Quantom cryptography and qubit key
Kuantum kriptografi ve kübit anahtarı
- Tez No: 940905
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH TEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kriptografi, Simetrik, Asimetrik, Kuantum Hesaplama, Kuantum kriptografi, Protokoller, Şifreleme, Şifre Çözme, Mantık Kapıları, Kuantum Kapıları, Hata Düzeltme, Cryptography, Symmetric, Asymmetric, Quantum Computing, Quantum cryptography, Protocols, Encryption, Decryption, Logic Gates, Quantum Gates, Error Correction
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siber Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
İnsanlığın uygarlık yılları boyunca insanlar, çevrelerini toplayıp inceleyerek ve etraflarında gelişen olayları titizlikle gözlemleyerek sürekli olarak öğrenmeye ve ilerlemeye çalışmışlardır. Titizlikle belgelenen bu birikmiş bilgi nesillere aktarılarak onların geçmişten öğrenmelerine ve dünyaya dair anlayışlarını geliştirmelerine olanak sağlandı. Her neslin gelişimi bir öncekinin üzerine inşa edilir, daha gelişmiş teknolojiler ve fikirlerin önünü açar ve gelecek nesiller için hayatı giderek daha kolay hale getirir. Bu ilerleme döngülerinin gelişmesi için her neslin bu yazılı kayıtların kusursuz bir şekilde korunmasını sağlaması gerekiyordu. Başlangıçta kemikler ve hayvan derileri depo görevi gördü, daha sonra bunların yerini kağıdın icadı aldı. Bu değerli belgeler daha sonra yalnızca yetkili kişilerin erişebileceği son derece güvenli yerlerde muhafaza edildi. Bu, yalnızca izin verilenlerin erişim sağlayabilmesi nedeniyle siber güvenliğin ilk biçimini oluşturdu. Ancak bilgi yalnızca statik arşivlerle sınırlı değildi. Stratejik savaşlarda veya uluslar arasında ittifakların kurulmasında kullanılan bazı bilgilerin çok uzak mesafelere taşınması gerekiyordu. Bu mesajların düşmanın eline geçmesini veya hasarlı uç yollara yenik düşmesini önlemek gibi kritik bir görevle görevlendirilen haberciler girin. Hızlarına, güçlerine ve sarsılmaz sadakatlerine rağmen bu güvenilir kuryeler bile hassas kargoları için ek bir koruma katmanına ihtiyaç duyuyordu. Kriptografinin yaratılışı ışığı görmeye başladığında, yeni bilgisayarın günümüzün en güçlü protokollerine tehdit oluşturmaya başlaması için oluşturulmuş ve oluşturulmuş herhangi bir yeni protokolü kırmanın bir yolunu bulmak için gölgede başka bir fikir de ortaya çıktı. Standers, yani kuantum bilgisayar ve bu da bana bu bilgisayara karşı şansı olabilecek yeni bir protokol düşündürüyor ve onun gelecekte büyüyüp başarılı olacağını umuyor.
Özet (Çeviri)
Throughout the years of human civilization, people have consistently strived to learn and advance by collecting and studying their surroundings, and meticulously observing the phenomena that unfolded around them. This accumulated knowledge, meticulously documented, was passed down through generations, enabling them to learn from the past and improve upon their understanding of the world. Each generation's advancement is built upon the previous, paving the way for more sophisticated technologies and ideas, making life progressively easier for generations to come. For these cycles of progress to flourish, each generation had to ensure the impeccable preservation of these written records. Initially, bones and animal skins served as their repository, later replaced by the invention of paper. These precious documents were then housed in highly secure locations, accessible only to authorized individuals. This constituted the first form of cybersecurity, as only those granted permission could gain access. However, information wasn't solely confined to static archives. Some knowledge, employed in strategic warfare or the forging of alliances between nations, needed to be transported across vast distances. Enter the messengers, entrusted with the critical task of safeguarding these messages from falling into enemy hands or succumbing to damaged end routes. Despite their speed, strength, and unwavering loyalty, even these trusted couriers required an additional layer of protection for their sensitive cargo. When the creation of cryptography started to see the light there is also another idea started in the shadow to find a way to crack any new protocol that was and is created so the new computer starts to be a threat to the strongest protocols for today`s standers which is the quantum computer and that what makes me thinking of also a new protocol that can even stand a chance againast this computer and hoping it will grow and succeed in the future.