Geç preterm (34-37.hafta) gebelerde uygulanan antenatal steroidlerin maternal ve neonatal sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of maternal and neonatal outcomes of antenatal steroid administration in late preterm(34–37 weeks) pregnancies
  1. Tez No: 941326
  2. Yazar: KÜBRA BABACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA ASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Antenatal kortikosteroid, geç preterm doğum, respiratuar distres sendromu, neonatal sonuçlar, maternal sonuçlar ix EVALUATION OF MATERNAL AND NEON, Antenatal corticosteroids, late preterm birth, respiratory distress syndrome, neonatal outcomes, maternal outcomes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 34+0 ile 36+6 gebelik haftaları arasında doğum yapan gebelerde uygulanan antenatal kortikosteroid tedavisinin maternal ve neonatal sonuçlara etkisi değerlendirilmiştir. Özellikle erken neonatal komplikasyonların antenatal kortikosteroid ile azalıp azalmadığı araştırılmıştır. Materyal ve Metod: Bu retrospektif kohort çalışmaya, Ocak 2023–Ocak 2025 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde 34+0 ile 36+6 gebelik haftaları arasında doğum yapan 484 gebe dahil edilmiştir. Katılımcılar antenatal dönemde steroid alan (Grup 1, n=242) ve almayan (Grup 2, n=242) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her iki grupta maternal demografik veriler, gebelik komplikasyonları, doğum özellikleri ve yenidoğanın respiratuar disstres sendromu (RDS), yenidoğanın geçici taşipnesi (TTN), sürfaktan ihtiyacı, sepsis ve metabolik bozukluklar gibi erken dönem neonatal sonuçları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Doğum haftası, antenatal kortikosteroid uygulanan grupta anlamlı şekilde daha düşüktü (p0.05). Maternal sonuçlar yönünden de koryoamniyonit, endometrit, postpartum kanama ve hastanede yatış süresi açısından iki grup arasında fark saptanmamıştır. Sonuç: Geç preterm dönemde antenatal steroid uygulaması, erken neonatal komplikasyonların büyük çoğunluğunu azaltmamış; aksine, RDS oranı steroid uygulanan grupta daha yüksek bulunmuştur. Bu durum, doğum haftasının daha erken olması ya da klinik risk profilindeki farklılıklarla ilişkili olabilir. Antenatal kortikosteroidlerin geç preterm gebeliklerdeki rolünü ve optimal zamanlamasını belirlemek amacıyla ileriye dönük çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective:This study aimed to evaluate the effects of antenatal corticosteroid administration on maternal and neonatal outcomes in pregnancies that resulted in late preterm birth (between 34+0 and 36+6 weeks of gestation). The goal was to assess whether antenatal corticosteroid reduces early neonatal complications in this specific gestational period. Materials and Methods: This retrospective cohort study included 484 pregnant women who gave birth between 34+0 and 36+6 weeks of gestation at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between January 2023 and January 2025. Participants were divided into two groups: Group 1 (n=242) received a single course of antenatal betamethasone, and Group 2 (n=242) received no corticosteroids. Maternal demographic characteristics, pregnancy complications, delivery outcomes, and neonatal short-term morbidities such as respiratory distress syndrome (RDS), transient tachypnea of the newborn (TTN), surfactant use, sepsis, and metabolic disturbances were compared between groups. Results: Gestational age at delivery was significantly lower in the steroid group (p24 hours, or metabolic complications such as hypoglycemia, hyperbilirubinemia, and hypernatremia (p>0.05). Maternal outcomes, including rates of chorioamnionitis, endometritis, postpartum hemorrhage, and length of hospital stay, also showed no significant difference between groups. Conclusion: In this cohort of late preterm births, antenatal corticosteroid administration did not demonstrate a significant reduction in most early neonatal complications. Contrary to expectations, RDS incidence was higher in the steroid group, which may be attributed to lower gestational age at delivery or differences in clinical profiles. Further prospective studies are needed to clarify the role and optimal timing of antenatal corticosteroids in late preterm pregnancies.