Gebeliğin 24-37 haftaları arasında preterm doğum öngörüsünde uteroservikal açı ve uteroservikal açı / servikal uzunluk oranının transabdominal ve transvajinal ultrasonografi ile karşılaştırılması
Comparison of uterocervical angle and uterocervicalangle-to-cervical length ratio by transabdominal andtransvaginal ultrasonography in predicting pretermbirth between 24 and 37 weeks of gestation
- Tez No: 941327
- Danışmanlar: PROF. DR. PAKİZER BANU KILIÇOĞLU DANE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preterm doğum, servikal uzunluk, uteroservikal açı, uteroservikal açı/servikal uzunluk oranı, transvajinal ultrasonografi, transabdominal ultrasonografi, Preterm birth, cervical length, uterocervical angle, uterocervical angle/cervical length ratio, transvaginal ultrasonography, transabdominal ultrasonography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Uteroservikal açı (UCA) ve uteroservikal açı/servikal uzunluk (UCA/CL) oranı, preterm doğum öngörüsünde umut vadeden biyometrik parametreler olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, 24–37. gebelik haftaları arasında transvajinal (TVUS) ve transabdominal (TAUS) ultrasonografi ile ölçülen UCA ve UCA/CL oranı değerlerini karşılaştırmak, ölçümler arasındaki korelasyon ve uyumu değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif, gözlemsel ve kesitsel çalışmaya, 18-40 yaş aralığında, 24 0/7 ile 36 6/7 haftaları arasında tekil ve canlı gebeliğe sahip, uterin kontraksiyonu olmayan 143 gebe dahil edildi. Tüm olgularda hem TVUS hem de TAUS ile CL, UCA ve UCA/CL oranı ölçümleri yapıldı. Ölçümler arasında korelasyon Pearson ve Spearman analizi ile; yöntemler arası uyum ise Bland–Altman analizi ile değerlendirildi. Bulgular: TVUS ile yapılan ölçümler, tüm parametrelerde TAUS'a kıyasla anlamlı şekilde daha yüksek değerler göstermiştir (CL: 32,43 ± 5,28 mm vs. 31,85 ± 4,77 mm, p = 0,006; UCA: 105° vs. 95°, p < 0,001; UCA/CL oranı: 3,26 vs. 3,03, p = 0,005). Korelasyon analizlerinde; CL için yüksek düzeyde (r = 0,881), UCA için orta düzeyde (r = 0,719), UCA/CL oranı için orta-yüksek düzeyde (r = 0,750) pozitif korelasyon saptandı (tümü için p < 0,001). Bland–Altman analizlerinde ölçümler arasında anlamlı sistematik farklar bulundu; özellikle UCA ölçümlerinde yöntemler arası uyum sınırlarının geniş olduğu gözlendi. Bu bulgular, TAUS'un TVUS yerine doğrudan ikame edilemeyeceğini göstermektedir. Sonuç: Çalışmamız, UCA ve UCA/CL oranının TVUS ile daha yüksek ve doğru değerlerle ölçülebildiğini; ölçüm güvenilirliği açısından TVUS'un, klinik uygulamalarda öncelikli yöntem olarak değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Bu parametrelerin özellikle preterm doğum riski değerlendirmesinde CL viii ölçümüne ek olarak kullanılabilirliği, erken tanı ve riskli gebeliklerin belirlenmesi açısından klinik öneme sahiptir. UCA/CL oranının iki farklı ultrasonografi yöntemiyle ilk kez karşılaştırmalı olarak ele alındığı bu çalışmanın, ileri gebelik haftalarına yönelik literatüre özgün katkı sunduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The uterocervical angle (UCA) and the uterocervical angle-to-cervical length ratio (UCA/CL) have emerged as promising biometric parameters in the prediction of preterm birth. This study aimed to compare the UCA and UCA/CL values measured by transvaginal (TVUS) and transabdominal ultrasonography (TAUS) between 24 and 37 weeks of gestation, and to evaluate the correlation and agreement between these two imaging modalities. Materials and Methods: This prospective, observational and cross-sectional study included 143 pregnant women aged 18–40 years with singleton, viable pregnancies between 24 0/7 and 36 6/7 weeks of gestation, without uterine contractions. In all participants, CL, UCA, and UCA/CL ratio were measured using both TVUS and TAUS. Correlation between measurements was assessed using Pearson and Spearman correlation analyses, while agreement between the two methods was evaluated using Bland–Altman analysis. Results: Measurements obtained via TVUS were significantly higher than those obtained via TAUS for all parameters (CL: 32.43 ± 5.28 mm vs. 31.85 ± 4.77 mm, p = 0.006; UCA: 105° vs. 95°, p < 0.001; UCA/CL ratio: 3.26 vs. 3.03, p = 0.005). Correlation analyses revealed a strong positive correlation for CL (r = 0.881), a moderate correlation for UCA (r = 0.719), and a moderate-to-strong correlation for UCA/CL ratio (r = 0.750), all statistically significant (p < 0.001). Bland–Altman analyses showed significant systematic differences between the two methods, particularly for UCA, with wide limits of agreement. These findings suggest that TAUS cannot be directly substituted for TVUS. Conclusion: Our study demonstrates that UCA and UCA/CL ratio can be measured more accurately and with higher values using TVUS, indicating that TVUS should be considered the preferred method in clinical practice due to its higher x measurement reliability. The use of these parameters, particularly alongside CL measurement, may enhance early identification of women at risk for preterm birth. As the first study to comparatively evaluate UCA/CL ratio using both imaging modalities in later gestational weeks, this research provides a novel contribution to the literature.