Değer odaklı manevi güçlenme ve bakım programı: GSB yurtları uygulaması (Gazi Evrenos Erkek Öğrenci Yurdu örneği)
Value-oriented spiritual empowerment and care program: GSB dormitories application (Gazi Evrenos Male Dormitory example)
  1. Tez No: 941130
  2. Yazar: CENGİZ MADEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din psikolojisi, Maneviyat, Manevi güçlenme/bakım, Manevi gereksinimler, genç, gençlik, Öznel iyi oluş, Tanrı algısı, Psychology of religion, Spirituality, Spiritual empowerment/care, Spiritual needs, youth, Subjective well-being, God perception
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtlarında barınan üniversite öğrencilerinin manevi gereksinimlerini belirlemek, belirlenen gereksinimlere yönelik manevi güçlenme içerikleri hazırlamak, GSB yurtlarında barınan gençlere yönelik uygulanan bu içeriklerin Tanrı algısı ve Öznel iyi oluş düzeyleri üzerindeki etkililiğini değerlendirmektir. Araştırmanın çalışma grubu Edirne ili Keşan ilçesinde bulunan GSB Gazi Evrenos Yurt Müdürlüğünde barınan 30 deney grubu ve 30 kontrol grubu olmak üzere toplamda 60 öğrenci oluşturmuştur. Manevi gereksinim düzeylerini saptamak için keşifsel desenin kuralları uygulanmış ve fenomenolojik araştırma metodu izlenmiştir. Bu dönemde yurtta barınan öğrencilerle ikili görüşmeler yapılmasının yanı sıra gençler, yurt kampüs alanının farklı yerlerinde gözlemlenmiş, alan yazın incelenmiş ve alan uzmanlarının görüşlerine başvurulmuştur. Katılımcıların gereksinimlerine göre hazırlanan manevi güçlenme programı tema odaklı grup toplantıları ile gerçekleştirilmiştir. Başlangıç, belirlenen değerin sunumu, beyin fırtınası, kısadan hisse, metaforlaştırma ve devamlığı sağlama adımlarından oluşan 15 haftalık manevi güçlenme içerikleri tema odaklı grup toplantıları aracılığıyla uygulanmıştır. Değer Odaklı Manevi Güçlenme/Bakım programının Tanrı algısı ve Öznel iyi oluş düzeylerine olan etkisini tespit etmek için hem çalışma (deney) hem de kontrol gruplarına ön test, son test uygulanmış ve üç ay aranın ardından sadece çalışma (deney) grubuna izleme testi uygulanmıştır. Manevi güçlenme/bakım programına katılan çalışma (deney) grubundaki öğrencilerin Tanrı algısı ve öznel iyi oluş puanlarının pozitif yönde arttığı tespit edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre yurtta barınan üniversite öğrencilerinin temelde on üç manevi gereksinimi olduğuna ulaşılmıştır: Niyet, azim, tevekkül, sabır, dua, özgürlük, özgüven, şükür, tövbe, denge, mutluluk, sevgi ve takva. Araştırma kapsamında hazırlanan manevi güçlenme içeriklerinin gençlerin bu manevi gereksinimlerini karşıladığı yapılan ikili görüşmeler ve gözlemler aracılığıyla tespit edilmiştir. Bunun yanında manevi güçlenme içeriklerinin uygulandığı çalışma (deney) grubundaki gençlerin Tanrı algısı ve öznel iyi oluş düzeylerinin arttığına ulaşılmıştır. Sonuç olarak yurtta barınan öğrencilerin on üç manevi gereksiniminin olduğu, hazırlanan manevi güçlenme içeriklerinin gençlerin hem manevi gereksinimlerini karşıladığı hem de onların Tanrı algısı ve öznel iyi oluş düzeylerini artırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine the spiritual needs of university students living in the dormitories of the Ministry of Youth and Sports, to prepare spiritual empowerment contents for the determined needs, and to evaluate the effectiveness of these contents applied to young people living in GSB dormitories on the perception of God and subjective well-being levels. The study group of the research consisted of 60 students in total, 30 of which were in the experimental group and 30 in the control group, living in the GSB Gazi Evrenos Dormitory in Keşan district of Edirne. In order to determine the levels of spiritual need, the rules of the exploratory design were applied and the phenomenological research method was followed. During this period, in addition to holding bilateral meetings with the students living in the dormitory, the young people were observed in different parts of the dormitory campus area, the literature was examined and the opinions of the field experts were sought. The spiritual empowerment program, which was prepared according to the needs of the participants, was carried out with theme-oriented group meetings. The 15-week spiritual empowerment content, consisting of the steps of initiation, presentation of the determined value, brainstorming, short sharing, metaphorization and continuity, was implemented through theme-oriented group meetings. In order to determine the effect of the Value-Oriented Spiritual Empowerment/Care program on the perception of God and subjective well-being, pre-test and post-test were applied to both the study (experimental) and control groups, and after three months, the follow-up test was applied only to the study (experimental) group. It was determined that the God perception and subjective well-being scores of the students in the study (experimental) group participating in the spiritual empowerment/care program increased positively. According to the results of the research, it was found that the university students living in the dormitory basically have thirteen spiritual needs: Intention, determination, trust, patience, prayer, freedom, self-confidence, gratitude, repentance, balance, happiness, love and taqwa. It has been determined through bilateral interviews and observations that the spiritual empowerment contents prepared within the scope of the research meet these spiritual needs of the youth. In addition, it was found that the perception of God and subjective well-being levels of the youth in the study (experimental) group, in which spiritual empowerment contents were applied, increased. As a result, it has been determined that the students living in the dormitory have thirteen spiritual needs, and the spiritual empowerment contents prepared both meet the spiritual needs of the youth and increase their God perception and subjective well-being levels.