Paratiroit ototransplantasyonuyla birlikte gerçekleştirilen tiroidektomi ameliyatı yapılan hastalarda paratiroit fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of parathyroid functions in patients undergoing thyroidectomy surgery with parathyroid autotransplantation
- Tez No: 941288
- Danışmanlar: DR. DENİZ GÜZEY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Total tiroidektomi, boyun diseksiyonu, postoperatif hipoparatiroidi, paratiroit ototransplantasyonu, Total thyroidectomy, neck dissection, postoperative hypoparathyroidism, parathyroid autotransplantation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç: Postoperatif hipokalsemi, özellikle lenf nodu diseksiyonu ile birlikte gerçekleştirilen tiroidektomilerden sonra daha sık görülmekle birlikte %16 ile %55 arasında değişen bir oranla tiroit cerrahisinin en yaygın komplikasyondur (1, 2). Tiroidektomi sonrası hastaların %1,5-4' ünde kalıcı hipokalsemi meydana gelmekte ve hastanın yaşam boyu oral kalsiyum ve D vitamini takviyesi bağımlılığına ve yaşam kalitesinde önemli kayba neden olmaktadır. Ameliyat sürecinde paratiroit bezlerin hasar görmesi veya istem dışı eksizyonu sonucunda gelişen hipoparatiroidizmin neden olduğu hipokalsemiden korunmanın en etkin yolu, bezlerin in situ tanınması ve korunması, eksize edilenlerin ototransplantasyonudur. Bu çalışmada, paratiroit bez ototransplantasyonunun postoperatif hipoparatiroidi ve dolayısıyla hipokalsemiden korunma açısından etkinliğinin ve hasta memnuniyetine katkısındaki öneminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif kohort değerlendirmesi ve anket uygulaması olarak planlanan bu çalışmamız kapsamında, kliniğimizde 1 Kasım 2010 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında tiroidektomi esnasında paratiroid ototransplantasyonu uygulanan ve total tiroidektomi ile birlikte boyun diseksiyonu yapılan 377 hasta tespit edilmiştir. Ulaşılabilen 206 hastaya telefon görüşmesi ile preoperatif ve postoperatif semptomlarını karşılaştıracak, postoperatif hipokalsemi bulgularını ve memnuniyetlerini değerlendirebilecek sorular içeren anket uygulanmıştır. Kliniğe gelebilen 117 hasta, güncel laboratuvar parametreleri ve ameliyat tekniği ile ilişkili memnuniyeti açısından incelenmiştir. Bulgular: Serimizin 26 (%22,2)'sı erkek, 91 (%77,7)'i kadın olmak üzere, yaş ortalaması 48,4±11,7 (18-80), takip süresi 64,3±30,2 ay (24- 154)'dir. Hastalardan 6'sında iki, 80'inde tek paratiroit bez ototransplatasyonu yapılmış, 31'inde sadece lenf nodu diseksiyonu gerçekleştirilmiştir. PTH değeri 39,4±21,2 pg/mL, Ca değeri 9,1±0,6 mg/dL olan serimizde aktuel PTH değeri 15 pg/mL'den düşük olan 5 hasta tespit edildi. Bu hastalarda malignite nedeni ile lenf nodu diseksiyonu yapıldığı, paratiroit ototransplantasyonu gerçekleştirilmediği görüldü ve iki hastada oral kalsiyum ve D vitamini kullanımına rağmen kan kalsiyum değerinin 8,5 mg/dL'den düşük olarak sebat ettiği izlendi. Hastaların ortalama memnuniyet skorları paratiroit ototransplantasyonu yapılan grupta 28,0±4,34, yapılmayan grupta ise 26,1±3,8 olarak izlendi. Anket sonuçları benign nedenlerle ameliyat olanların daha düşük memnuniyet skoruna sahip olduklarını gösterdi (Benign; 27,1±4,4, malign 27,8±4,2). Sonuç: Kliniğin ve operatörün cerrahi volümünün artması ile paralellik gösteren paratiroit ototransplantasyon oranı, bezlerin in situ tanınması yetkinliğinin bir belirteci olarak değerlendirilmiştir. Özellikle lenf nodu diseksiyonlarıyla birlikte gerçekleştirilen tiroidektomi ve tamamlayıcı tiroidektomilerden sonra gelişebilecek postoperatif hipokalsemiden korunabilmeyi sağlayabilen paratiroit ototransplantasyonu, hasta memnuniyetini de artıran etkin bir uygulamadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Postoperative hypocalcemia is the most common complication of thyroid surgery, with an incidence ranging from 16% to 55% that can be increased by lymph node dissection (1, 2). Permanent hypocalcemia occurs in 1.5% to 4% of patients following thyroidectomy, leading to lifelong dependence on oral calcium and vitamin D supplementation and a significant reduction in quality of life. The most effective way to prevent hypocalcemia caused by hypoparathyroidism—resulting from damage to or inadvertent excision of the parathyroid glands during surgery—is the identification and preservation of the glands in situ or autotransplantation of excised glands. This study aims to evaluate the effectiveness of parathyroid gland autotransplantation in preventing postoperative hypoparathyroidism and, consequently, hypocalcemia, as well as its contribution to patient satisfaction. Materials and Methods: This study was planned as a retrospective cohort evaluation and survey. A total of 377 patients who underwent parathyroid autotransplantation during thyroidectomy, along with neck dissection, between November 1, 2010, and December 31, 2022, in our clinic were identified. Of these, 206 patients were reached and surveyed via telephone to compare their preoperative and postoperative symptoms and to assess signs of hypocalcemia and overall satisfaction. Additionally, 117 patients who were able to visit the clinic were evaluated in terms of current laboratory parameters and satisfaction related to the surgical technique. Results: Of the patients in our series, 26 (22.2%) were male and 91 (77.7%) were female, with a mean age of 48.4±11.7 years (range 18–80) and a follow-up period of 64.3±30.2 months (range 24–154). Two parathyroid glands were autotransplanted in 6 patients, and a single gland in 80 patients; 31 patients underwent only lymph node dissection. The mean PTH level was 39.4±21.2 pg/mL, and the mean calcium level was 9.1±0.6 mg/dL. Five patients had a current PTH level below 15 pg/mL. In these cases, it was observed that lymph node dissection was performed due to malignancy, but no parathyroid autotransplantation was carried out, and in two patients, blood calcium levels remained below 8.5 mg/dL despite oral calcium and vitamin D supplementation. The average patient satisfaction score was 28.0±4.34 in the group that underwent parathyroid autotransplantation, compared to 26.1±3.8 in the group that did not. Survey results showed that patients who had surgery for benign conditions had lower satisfaction scores (Benign: 27.1±4.4, Malignant: 27.8±4.2). Conclusion: The rate of parathyroid autotransplantation, which increases in parallel with the surgical volume of the clinic and the surgeon, has been considered an indicator of the ability to identify parathyroid glands in situ. Especially in thyroidectomies performed alongside lymph node dissections or as completion procedures, parathyroid autotransplantation is an effective method for preventing postoperative hypocalcemia and improving patient satisfaction.