Multidimensional approach to trust: A case study on Turkish economy
Güvene çok boyutlu yaklaşım: Türkiye ekonomisi örneği
  1. Tez No: 940777
  2. Yazar: SALİH KUZUCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ÜÇDOĞRUK GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal güven, ekonomik sistemler, kurumlar, yapısal eşitlik modeli, Trust, institutions, economic systems, SEM
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma, ekonomik sistemlere duyulan güvenin nasıl ölçülebilir ve değiştirilebilir olduğunu disiplinlerarası bir bakış açısıyla incelemektedir. Türkiye'de 2.406 katılımcıyla gerçekleştirilen Dünya Değerler Anketi 7. Dalgası verileri üzerinde Yapısal Eşitlik Modellemesi (SEM) kullanılmıştır. Öz-güven, kurumsal güven ve kişilerarası güven olmak üzere üç örtük yapıyı değerlendiren karşılaştırmalı bir analiz, güvenin yeniden kavramsallaştırılmış yönlerine dair teorik modellemeden ampirik iyileştirmeye olanak sağlamaktadır. Literatürde önerilen 57 gösterge, anlamlı bir değişim ortaya koyarak 21'e indirgenmiştir: Öz-güven, ahlaki özerklikten ziyade sosyal önceliklere (aile, iş, boş zaman) daha fazla yönelmiştir; kurumsal güven, demokratik değerlere bütünlük ve önem atfetmiş, öz-güven ve kişilerarası güven ile güçlü bir kovaryans göstermiştir; kişilerarası güven ise çeşitliliklere karşı farklı tutumlara göre göçmenlerin kabulü ve şiddetin meşrulaştırılması için çok güçlü negatif yüklemeler göstermiştir. Bulgular, Türkiye'ye özgü, kurumsal performans, sosyal uyum ve bireysel değerlerin ekonomik koordinasyonu güçlendirdiği bütünleşik bir güven sistemi önermektedir. Teorik zenginlik nedeniyle ampirik modellemede bazı gerilimler ortaya çıkarken, oldukça kabul edilebilir bir CFI değeri olan 0,821 ve RMSEA uyum indeksi olan 0,072, güvenin işlem maliyetlerini azalttığını ve ekonomik şoklara karşı dayanıklılığı artırdığını vurgulamaktadır. Bu yeniden kavramsallaştırma, çağdaş Türk kültüründe güvenin yaşanan deneyimini daha etkili bir şekilde temsil edebilir; bununla birlikte, genellenebilirliğini ve teorik etkilerini doğrulamak için ek araştırmalar gereklidir. Türkiye'nin güven dinamiklerini daha iyi anlamak için, yeniden tanımlanan kavramları ve bunların daha geniş teorik yansımalarını desteklemek amacıyla ek kültürler arası ve boylamsal çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study investigates, from an interdisciplinary viewpoint, how trust in economic systems becomes measurable and alterable, utilizing Structural Equation Modeling (SEM) on the databases of the, World Values Survey Wave 7, in Türkiye with 2,406 participants. A comparative analysis which assesses three latent constructs espying self-trust, institutional trust, and interpersonal trust allows this work to depart from theoretical modeling through empirical refinement regarding reconceptualized aspects of trust. Literature recomendeed 57 indicators reduced into 21 revealing meaningful change: self-trust became more oriented toward social priorities ( family, work, leisure) and not moral autonomy; institutional trust placed integrity and glory in democratic values, showing strong covariance with self-trust and interpersonal trust; while interpersonal trust according to varied dual attitudes toward diversities showed very strong negatives loadings for acceptance of immigrants and justification of violence. The findings suggest an integrated system of trust, specific to Türkiye, in which institutional performance, social cohesion, and individual values fortify economic coordination. While some tensions arise in modified modeling due to theoretic richness with a fairly acceptable CFI of 0.821 and RMSEA fit index of 0.072 underscores that trust reduces the accompanying transaction costs, while improving economic resilience to shocks. This reconceptualization may more effectively represent the lived experience of trust in contemporary Turkish culture; nevertheless, additional research is required to validate its generalizability and theoretical implications. To further understanding of Türkiye's trust dynamics, additional cross-cultural and longitudinal studies are necessary to substantiate the redefined notions and their wider theoretical consequences.