Diyarbakır Ulu Camideki motiflerin seramik yüzeylerde yorumlanması
Interpretation of the motifs in Diyarbakir Ulu Mosque on ceramic surfaces
  1. Tez No: 940871
  2. Yazar: AYŞE BAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR BİÇİCİ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, Ulu Cami, Diyarbakır, Tasarım, Mimari, Ceramics, Ulu Cami, Diyarbakır, Design, Architectu
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Seramik, başlangıçta insanların günlük ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla keşfedilmiş, zamanla sanatta bir ifade aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Geçmişten günümüze, toplumların estetik ve ekonomik kaygılarının yanı sıra sosyal yaşamlarını, dini inançlarını ve kültürel duyarlılıklarını yansıtan seramik kaplarda çeşitli materyaller ve kabartmalar kullanılmıştır. Günümüzde ise seramik gelişen teknoloji, endüstri ve çeşitli sanat anlayışlarıyla birlikte farklı şekillendirme ve süsleme teknikleriyle üretilmeye devam etmektedir. Diyarbakır Ulu Cami, geçmişten günümüze en büyük ve önemli ibadethanelerden biri olmuştur. Diyarbakır'ın tarih kokan dokusunu yansıtan bu cami, bölgedeki varlığını birçok açıdan sürdürmektedir. Birden fazla onarım geçiren Ulu Cami, kullanılan alanlara göre değişikliğe uğrayan yapısı ve dokularıyla dikkat çekmektedir. Yapının duvarlarında yer alan kitabeler, caminin tarihini gözler önüne sermektedir. Diyarbakır Ulu Cami kompleksi; mimari yapıları, süslemeleri ve özgün yapı elemanlarıyla şehrin anıtsal eserleri arasında önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada, Ulu Cami içerisindeki dekorlar seramiğe uygun şekilde tasarlanmış ve maketleri çeşitli şekillendirme teknikleriyle üretilmiştir. Çalışmalarda ortak bir plastik anlatım dili oluşturulması hedeflenmiştir. Elektrikli kamara tipi fırınlarda ilk pişirim 950 °C de ve sırlı pişirim ise 1050 °C de gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ceramics was initially discovered to meet the daily needs of people, and over time, it began to be used as a means of expression in art. From past to present, various materials and reliefs have been used in ceramic vessels that reflect the aesthetic and economic concerns of societies as well as their social lives, religious beliefs and cultural sensitivities. Today, ceramics continue to be produced with different shaping and ornamentation techniques with developing technology, industry and various artistic understandings. Diyarbakır Great Mosque has been one of the largest and most important places of worship from past to present. Reflecting the historical texture of Diyarbakır, this mosque continues its presence in the region in many ways. The Great Mosque, which has undergone more than one repair, attracts attention with its structure and textures that change according to the areas used. The inscriptions on the walls of the building reveal the history of the mosque. Diyarbakır Ulu Cami complex has an important place among the monumental works of the city with its architectural structures, decorations and unique building elements. In this study, the decorations in the Great Mosque were designed in accordance with ceramics and models were produced with various shaping techniques. The aim was to create a common language of plastic expression. The first firing was carried out at 950 °C and the glazed firing at 1050 °C in electric chamber type kilns.