Gebe okuluna katılan ve katılmayan baba adaylarında doğuma katılmaya yönelik tutumlarının, prenatal baba bağlanma düzeylerinin ve çift uyumlarının incelenmesi; Randomize kontrollü çalışma
Investigation of attitudes towards birth attendance, prenatal paternal attachment levels and dyadic adjustment in father candidates who attended and did not attended pregnancy school; A randomized controlled trial
  1. Tez No: 941424
  2. Yazar: SENA NUR ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER ALAN DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Baba-bebek bağlanması, çift uyumu, doğuma katılma, ebelik, gebe okulu, Birth attendance, couple harmony, father-baby bonding, midwifery, pregnancy school
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, gebe okuluna katılan ve katılmayan baba adaylarında doğuma katılmaya yönelik tutumlarının, prenatal baba bağlanma düzeylerinin ve çift uyumlarının incelenmesi amacıyla randomize kontrollü çalışma türünde yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini, 06 Kasım 2023 – 06 Kasım 2024 tarihleri arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi gebe okulu ve gebe polikliniklerine başvuran 152 gebenin eşleri oluşturmuştur. Veriler; kişisel bilgi formu, Doğuma Katılmaya Yönelik Tutum Ölçeği (DKYTÖ), Doğum Öncesi Baba Bağlanma Ölçeği (DÖBBÖ) ve Yenilenmiş Çift Uyum Ölçeği (YÇUÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde Ki-Kare testi, Fisher's Exact testi, bağımsız gruplarda independent simple t-testi kullanılmıştır. İzlem ölçümlerinde paired sample t testi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan baba adaylarının yaş ortalaması 29,65±4,05, eşlerinin yaş ortalaması 26,93±3,98, evlilik süresi ortalaması 2,59±1,98 ve gebelik haftası ortalaması 28,46±5,46'ydı. Çalışmada müdahale ve kontrol grupları arasında ilk izlemde DKYTÖ olumsuz duygular alt boyutu arasında anlamlı fark vardı (p=0,016). Müdahale grubunun olumsuz duygular alt boyut puanı, kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksekti. Çalışmada müdahale ve kontrol grupları arasında ikinci izlem DKYTÖ toplam puanı (p=0,011) ve olumsuz duygular alt boyutu toplam puanı arasında (p0,05). Çalışmada müdahale ve kontrol grubunun, YÇUÖ toplam puan ile doyum, uzlaşım ve görüş birliği alt boyutları arasında birinci, ikinci ve üçüncü izlemlerde istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). Çalışmanın sonucunda gebe okuluna katılan baba adaylarının doğuma katılmaya yönelik tutumları olumsuz olarak saptanmış, prenatal baba bağlanma düzeyi ve çift uyumunda herhangi bir fark gözlemlenmemiştir. Bu noktada gebe okulu program içeriğinin güçlendirilmesi, baba adaylarına yönelik eğitimlerin çok yönlü planlanması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a randomized controlled trial to examine the attitudes of fathersto-be towards attending birth, prenatal father attachment levels and couple adjustment in those who attended and did not attend pregnancy school. The sample of the study consisted of the spouses of 152 pregnant women who applied to Ankara Etlik City Hospital pregnancy school and pregnancy polyclinics between November 06, 2023 and November 06, 2024. Data were collected using a personal information form, Attitude Scale Towards Birth Attendance (ATPA), Prenatal Father Attachment Scale (PPAAS) and Revised Dyadic Adjustment Scale (READ). Chi-square test, Fisher's Exact test and independent simple t-test were used in the analysis of data. Paired sample t test was used in the follow-up measurements. The mean age of the father candidates participating in the study was 29.65±4.05, the mean age of their spouses was 26.93±3.98, the mean duration of marriage was 2.59±1.98 and the mean week of pregnancy was 28.46±5.46. There was a significant difference in the negative emotions subdimension of the DKYTS between the intervention and control groups at the first follow-up (p=0.016). The negative emotions sub-dimension score of the intervention group was significantly higher than the control group. There was a significant difference in the second follow-up DKYTS total score (p=0.011) and the negative emotions sub-dimension total score (p0.05 There was no statistically significant difference between the intervention and control groups in terms of the total score of the CAS and the satisfaction, agreement and consensus sub-dimensions at the first, second and third follow-ups (p>0.05). As a result of the study, the attitudes of fathers-to-be who attended the pregnancy school towards attending the birth were determined to be negative, and no difference was observed in the level of prenatal father attachment and couple harmony. At this point, the content of the pregnancy school program should be strengthened and multi-faceted planning of trainings for fathers-to-be should be ensured.