Genç kadın voleybolcularda kifoz
Kyphosis in youth female volleyball players
  1. Tez No: 941093
  2. Yazar: BUSE DELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM ŞARVAN CENGİZ, PROF. DR. NEVİN ATALAY GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: postür, kifoz, disfonksiyon, skolyoz, rom, voleybol, spor, posture, kyphosis, dysfunction, scoliosis, range of motion (ROM), volleyball, sport
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırmaya voleybol altyapı kulüplerinde 1 yıl ve üzeri sürelerde düzenli olarak voleybol antrenmanlarına katılım sağlayan; yaş ortalaması 13,56 yıl, boy ortalaması 166,3 cm, vücut ağırlığı 56,04 kg ve antrenman yaş ortalaması 3,33 olan toplamda 130 adölesan kadın voleybol sporcusu katılım sağlamıştır. Katılımcıların asimetrilerinin tespit edilmesi amacıyla APECS Al Posture Evaluation and Correction System -Posture Analysis Pro Plus 8.4.11 Version kullanılarak antreior, posterior ve lateral düzlemlerde beş yönlü fotoğrafları çekilerek analizleri yapılmıştır. Katılımcıların torakal segmentinin belirlenmesi için Esnek Cetvel Ölçüm Yöntemi (Flexruler), skolyoz derecelerinin (gövde rotasyonu) tespit edilmesi için Baseline Skolyometre ve eklem hareket açıklıklarının ölçümü için Dynamo-Lite İzometrik Kuvvet ve Eklem Hareket Açıklığı Ölçüm Cihazı kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde; antrene süre kifoz indeksi arasında anlamlı korelasyon tespit edilmiştir (r= ,177) Katılımcıların vücut kitle indeksi skorlarının ve antrene sürelerinin, kifoz indeksi skorlarını %8 oranında (R2=.08) yordadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, adölesan kadın voleybolcuların antrene sürelerinin, kifoz indeksi üzerinde tetikleyici bir etken olduğu bulunmuştur. Bu sebep ile adölesan dönem antrenman periyotlamasında bu etkinin düzeltici egzersiz programları ile düzenlenmesi gerektiği ve periyotlamaya ek olarak üst ekstremiteye yönelik core bazlı kuvvetlendirme egzersizlerinin yapılması gereğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The study involved a total of 130 adolescent female volleyball athletes, with a mean age of 13.56 years, average height of 166.3 cm, mean body weight of 56.04 kg, and an average training experience of 3.33 years. All participants had been regularly attending volleyball training sessions for one year or more at volleyball infrastructure clubs. In order to identify asymmetries, five-directional photographs were taken in the anterior, posterior, and lateral planes using the APECS Al Posture Evaluation and Correction System - Posture Analysis Pro Plus 8.4.11 Version for analysis. To determine the thoracic segment of the participants, the Flexible Ruler Measurement Method was employed. The Baseline Scoliometers were used to assess the degree of scoliosis, and the Dynamo-Lite Isometric Force and Joint Range of Motion Measurement Device was utilized to measure joint range of motion. When the findings obtained from the study were analysed, a significant correlation was found between training time and kyphosis index (r= ,177). It was determined that the body mass index scores and training duration of the participants predicted the kyphosis index scores by 8% (R2=,08). In conclusion, training duration was found to be a triggering factor on kyphosis index in adolescent female volleyball players. Therefore, it is recommended to regulate this effect with corrective exercise programmes in adolescent training periodisation and to perform core-based strengthening exercises for the upper extremity in addition to periodisation.