50-70 yaş arası hastalarda kolorektal kanser farkındalığı
Colorectal cancer awareness in patients between 50-70 years of age
- Tez No: 941287
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL GÜNHER ARICA, DR. FEYZANUR ERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal, kanser, farkındalık, sağlık okuryazarlığı, Colorectal, cancer, awareness, health literacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: 50-70 yaş hasta gruplarının kolorektal kanser farkındalığını kesitsel ölçmek ve farkındalığı arttırabilecek önerilerde bulunmak. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız kesitsel tanımlayıcı anket çalışmasıdır. Çalışmamız 1Nisan-1 Haziran 2025 tarihleri arasında İstanbul ili Esenyurt ilçesi 30 nolu Aile Sağlığı merkezine başvuran 50-70 yaş aralığında olan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 254 hasta ile yapılmıştır. Hastalara yaş, boy, yaş, boy, eğitim durumu, aylık geliri ve kolorektal kanser hakkında taramalar ile farkındalığını içeren 35 soruluk bir anket uygulaması yapılmıştır. Verilerin tanımlayıcı istatistiklerinde ortalama, standart sapma, medyan en düşük, en yüksek, frekans ve oran değerleri kullanılmıştır. Analizlerde SPSS 27.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamında 254 hastaya 35 soruluk bir anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmaya katılanların %46,5'i erkek,%53,5'i kadındı. Katılımcıların yaş ortalaması 58,9+6,3 olarak saptandı.%31,9'u üniversite ve üstü eğitim düzeyine sahipti. Katılımcıların %70,1'i sigara kullanmaktaydı. Katılımcıların kolonoskopi yaptırma oranı %29,9'du.Gaitada gizli kan testi yaptırma oranı %27,2'ydi. Sonuç: Çalışmamızda kolorektal kanser farkındalığı literatürle uyumlu olarak düşük bir oranda kaldığı görülmüştür. Sağlık okuryazarlığı eğitiminin mevcut eğitim müfredatı içinde verilmesinin bu konuda bir katkı sağlayacağı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study to measure the colorectal cancer awareness of the 50-70 age patient groups cross-sectionally and to make suggestions that can increase awareness. Materıals and Methods: Our research is a cross-sectional descriptive survey study. December June 1st-December1st, 2025 Our study was conducted with 254 patients between the ages of 50-70 who applied to the Family Health center No. 30 of Esenyurt district of Istanbul province and agreed to participate in the study. A 35-question questionnaire was applied to the patients, including their age, height, age, height, educational status, monthly income and awareness of colorectal cancer with scans. Mean, standard deviation, median, lowest, highest, frequency and ratio values were used in the descriptive statistics of the data. SPSS 27.0 program was used in the analyses. Results: Within the scope of the research, a 35-question questionnaire was applied to 254 patients. 46.5% of the study participants were male and 53.5% were female. The average age of the participants was determined as 58.9+6.3.31.9% had a university or higher education level. 70.1% of the participants were smokers. The rate of participants undergoing colonoscopy was 29.9%.The rate of having a fecal occult blood %. The 27.2%. Conclusıon: In our study, it was observed that colorectal cancer awareness remained at a low rate in accordance with the literature. We are of the opinion that the provision of health literacy education within the existing educational curriculum will make a contribution to this issue.