Postmenopozal kadın hastalarda Tip 2 diyabetes mellitus ile osteoporoz ve sarkopenı̇ arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between Type 2 diabetes mellitus and osteoporosis and sarcopenia in postmenopausal women
- Tez No: 941393
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, Osteoporoz, Tip 2 Diyabetes Mellitus, patellar kıkırdak, aşil tendon, Ultrasonografi, Postmenopozal dönem, Sarcopenia, Osteoporosis, Type 2 Diabetes Mellitus, patellar cartilage, Achilles tendon, Ultrasonography, Postmenopausal period
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmada Tip 2 diyabetes mellitusun (DM), osteoporoz (OP) ve sarkopeni ile ilişkisini güncel ve objektif yöntemlerle inceleyerek literatüre katkı sağlanması hedeflendi. Gereç ve Yöntemler: Bu araştırmada, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Geriatri polikliniklerine başvuran 50 yaş ve üzeri postmenopozal kadın hastalar incelenmiştir. Araştırmaya diyabet tanısı olan 281 hasta ve diyabet tanısı olmayan 350 hasta alındı. Araştırmaya ileri evre karaciğer/böbrek yetmezliği, ileri evre kalp yetersizliği, ciddi kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH), aktif maligniteleri olan, ileri seviyede nörolojik veya kas iskelet sistemi hastalığı olan, romatizmal hastalıkları olan hastalar dahil edilmedi. Hastaların demografik, tıbbi veriler, fiziksel ölçüm sonuçları ve laboratuvar sonuçları toplandı. Otur- kalk testi, el kavrama kuvveti sonuçları değerlendirildi. Ultrasonografi aracılığıyla ölçülmüş olan kas, aşil tendon ve patellar kıkırdak kalınlıkları dahil edildi. Osteoporozun varlığı, DEXA (Dual X-Ray Absorpsiyometri) aracılığıyla incelendi. Hasta ve kontrol gruplarına ait veriler ise istatistiksel analizlerle değerlendirildi. Bulgular: Bu çalışmada ileri yaş, tip 2 DM varlığı ve yüksek VKİ 'nin sarkopeni riskini artırdığı görüldü. Çalışmamızda Tip 2 DM tanılı grupta sarkopeni sıklığı yaklaşık 2 kat daha fazlaydı. Ayrıca diyabetin süresi >10 yıl fazla ise sarkopeni görülme sıklığının 3,7 kat arttığı görüldü. Tip 2 diyabet tanısı olan hastalarda osteoporoz görülme sıklığının kontrol grubuna göre 1,5 kat daha az olduğu bulundu. Gruplar arasında FRAX kırık riski skorları benzerdi. Her iki grubun tendon ve kıkırdak ölçümleri arasında fark gözlenmedi. Sonuç: Bu çalışmada Tip 2 DM ile sarkopeni arasında pozitif bir ilişki olduğunu, ayrıca diyabetin süresi arttıkça bu ilişkinin kuvvetlendiği görüldü. Literatüre bu konu hakkında katkıda bulunduğumuzu düşünmekteyiz; bu çalışma, yapılacak yeni ve daha kapsamlı çalışmalara yol gösterici olacaktır. Bu çalışmada, Tip 2 DM ile tendon, kıkırdak kalınlıkları arasında bir ilişki gözlenmedi. Ancak daha geniş bir popülasyonun uzun süreli takiplerle incelendiği ek çalışmalara bu konuda ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to contribute to the literature by examining the relationship between type 2 diabetes mellitus (DM), osteoporosis (OP) and sarcopenia with current and objective methods. Materials and Methods: In this study, postmenopausal women aged 50 years and older who applied to the Internal Medicine and Geriatrics outpatient clinics of Health Sciences University Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Oncology Training and Research Hospital were examined. The study included 281 patients with a diagnosis of diabetes and 350 patients without a diagnosis of diabetes. Patients with advanced liver/kidney failure, advanced heart failure, severe chronic obstructive pulmonary disease (COPD), active malignancies, advanced neurologic or musculoskeletal diseases, rheumatic diseases were excluded. Demographic and medical data, physical measurements and laboratory results were collected. Sit-stand test and hand grip strength results were evaluated. Muscle, Achilles tendon and patellar cartilage thickness measured by ultrasonography were included. The presence of osteoporosis was examined by DEXA (Dual X-Ray Absorptiometry). The data of the patient and control groups were evaluated by statistical analysis. Results: In this study, advanced age, presence of type 2 diabetes and high BMI increased the risk of sarcopenia. In our study, the incidence of sarcopenia was approximately 2 times higher in the group with type 2 DM. In addition, if the duration of diabetes was >10 years, the incidence of sarcopenia increased 3.7 times. The incidence of osteoporosis in patients with type 2 diabetes was 1.5 times lower than in the control group. FRAX fracture risk scores were similar between the groups. No difference was observed between the tendon and cartilage measurements of both groups. Conclusion: Our study shows that there is a positive association between Type 2 DM and sarcopenia, and this association strengthens as the duration of diabetes increases. We think that we have contributed to the literature on this subject; our study will guide new and more comprehensive studies. In this study, we did not observe an association between Type 2 DM and tendon and cartilage thickness. However, additional studies in which a larger population is examined with long-term follow-up are needed.