Derin endometriozisli hastalarda bağırsak tutulumunun manyetik rezonans görüntüleme ve histopatoloji bulgularıyla karşılaştırılması
Comparison of intestinal involvement with magnetic resonance imaging and histopathology findings in patients with deep endometriosis
- Tez No: 941328
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Derin infiltratif endometriozis, MRG, histopatoloji, invazyon derinliği, korelasyon, Bland-Altman, Deep infiltrating endometriosis, MRI, histopathology, invasion depth, correlation, Bland-Altman
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, derin infiltratif endometriozis (DIE) nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan hastalarda, preoperatif manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bulgularıyla postoperatif histopatolojik veriler arasındaki korelasyonu değerlendirmek ve MRG'nin invazyon derinliği ve uzunluğu tayinindeki doğruluğunu ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde, 21 Haziran 2023 – 26 Mayıs 2025 tarihleri arasında DIE nedeniyle bağırsak rezeksiyonu yapılan 15 hasta üzerinde retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Tüm olgularda preoperatif MRG ve postoperatif histopatolojik incelemelerden elde edilen invazyon derinliği ve uzunluğu değerleri karşılaştırılmıştır. Ek olarak, rezeksiyon materyalinin boyutları (uzunluk ve genişlik) ile demografik veriler (yaş, gravida, parite) analiz edilmiştir. Korelasyon analizleri ve Bland-Altman yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: MRG ile patoloji ölçümleri arasında invazyon uzunluğu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (MRG > Patoloji; ortalama fark: +12.73 mm, p=0.022). İnvazyon derinliği açısından ise anlamlı fark bulunmamıştır (p=0.802). Korelasyon analizi invazyon uzunluğu (r=0.576, p=0.024) ve derinliği (r=0.637, p=0.010) için pozitif ilişkiler göstermiştir. Bland-Altman analizinde özellikle uzunluk ölçümlerinde geniş limits of agreement (LOA) aralıkları saptanmıştır. Sonuç: MRG, DIE olgularında derinlik tayininde patoloji ile güçlü uyum gösterse de, invazyon uzunluğu açısından sistematik olarak daha yüksek ölçüm yapmakta ve sınırlı doğruluk sergilemektedir. Cerrahi planlama sürecinde MRG'nin sınırlamaları göz önünde bulundurulmalı ve patolojik verilerle desteklenmelidir. Bu konuda daha geniş örneklemli ve çok merkezli çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the correlation between preoperative magnetic resonance imaging (MRI) findings and postoperative histopathological data in patients who underwent surgery for deep infiltrating endometriosis (DIE), and to assess the accuracy of MRI in determining the depth and length of tissue invasion. Materials and Methods: This retrospective study included 15 patients who underwent bowel resection due to DIE at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between June 21, 2023, and May 26, 2025. Invasion depth and length measured on preoperative MRI were compared with postoperative histopathological findings. Additionally, the macroscopic dimensions of the resection material (length and width) and demographic data (age, gravida, parity) were analyzed. Statistical correlation analyses and Bland-Altman assessments were performed. Results: A statistically significant difference was found in the invasion length between MRI and pathology measurements, with MRI values being systematically higher (mean difference: +12.73 mm, p=0.022). No significant difference was observed for invasion depth (p=0.802). Correlation analysis showed a positive relationship for both invasion length (r=0.576, p=0.024) and depth (r=0.637, p=0.010). Bland-Altman analysis revealed wide limits of agreement (LOA), particularly for length measurements. Conclusion: MRI shows good correlation with pathology for invasion depth in DIE, but tends to overestimate invasion length. These limitations should be taken into account when planning surgical approaches. Further prospective, multicenter studies are warranted to validate these findings.