COVID-19 geçirmiş üniversite öğrencilerinin timpanometrik ölçümler ile orta kulak sisteminin değerlendirilmesi
Evaluation of the middle ear system of university students who had COVID-19 with tympanometric measurements
  1. Tez No: 941190
  2. Yazar: HAZAR MERCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Covid- 19, Orta Kulak Sistemi, Timpanometri, Odyoloji, Covid- 19, Middle Ear System, Tympanometry, Audiology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada, Covid-19 geçirmiş üniversite öğrencilerinin timpanometrik ölçümler aracılığıyla orta kulak sisteminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Kapadokya Üniversitesi'nde okuyan öğrencilerden seçilmiş olan 45 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Katılım sağlayan üniversite öğrencilerinin %13'ü ( n= 6) 22 yaşında, %11'i (n= 5) 21 yaşında, %33'ü(n= 15) 20 yaşında, % 22'si ( n= 10) 19 yaşında, % 17'si ( n= 8) 18 yaşında idi. Katılımcıların 37'si (%82) kadın, 8'i (%18) erkekti. Çalışma için kontrol ve denek grupları oluşturuldu. Covid- 19 (+) pozitif tanısı almış 21 kişi ile Covid-19 (−) negatif tanısı almış 24 kişi arasında gruplar sonuçlandırıldı. Çalışmada veri toplama aracı olarak deneysel çalışma yöntemi tercih edilmiş ve toplanan veriler sonrası ilgili değerler SPSS programı üzerinde bir araya getirilmiştir. Verilerin analizi SPSS 26.0 istatistik paket programı kullanılarak yapılmış olup çıkarımsal istatistikler kapsamında birim sayısı (n), yüzde (%), aritmetik ortalama ( X )ve standart sapma (ss) değerleri hesaplanmıştır. Elde edilmiş olan odyolojik verilerin karşılaştırılmasındaveriler normal dağılım gösterdiğinde independentsamples t test, veriler normal dağılım göstermediğinde ise Mann Whitney U test kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıp dağılmadığı ShapiroWilk test ile belirlenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen veriler ışığında belirlenen veri analiz sınıflandırmasında Covid-19 pozitif (+) ve negatif (−) olarak tanımlanmış üniversite öğrencilerinde birçok değerde anlamlı fark görülmediği fakat bazı test değerlerinde özellikle östaki tüpü fonksiyon testleri için pressure ear volume düzeyinde anlamlı fark görüldüğünü ortaya koymuştur. Yapılmış olan çalışmanın metadolojisi ve bulguları, ileriye dönük yapılacak benzer araştırma konularına katkıda bulunabilecektir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the middle ear system of university students who had Covid-19 with tympanometric measurements.For this purpose,45 students who were selected from students studying at Cappadocia University were included in the study. 13% (n= 6) of the participating university students were 22 years old, 11% (n= 5) were 21 years old, 33% (n= 15) were 20 years old, 22% (n= 10) were 19 years old, and 17% (n= 8) were 18 years old. 37 (82%) of theparticipants were female and 8 (18%) were male.Control and subject groups were created for the study. The groups were finalized between 21 people diagnosed as Covid-19 (+) positive and 24 people diagnosed as Covid-19(−)negative.Students who were Covid-19 positive (+) more than once were included in the study. The experimental study method was preferred as the data collection tool in the study and the relevant values ​​were brought together on the SPSS program after the collected data. The analysis of the data was done using the SPSS 26.0 statistical package program and the number of units (n), percentage (%), arithmetic mean (X) and Standard deviation (ss) values ​​were calculated within the scope of inferential statistics. In the comparisons of theobtained audiological data, when the data showed a normal distribution, the independent samples t test was used, and when the data did not show a normal distribution, the Mann Whitney U test was used. Whether the data were normally distributed was determined with the Shapiro Wilk test. In the light of the data obtained as a result of the study, it was revealed that there was no significant difference in many values ​​in university students defined as Covid-19 positive (+) and negative (−) in the data analysis classification determined. The methodology and findings of the study may contribute to similar future research topics.