCK rs1801260 polimorfizm çalışması için özgün olarak tasarlanmış TaqMan Kiti kullanılarak gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile genotipleme tayini yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada, şizofreni hasta grubunun yaş ortalaması 36,26 ± 11,26, kontrol grubunun ise 34,04 ± 7,09 olarak belirlenmiştir. Hasta ve kontrol grupları arasında yaş (p=0,125) ve cinsiyet (p=0,685) açısından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Çalışmada, TC veya CC risk genotiplerinin şizofreni hastalarında görülme sıklığı, kontrol bireylerle karşılaştırıldığında, TT genotipine göre 2,92 kat artmaktadır (Odds oranı (OR)=2,92, 95% güven aralığı (GA), p=0,012). C allelinin şizofreni hastalarında görülme sıklığı ise, kontrol bireylerle karşılaştırıldığında, T alleline göre 2 kat artmaktadır (OR=2,00, 95% GA, p=0,019). Hasta ve kontrol grubunda yaş ve cinsiyet açısından ise CLOCK rs1801260 genotipleri anlamlı bir farklılık göstermemiştir (p>0,05). Sonuç: Çalışma sonuçlarımız literatür bilgileri ile karşılaştırıldığında CLOCK rs1801260 polimorfizminin şizofreni hastalarında yüksek C alleli sıklığıyla örtüşmekte olduğu görülmektedir. Şizofreni hastalığında CLOCK polimorfizminin yatkınlık açısından değerlendirilebileceğini düşünmekteyiz. Bu polimorfizmin, tanıda kullanımı için gelecekteki çalışmalarda bu faktörlerin etkilerini daha kapsamlı bir şekilde ele alan çalışmaların yapılması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Research suggests that the molecular circadian clock gene CLOCK may be associated with the development of schizophrenia. In the literature, CLOCK rs1801260 polymorphism has not been analyzed in the Turkish schizophrenia population, and other population data are contradictory. In our study, we aimed to compare and interpret the CLOCK rs1801260 polymorphism, one of the circadian genes, in terms of demographic characteristics, genotype, and allele distributions in schizophrenia patients and healthy control subjects. Method: Deoxyribonucleic acid (DNA) isolation was performed in 50 patients diagnosed with schizophrenia and 50 healthy control subjects admitted to the Psychiatry outpatient clinic of Istanbul NP Brain Hospital, and then genotyping was performed by real-time polymerase chain reaction (PCR) using the TaqMan Kit specifically designed for the CLOCK rs1801260 polymorphism study. Results: The mean age of the schizophrenia patient group was 36.26 ± 11.26 years, and the mean age of the control group was 34.04 ± 7.09 years. There was no significant difference between the patient and control groups in terms of age (p=0,125) and gender (p=0,685). In the study, the prevalence of TC or CC risk genotypes in schizophrenia patients was 2.92 times higher than that of TT genotype when compared to control subjects (odds ratio (OR)=2,92, 95% confidence interval (CI), p=0,012). The prevalence of the C allele in schizophrenia patients was 2-fold higher than the T allele when compared to control subjects (OR=2,00, 95% CI, p=0,019). CLOCK rs1801260 genotypes did not show a significant difference in terms of age and gender in the patient and control groups (p>0,05). Conclusion: When our study results are compared with the literature, it is seen that CLOCK rs1801260 polymorphism overlaps with the high frequency of C allele in schizophrenia patients. We think that CLOCK polymorphism can be evaluated in terms of predisposition in schizophrenia. For the use of this polymorphism in diagnosis, it is important to conduct studies that address the effects of these factors more comprehensively in future studies.