Omuz bölgesi kemiklerinin cinsiyet tayini açısından morfolojik ve morfometrik incelenmesi
Morphological and morphometric examination of shoulder region bones in terms of gender determination
- Tez No: 941091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUFAN ULCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet tayini, omuz, morfometri, morfoloji, bilgisayarlı tomografi, Gender determination, shoulder, morphometry, morphology, computed tomography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yaşayan ya da ölü kişilerin vücut kalıntıları kullanılarak diğer insanlardan ayırt edilmesine yarayan özelliklerinin ortaya konulmasına kimliklendirme adı verilir. Kimliklendirmede kalıntının insana ait olduğu tespit edilmesinden sonra cinsiyet tayininin yapılması gerekir. Bireyin iskeletine ait tüm kemiklere sağlam bir şekilde ulaşmak çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Bu durumda cinsiyet tayini için diğer kemiklerden daha dayanıklı olmaları nedeniyle uzun kemikler tercih sebebidir. Çalışmamızın amacı omuz kuşağını oluşturan humerus, scapula, clavicula kemiklerinin cinsiyet tayini üzerinde anlamlı etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmamızın örneklemi Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalındaki CT görüntüleri çekilen 18-55 yaş aralığındaki toplam 113 erkek, 104 kadın olmak üzere 217 bireyden oluşmaktadır. DICOM dosyalarında ölçümler PACS programı üzerinden santimetre (cm) ve derece (°) cinsinden hesaplanarak retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Görüntüler üzerinden 12 lineer, 5 açısal ölçüm olmak üzere toplam 17 ölçüm alınmıştır ayrıca bu ölçümlerden oluşan 2 oransal değer elde edilmiştir. Çalışma sonucunda caput humeri çapı ve cavitas glenoidalis genişliği değişkeni için ROC eğrisi altındaki alan (AUC) istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur Caput humeri çapı değişkeni ölçümlerine 4,16 cm'lik bir kesme değeri uygulandığında gözlenen duyarlılık %83,2 ve özgüllük %85,6 olarak bulunurken cavitas glenoidalis genişliği ölçümlerine 2,78 cm'lik bir kesme değeri uygulandığında gözlenen duyarlılık %82,3 ve özgüllük ise %90,4 bulunmuştur. Bu değerler caput humeri çapı ve cavitas glenoidalis genişliği değişkeninin cinsiyet belirleme için duyarlı, özgül bir sınıflandırmayı kolaylaştırabileceğini ve önemli bir tanısal faydaya sahip olduğunu göstermektedir. Adli tıp ve antropolojide bedenden ayrı olarak bulunan üst ekstremitenin cinsiyet tayini üzerinde güçlü bir etkiye sahip olması izole bulunan ekstremitenin kimlik teşhisini de kolaylaştıracağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Identification is the process of revealing the characteristics of living or dead people to distinguish them from other people by using their body remains. In identification, gender determination should be made after it is determined that the remains belong to a human being. It is often not possible to reach all the bones of the individual's skeleton intact. In this case, long bones are preferred for gender determination because they are more durable than other bones. The aim of our study is to investigate whether the humerus, scapula and clavicula bones of the shoulder girdle have a significant effect on sex determination. The sample of our study consists of 217 individuals, 113 male and 104 female, between the ages of 18-55, whose CT images were taken at the Radiology Department of Kırşehir Ahi Evran University Education and Research Hospital. Measurements in DICOM files were performed retrospectively by calculating centimeters (cm) and degrees (°) via the PACS program. A total of 17 measurements were taken from the images, 12 linear and 5 angular, and 2 proportional values consisting of these measurements were obtained. As a result of the study, the area under the ROC curve (AUC) for the caput humeri diameter and cavitas glenoidalis width variables were found to be statistically significant. When a cut-off value of 4.16 cm was applied to the measurements of the caput humeri diameter variable, the observed sensitivity was 83.2% and specificity was 85.6%, while when a cut-off value of 2.78 cm was applied to the measurements of the cavitas glenoidalis width, the observed sensitivity was 82.3% and specificity was 90.4%. These values indicate that the caput humeri diameter and cavitas glenoidalis width variable can facilitate a sensitive, specific classification for gender determination and has significant diagnostic utility. In forensic medicine and anthropology, the fact that the upper extremity found separated from the body has a strong effect on gender determination will also facilitate the identification of the isolated extremity.