Ahlat mezar taşları ve seramik yüzeylerde yorumlanması
Ahlat tombstones and their interpretation on ceramic surface
- Tez No: 940870
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR BİÇİCİ ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ahlat, Selçuklu, Mezar Taşı, Seramik, Ahlat, Selçuklu, Tombstone, Ceramics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Seramik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Türkler Orta Asya, İran ve Anadolu'da idari, sivil ve dini alanda pek çok eşsiz eserler inşa etmişlerdir. Bu eserlerden dini yapılar içerisinde sayılan mezar taşları bulunmaktadır. Bu mezar taşlarına en iyi örnekler Bitlis'in Ahlat ilçesinde yer alan Selçuklu dönemine ait mezar taşları gösterilebilir. Ahlat'taki Selçuklu mezar taşları Türk İslam sanatı anlayışı doğrultusunda üretilmiştir. Ahlat'ta farklı dönem ve kültürlere ait mezar taşları da bulunmaktadır. Ancak araştırma konusu olarak Selçuklu dönemine ait mezar taşları ele alınıp incelenmiştir. Ahlat Selçuklu mezar taşlarındaki bitkisel, geometrik, hayvansal ve mitolojik süslemelerden yola çıkılarak tasarımlar yapılıp, üç boyutlu ve pano şeklinde özgün seramik formların üretilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla, toplamda 11 adet çalışma gerçekleştirilmiştir. Söz konusu çalışmalar, kalıp elle şekillendirme ve mühürleme yöntemleri kullanılarak üç boyutlu ve pano ürünleri üretilmiştir. Ürünlerde, 950 derece bisküvi pişirimi ve 1050 derece sırlı pişirim uygulanmıştır. Renklendirme işlemlerinde ise genellikle eskitme, kırmızı, turkuaz ve siyah renkler ağırlıklı olarak tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turks have built many unique works in the administrative, civil and religious fields in Central Asia, Iran and Anatolia. Among these works, there are tombstones considered as religious structures. The best examples of these tombstones are the tombstones belonging to the Seljuk period in Ahlat district of Bitlis. Seljuk tombstones in Ahlat were produced in line with the understanding of Turkish Islamic art. There are also tombstones belonging to different periods and cultures in Ahlat. However, tombstones belonging to the Seljuk period were taken as the subject of research and examined. Designs are made based on the plant, geometric, animal and mythological ornaments on Ahlat Seljuk tombstones and it is aimed to produce original ceramic forms in the form of three-dimensional panels. For this purpose, a total of 11 studies were carried out. The studies in question produced three-dimensional and panel products using mold, hand-forming and sealing methods. 950 degree biscuit firing and 1050 degree glaze firing were applied to the products. In the coloring processes, generally antique, red, turquoise and black colors were preferred.