Tiroid kanserlerinde metastatik ve non-metastatik serilerde isthmin-1 immünreaktivitesinin araştırılması
Metastatic and thyroid cancer investigation of isthmin-1 immunereactivity in non-metastatic series
  1. Tez No: 941228
  2. Yazar: MUHAMMED YUSUF BOZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN AYGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Thyroid Cancer, Papillary Thyroid Cancer, Isthmin-1
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Tiroid kanseri, dünya genelinde yaygın olarak görülen bir malignite olup, her yıl yaklaşık 600.000 yeni vaka teşhis edilmektedir. Kanser türleri arasında hızla artan insidans oranlarıyla dikkat çeken tiroid kanseri, genellikle iyi bir prognoza sahip olmasına rağmen, bazı agresif formları ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Kanserde yeni moleküler hedeflerin ve kanserin etiyolojik mekanizmalarının ortaya çıkarılması, erken tanı, mortalitenin azaltılması, prognozun öngörülmesi ve yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine önemli katkılar sunabilir. Çalışmamızda, apoptoz ve anjiogenez mekanizmasında önemli rol oynayan ve son dönemde kanser araştırmalarında da incelenmeye başlanan İsthmin-1 (ISM1) molekülünün tiroid kanserindeki tanısal değerini araştırdık. Veriler, hastane veri tabanına kayıtlı elektronik dosyaların retrospektif olarak incelenmesiyle elde edilmiştir. Araştırmamıza, 2015-2021 yılları arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda total tiroidektomi operasyonu yapılan 61 hasta dahil edilmiştir. Hastalar, nodüler guatr (kontrol grubu), papiller tiroid kanseri ve metastatik papiller tiroid kanseri olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Bu spesmenler, Patoloji Anabilim Dalı laboratuvarından temin edilip Histoloji Anabilim Dalı laboratuvarında İsthmin-1 immünreaktivitesini incelemek üzere histopatolojik değerlendirmeye tabi tutulmuştur. İstatistiksel analizler SPSS 22 programında gerçekleştirilmiş olup, P < 0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Sonuç olarak, İsthmin-1'in yeni tanımlanan bir molekül olarak birçok biyolojik süreçte kritik roller üstlendiği öne sürülmektedir. Bununla birlikte, İsthmin-1'in fizyolojik işlevi henüz tam olarak aydınlatılamamış olup, bu molekülün biyolojik süreçlerdeki rolünü daha iyi anlamak için yeni araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bizim çalışmamızda, İsthmin-1 immünreaktivitesinin belirlenmesi için yapılan immünohistokimyasal boyamanın ışık mikroskobisi ile incelenmesi sonucu; tiroid kanseri ve metastatik tiroid kanserlerinde kontrol grubuna kıyasla isthmin-1 immünreaktivitesinde anlamlı artış gözlendi. Anahtar Kelime: Tiroid Kanseri, Papiller Tiroid Kanseri, İsthmin-1
Özet (Çeviri)
Thyroid cancer is a malignancy that is commonly seen worldwide, with approximately 600,000 new cases diagnosed annually. Thyroid cancer, which has one of the fastest increasing incidence rates among cancer types, generally has a good prognosis; however, some aggressive forms can cause significant health issues. The identification of new molecular targets and etiological mechanisms in cancer may contribute significantly to early diagnosis, reduced mortality, improved prognosis, and the development of new therapeutic strategies. In our study, we investigated the diagnostic value of Isthmin-1 (ISM1), a molecule that plays a significant role in apoptosis and angiogenesis mechanisms and has recently been examined in cancer research, in thyroid cancer. The data were obtained by retrospectively reviewing electronic records from the hospital database. A total of 61 patients who underwent total thyroidectomy between 2015 and 2021 at the General Surgery Department of Fırat University Hospital were included in our research. The patients were divided into three groups: nodular goiter (control group), papillary thyroid carcinoma, and metastatic papillary thyroid carcinoma. These specimens were obtained from the Department of Pathology laboratory and subjected to histopathological evaluation in the Histology Department laboratory to investigate Isthmin-1 immunoreactivity. Statistical analyses were performed using the SPSS 22 program, and P < 0.05 was considered statistically significant. Our results suggest that Isthmin-1, as a newly identified molecule, plays critical roles in various biological processes. However, the physiological function of Isthmin-1 has not yet been fully elucidated, and further research is needed to better understand its role in biological processes. In our study, immunohistochemical staining for the determination of Isthmin-1 immunoreactivity, analyzed via light microscopy, revealed a significant increase in Isthmin-1 immunoreactivity in thyroid cancer and metastatic thyroid cancer compared to the control group.