Hipofiz hastalarinin klinik takip şartlarinin tedavi memnuniyeti ve yaşam kaliteleri üzerine etkisi
The effect of clinical follow - up conditions on treatment satisfaction and quality of life of pituitary's patients
- Tez No: 941281
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ŞÜHEDA HATİPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipofiz Hastalığı, Tedavi Memnuniyeti, Yaşam Kalitesi, Pituitary Disease, Quality of Life, Treatment Satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
HİPOFİZ HASTALARININ KLİNİK TAKİP ŞARTLARININ TEDAVİ MEMNUNİYETİ ve YAŞAM KALİTELERİ ÜZERİNE ETKİSİ ÖZET Amaç: Bu çalışmada hipofiz hastalıkları için özelleşmiş polikliniklerde tedavi alan hipofiz hastalarının, genel endokrin polikliniklerinde tedavi alan hipofiz hastalarına kıyasla tedavi memnuniyetleri ve yaşam kaliteleri üzerinde anlamlı farklılıklar bulunup bulunmadığı araştırılacaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kasım 2023 ile Nisan 2024 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi ile Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı polikliniklerine kontrol amacı ile başvuran ve akromegali, hipofizer cushing, prolaktinoma veya non-fonksiyone adenom hastalıklarından herhangi birine sahip olan hastalar dahil edildi. Hastalara; yaşam kalitelerini değerlendirebilmek amacı ile SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği'nde, hastalıklarına yönelik algılarını değerlendirebilmek amacı ile Hastalık Algısı Ölçeği'nde ve tedavi memnuniyetlerini değerlendirebilmek amacı ile Ayaktan Hasta Memnuniyeti Ölçeği'nde yer alan sorular yöneltildi. Ayrıca hasta dosyalarından geriye dönük olarak yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek, gelir düzeyi ve adres bilgileri gibi demografik veriler ile hastalık süreleri, remisyon durumları, hastalık ilişkili işlem geçmişleri (hipofizer cerrahi, gamma knife/cyberknife, stereotaktik radyoterapi), hastalık ilişkili komplikasyonları, eşlik eden ek komorbiditeleri, düzenli olarak kullandıkları ilaçları ve anket çalışması sürecinde en son bakılmış olan ön hipofiz hormon paneli (akromegali hastalarının growth hormon ve insülin benzeri büyüme faktörü-1, cushing hastalarının adrenokortikotropik hormon, kortizol ve hastalık aktiviteleri ile ilişkili testlerinin, prolaktinoma hastalarının prolaktin ve ankete katılan tüm katılımcıların tiroid stimüle edici hormon, luteinize edici hormon ve folikül stimüle edici hormon düzeyleri) değerleri gibi klinik bilgiler tarandı. Bulgular: Merkezler arasında yapılan karşılaştırmalarda katılımcıların demografik verileri arasında cinsiyet, operasyon öyküsü, hipopitüitarizm varlığı, poliklinik takip süresi ve takip edildikleri poliklinik türü; SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği alt boyutları arasında Fiziksel Rol Güçlüğü, Emosyonel Rol Güçlüğü, Sosyal İşlevsellik ve Ağrı; Hastalık Algısı Ölçeği alt boyutları arasında Süre (akut/kronik), Sonuçlar, Tedavi Kontrolü, Risk Etkenleri ve Kaza veya Şans; Ayaktan Hasta Memnuniyeti Ölçeği alt boyutları arasında ise Randevu, Etkin Muayene, Çalışanların Tutumu, Bekleme Süresi ve Danışmanlık, Genel Memnuniyet ve Ayaktan Hasta Memnuniyeti Ölçeği genel ortalaması başlıklarında anlamlı farklar olduğu saptanmıştır. Ölçek alt boyutlarındaki farklılıklara neden olabilecek demografik veriler ile oluşturulan multiple regresyon analizi sonuçlarına göre; cinsiyetin dört farklı alt boyutta, operasyon öyküsünün iki farklı alt boyutta, hipopitüitarizm varlığının üç farklı alt boyutta, poliklinik takip süresinin altı farklı alt boyutta ve takip edildikleri poliklinik türünün ise on bir farklı alt boyutta değişime neden olduğu görülmüştür. Sonuç: Hipofiz hastalarının yaşam kaliteleri ve tedavi memnuniyetleri üzerine beş farklı parametrenin (cinsiyet, operasyon öyküsü, hipopitüitarizm varlığı, poliklinik takip süresi ve takip edildikleri poliklinik türü) etkili olduğu; bu parametrelerden ise hastaların takip edildikleri poliklinik türünün en fazla sayıda alt başlıkta değişime neden olduğu saptanmıştır. Bu