Sosyal sermayenin ekonomik büyümeye etkileri: BRICST ülkeleri örneği
The effects of social capital on economic growth: The case of BRICST countries
  1. Tez No: 941009
  2. Yazar: SERHAN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFETTİN ARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal sermaye, ekonomik büyüme, BRICST ülkeleri, panel veri analizi, Social capital, economic growth, BRICST countries, panel data analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, sosyal sermayenin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini BRICST ülkeleri örneğinde ampirik olarak analiz etmektedir. Sosyal sermaye; güven, karşılıklı iş birliği, sosyal ağlar ve toplumsal katılım gibi unsurlar aracılığıyla ekonomik ilişkilerin verimliliğini artıran, çok boyutlu ve stratejik bir kavram olarak değerlendirilmektedir. Son yıllarda sosyal temelli faktörlerin ekonomik performans üzerindeki etkisine artan ilgiyle birlikte, sosyal sermaye ekonomik büyümenin önemli belirleyicilerinden biri olarak öne çıkmıştır. Çalışmada 2006-2022 dönemine ait panel veri analizine dayanarak elde edilen bulgular, sosyal sermayenin ekonomik büyüme üzerinde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Analiz sonuçları, sosyal sermaye düzeyi yüksek ülkelerde ekonomik büyümenin daha güçlü gerçekleştiğine işaret etmektedir. Bu durum, sosyal sermayenin gelişmekte olan ülkelerde ekonomik kalkınmaya katkı sağlayan temel unsurlardan biri olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmanın sonuçları, sosyal sermayeyi önceleyen kalkınma politikalarının sürdürülebilir büyüme hedeflerine ulaşmada etkili olabileceğini göstermektedir. Sosyal bağların ve iş birliğine dayalı yapının güçlendirilmesi, ekonomik performansı destekleyici yönde katkılar sunabilir. Ayrıca, BRICST ülkeleri arasında sosyal sermaye temelli deneyim paylaşımı ve bölgesel iş birlikleri, sosyal sermayenin gelişimine ve ekonomik büyümenin desteklenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This study empirically analyzes the effects of social capital on economic growth in the context of BRICST countries. Social capital is evaluated as a multi-dimensional and strategic concept that increases the efficiency of economic relations through elements such as trust, mutual cooperation, social networks, and social participation. With the increasing interest in the impact of social-based factors on economic performance in recent years, social capital has emerged as one of the significant determinants of economic growth. The findings obtained based on panel data analysis for the period 2006-2022 in the study indicate that social capital has a positive and statistically significant effect on economic growth. The analysis results suggest that economic growth is stronger in countries with higher levels of social capital. This situation reveals that social capital is one of the fundamental elements contributing to economic development in developing countries. The results of the study show that development policies that prioritize social capital can be effective in achieving sustainable growth targets. Strengthening social ties and cooperation-based structures can provide supportive contributions to economic performance. Furthermore, the sharing of social capital-based experiences and regional collaborations among BRICST countries can contribute to the development of social capital and the support of economic growth.