Meme kanserinde ETV5 geninin östrojen reseptör (ER) ile ilişkisi
Association of ETV5 gene with estrogen receptor (ER) in breast cancer
- Tez No: 941137
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR BAYKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: ER pozitif, üçlü negatif, meme kanseri, duktal karsinom, ER positive, triple negative, breast cancer, ductal carcinoma
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Meme kanseri, dünya çapında kadın sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmakta ve en sık rastlanan kanser türlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Her sekiz kadından birinin hayatının belli bir döneminde bu hastalıkla karşılaşma riski vardır. Meme kanseri, akciğer kanserinden sonra kadınlarda ikinci en yüksek ölüm oranına sahip kanser türüdür. Ancak, erken teşhis ve müdahale, tedavi başarısını önemli ölçüde artırabilir. Bu çalışma, meme kanserinin moleküler patogenezinde kritik bir rol oynayan E26 transformation-specific (ETS) transkripsiyon faktörleri ailesi üzerine odaklanmaktadır. Bu faktörler, hücre büyümesi, farklılaşma ve gelişim gibi temel biyolojik süreçlerde etkili olup, kanser gelişimi ve ilerlemesi üzerinde önemli etkilere sahiptir. ETS faktörleri arasında yer alan ETV5 geni, hücre büyümesi ve farklılaşmasında önemli roller üstlenmektedir. Meme kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinde ETV5 gen ifade düzeylerindeki değişiklikler, hastalığın seyri ve prognozu açısından değerli bilgiler sunabilir. Bu çalışma, ETV5 gen ifadesinin östrojen reseptörü (ER) pozitif (ER+) ve üçlü negatif meme kanseri (TNBC) dokularında farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktadır. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıbbi Patoloji Anabilim Dalında saklanan invaziv duktal meme karsinomu dokuları kullanılarak ETV5 gen ifade düzeyleri, gerçek zamanlı polimeraz zincir tepkimesi (GZ-PZT) yöntemiyle ölçülmüştür. Sonuçlar ETV5 ifadesinin meme kanseri dokularında normal meme dokularına kıyasla önemli ölçüde azaldığını ortaya koymuştur. Ayrıca, ETV5 ifadesi, ER (+) meme kanseri dokularında TNBC dokularına kıyasla daha düşük bulunmuştur. Bu bulgular, ETV5 geninin ER (+) meme kanserinde bir onkogen olarak değil, aksine bir tümör baskılayıcı gen olarak işlev görebileceğini düşündürmektedir, ancak bu etki TNBC kanserlerde görülmemektedir. Yani, ER varlığı, ETV5 ifadesini azaltıyor olabilir. Bu da bir transkripsiyon faktörü olan ETV5'in reseptörü kodlayan genlerle ilişkili olabileceğini düşündürebilir. ETV5 ifadesindeki azalma; transkripsiyonel düzenleme, tümör mikroçevresinin etkileri, kanser hücrelerinin moleküler özellikleri ve post-transkripsiyonel süreçler gibi çeşitli faktörlere bağlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer poses a significant threat to women's health worldwide and is recognized as one of the most prevalent cancer types. One in eight women is at risk of developing this disease at some point in their lives. Breast cancer ranks as the second leading cause of cancer-related mortality in women, following lung cancer. However, early diagnosis and intervention can substantially improve treatment outcomes. This study focuses on the E26 transformation-specific (ETS) transcription factor family, which plays a crucial role in the molecular pathogenesis of breast cancer. These factors are involved in fundamental biological processes such as cell growth, differentiation, and development, exerting significant effects on cancer initiation and progression. Among the ETS factors, the ETV5 gene plays a particularly important role in cell growth and differentiation. Alterations in ETV5 expression levels in various cancer types, including breast cancer, may provide valuable insights into disease progression and prognosis. This study investigates whether ETV5 gene expression differs between estrogen receptor (ER) positive (ER (+)) and triple-negative breast cancer (TNBC) tissues. ETV5 expression levels were measured using Real Time Polymerase Chain Reaction (Real Time PCR) in invasive ductal breast carcinoma tissues preserved at the Department of Medical Pathology, Istanbul University-Cerrahpaşa. The results revealed a significant reduction in ETV5 expression in breast cancer tissues compared to normal breast tissues. Interestingly, ETV5 expression was found to be lower in ER+ breast cancer tissues than in TNBC tissues. These findings suggest that the ETV5 gene may function as a tumor suppressor rather than an oncogene in ER(+) breast cancer, but not in TNBC. That is, the presence of ER may be reducing the ETV5 expression. This may suggest that ETV5, a transcription factor, may be associated with genes encoding the receptor. The decrease in ETV5 expression may be influenced by various factors, such as transcriptional regulation, the effects of the tumor microenvironment, the molecular characteristics of cancer cells, and post-transcriptional processes.