bağlamda hipofiz hastalıklarına yönelik özelleşmiş polikliniklerin sayılarının artırılmasının, hastaların tedavi memnuniyetleri ve yaşam kaliteleri üzerinde pozitif etki göstereceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF CLINICAL FOLLOW - UP CONDITIONS ON TREATMENT SATISFACTION AND QUALITY OF LIFE OF PITUITARY'S PATIENTS ABSTRACT Aim: In this study will investigate whether there are significant differences in the treatment satisfaction and quality of life between pituitary patients treated in outpatient clinics specialized in pituitary diseases compared to pituitary patients treated in general endocrine outpatient clinics. Materials and Methods: The study included patients who applied for a check-up at the outpatient clinics of the Department of Endocrinology and Metabolism Diseases at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital and Ümraniye Training and Research Hospital between November 2023 and April 2024, and who had any of the following conditions: acromegaly, pituitary Cushing's disease, prolactinoma, or non-functioning adenomas. The patients were asked questions from the SF-36 Quality of Life Scale to evaluate their quality of life, the Disease Perception Scale to assess their perceptions of their diseases, and the Outpatient Satisfaction Scale to measure their treatment satisfaction. Additionally, demographic data such as age, gender, education level, occupation, income level, and address information were collected, as well as clinical data including disease duration, remission status, disease-related procedure history (pituitary surgery, gamma knife/cyberknife, stereotactic radiotherapy), disease-related complications, coexisting comorbidities, regular medications, and the latest available pre-pituitary hormone panel values (growth hormone and insulin-like growth factor-1 for acromegaly patients, adrenocorticotropic hormone, cortisol and disease-related tests for Cushing's patients, prolactin for prolactinoma patients, and thyroid stimulating hormone, luteinizing hormone, and follicle stimulating hormone levels for all survey participants) from patient files. Results: In comparisons between centers, significant differences were identified in the following areas: participants' demographic variables, including gender, history of surgery, presence of hypopituitarism, duration of outpatient follow-up and the type of clinic they were followed in; subdimensions of the SF-36 Quality of Life Scale, including Physical Role Limitation, Emotional Role Limitation, Social Functioning and Pain; subdimensions of the Illness Perception Scale, including Duration (acute/chronic), Consequences, Treatment Control, Risk Factors, and Accident or Chance; and subdimensions of the Outpatient Satisfaction Scale, including Appointment, Effective Examination, Staff Attitude, Waiting Time and Consultation, General Satisfaction, and the overall average of the Outpatient Satisfaction Scale. According to the results of the multiple regression analysis conducted to identify demographic variables that could explain differences in the subscales, gender was found to influence four different subscales, history of surgery influenced two subscales, the presence of hypopituitarism influenced three subscales, duration of outpatient follow-up influenced six subscales, and the type of clinic where patients were followed influenced eleven subscales. Conclusion: Five different parameters (gender, operation history, presence of hypopituitarism, outpatient follow-up period and the type of outpatient clinic where they are followed) are effective on the quality of life and treatment satisfaction of pituitary patients; among these parameters, it was determined that the type of outpatient clinic where the patients were followed caused the change in the largest number of subheadings. In this context, it can be said that increasing the number of specialized outpatient clinics for pituitary diseases will have a positive effect on patients' treatment satisfaction and quality of life.