Pemfigus vulgaris hastalarında retrospektif olarak tedavi öncesi ve sonrası sistemik immun inflamatuar indeksin bakılması
A retrospective study of the systemic immune inflammatory index in pemphigus vulgariasis patients before and after treatment
  1. Tez No: 941385
  2. Yazar: SEMANUR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN KIRTAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Pemfigus vulgaris, Sistemik İnflamatuvar İndeks, Platelet, Nötrofil, Lenfosit, Pemphigus vulgaris, Systemic Immune-Inflammation Index, Platelet, Neutrophil, Lymphocyte
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş: Bu çalışma, Pemfigus vulgaris hastalarında tedavi öncesi ve sonrası sistemik inflamatuvar indeks (SII) seviyelerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya 25 ile 82 yaş arasında değişen yaş aralığına sahip toplam 45 Pemfigus vulgaris (PV) hastası dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 51.22±12.99 olup, katılımcıların % 53,3'ü kadın ve % 46,7'si erkeklerden oluşmaktadır. Çalışmaya dahil edilen hastaların tümü, pemfigus vulgaris tanısı almış ve tedavi sürecine başlamış bireylerden seçilmiştir. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası platelet, nötrofil, lenfosit sayıları kaydedilmiştir. Veriler, hastaların rutin kan testlerinden elde edilmiştir. Kan testleri, çalışmanın başında (tedavi öncesi) ve tedavi sürecinin sonunda (tedavi sonrası) yapılmış, her iki zaman diliminde de trombosit, nötrofil, ve lenfosit sayıları ölçülmüştür. Bu parametreler, sistemik inflamasyonun bir göstergesi olarak kullanılmıştır. Ayrıca, bu parametrelerden hareketle her iki dönem için SII hesaplanmıştır. Bulgular: Trombosit, nötrofil ve lenfosit seviyelerinde değişiklikler gözlemlenmiş ancak bu değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Benzer şekilde, bağışıklık-inflamasyon aktivitesini ölçen SII değerleri de tedavi sonrası azalmış ancak anlamlı düzeyde değişiklik göstermemiştir. İlginç bir bulgu olarak, kadın hastalarda tedavi sonrası SII değerleri erkeklere kıyasla anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, 5-10 yıldır PV ile yaşayan hastalarda tedavi sonrası PLT seviyeleri, diğer hastalık sürelerine kıyasla anlamlı bir artış göstermiştir. Sonuç: Cinsiyet farklılıkları ve hastalık süresi ile ilgili bağışıklık yanıtlarının daha derinlemesine araştırılması gerektiğini göstermektedir. Ayrıca, PV hastalarında tedavi sürecinde hematolojik parametrelerin düzenli takibinin önem taşıdığı vurgulanmaktadır. Bu bulgular, PV yönetiminde klinik pratiğe katkı sunmakta ve daha kapsamlı gelecekteki araştırmalar için temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study was conducted to investigate the pre-treatment and post-treatment Systemic Immune-Inflammation Index (SII) levels in patients with Pemphigus vulgaris (PV). Materials and Methods: A total of 45 PV patients aged between 25 and 82 were included in the study. The average age of the participants was 51.22 ± 12.99 years, with 53.3% of them being women and 46.7% men. All participants were diagnosed with PV and had started treatment. Platelet (PLT), neutrophil, and lymphocyte counts were recorded both before and after treatment. The data were obtained from routine blood tests of the patients. Blood tests were conducted at the beginning of the study (pre-treatment) and at the end of the treatment process (post-treatment), and PLT, neutrophil, and lymphocyte counts were measured at both time points. These parameters were used as indicators of systemic inflammation. Additionally, the SII was calculated for both periods based on these parameters. Results: After treatment, changes in PLT, neutrophil, and lymphocyte levels were observed; however, these changes were not statistically significant. Similarly, SII values, which measure immune-inflammatory activity, decreased after treatment but did not show a statistically significant difference. An interesting finding was that post-treatment SII values were significantly higher in female patients compared to male patients. Furthermore, patients who had been living with PV for 5-10 years exhibited a significant increase in post-treatment PLT levels compared to those with shorter or longer disease durations. Conclusion: The results indicate the need for further research into immune responses related to gender differences and disease duration. Additionally, the importance of regularly monitoring hematological parameters during the treatment process for PV patients is emphasized. These findings contribute to clinical practice in PV management and provide a foundation for more comprehensive future studies.