Ali Haydar Haksal'ın romanlarında yer alan rol model şahsiyetler
Role in Ali Haydar Haksal's novels model personalities
  1. Tez No: 940835
  2. Yazar: HÜLYA GÜLSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ŞAHİN YAVUZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Roman, Rol Model Şahsiyetler, Ali Haydar Haksal, Hulefâ-yı Raşidin, Novel, Role Model Figures, Ali Haydar Haksal, Caliphs of Rashidun. Number of
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Ali Haydar Haksal, özgün üslubuyla İslam edebiyatına zenginlik katan önemli bir yazardır. Eserlerinde İslami değerleri ve geleneği modern bir dille okuyucuya aktarmayı amaçlar. Bu çalışmanın odak noktasını Haksal'ın romanlarında yer alan rol model şahsiyetler oluşturmaktadır. İncelemenin odağında, Haksal'ın dokuz romanında yer alan İslamiyet'i ve geleneği temsil eden rol model şahsiyetler bulunmaktadır. Bu şahsiyetlerin başında, İslam dininin peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v) ve onun yolundan giden dört halife olan Hulefâ-yı Raşidin gelmektedir. Yazar, bu örnek şahsiyetlerin hayatlarını romanlarına taşıyarak, onların sahip olduğu erdemleri gözler önüne serer. Yazarın romanlarındaki İslami rol modeller sadece Müslüman okurlar için değil, tüm insanlık için geçerli evrensel mesajlar verir. Adalet, hoşgörü, sevgi, saygı, edep, yiğitlik, cesaret gibi değerler, tüm insanlığın ortak değerleridir. Yazar, bu ortak erdemleri okuyucuya aktararak, okuyucunun İslami değerlere olan inancını güçlendirmeyi hedefler. Haksal, İslami rol modellerin yanı sıra romanlarında İslami geleneği ve değerleri temsil eden çeşitli kişilere de yer verir. Bu kişiler, farklı dönemlerde yaşamış, farklı mesleklerde bulunmuş olsalar da ortak özellikleri İslam'a bağlılıkları ve topluma kazandırdıkları örnek davranışlardır. Yazar, eserlerinde okurlara İslam'ın sadece bir inanç sistemi değil, aynı zamanda hayatın her alanına yön veren değerler bütünü olduğunu gösterir. Bu sayede, romanlar hem edebi metin olma özelliğini korurken hem de İslami değerlerin anlaşılmasına ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ali Haydar Haksal is an important writer who enriches Islamic literature with his unique style. In his works, he aims to convey Islamic values and tradition to the reader in a modern language. The focus of this study is the role model figures in Haksal's novels. The focus of the analysis is on the role model figures representing Islam and tradition in Haksal's nine novels. Chief among these figures is the Prophet of Islam. Muhammad (pbuh) and the first four caliphs who followed his path, the Rashidun Caliphs. By bringing the lives of these exemplary figures into his novels, the author reveals the virtues of these figures. The Islamic role models in the author's novels give universal messages valid not only for Muslim readers but for all humanity. Values such as justice, tolerance, love, respect, decency, bravery and courage are the common values of all humanity. By conveying these common virtues to the reader, the author aims to strengthen the reader's belief in Islamic values. In addition to Islamic role models, Haksal also includes various people who represent Islamic tradition and values in his novels. Even though these people lived in different periods and had different professions, their common characteristics are their devotion to Islam and the exemplary behavior they brought to society. In his works, the author shows the readers that Islam is not only a belief system, but also a set of values that guide all areas of life. In this way, novels both maintain their character as literary texts and contribute to the understanding and dissemination of Islamic values.