Üç boyutlu doğrudan baskıyla ve termoform yöntemiyle üretilen ortodontik şeffaf plakların mekanik özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of mechanical properties of orthodontic clear aligners produced by three-dimensional direct printing and thermoforming methods
- Tez No: 941549
- Danışmanlar: PROF. HAKAN NECİP İŞCAN, DOÇ. EMRE KAYALAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Şeffaf plak, direkt üretim, mekanik özellikler, fiziksel özellikler, Clear aligner, 3D printed aligner material, mechanical properties, physical properties
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Ortodontik şeffaf plaklar, estetik ve hasta konforu açısından tercih edilen tedavi yöntemlerindendir. Bu çalışmanın amacı, termoform yöntemiyle ve 3 boyutlu yazıcıdan doğrudan üretilen farklı şeffaf plak materyallerinin fiziksel ve mekanik özelliklerinin karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Altı farklı materyal (Graphy, CA-Pro, Durah, CA-UNIQ, Taglus, Tristar) değerlendirilmiştir. Çekme dayanımı, elastisite modülü, kopma dayanımı, yüzey pürüzlülüğü, sertlik, şeffaflık ve FTIR analizleri gerçekleştirilmiştir. Veriler istatistiksel olarak ANOVA ve Tukey testi ile analiz edilmiştir.Bulgular: Bulgular: Durah ve Taglus, en yüksek çekme dayanımı göstermiştir (p < 0.0001). Durah, aynı zamanda en yüksek elastisite modülüne (3892 MPa, p < 0.0001) ve kopma dayanımına (%50, p < 0.0001) sahiptir. Graphy, en düşük elastisite modülünü (1783 MPa) ve kopma dayanımını (%9) göstermiştir (p < 0.0001). CA-UNIQ, diğer tüm materyallere kıyasla en düşük sertliğe sahiptir (9.94 HV, p < 0.0001, özellikle Durah ve Tristar ile karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunmuştur. Yüzey pürüzlülüğü açısından CA-UNIQ, en düşük Sa değerine sahiptir (297.84 nm), bu durum istatistiksel olarak anlamlıdır (p < 0.0001). Graphy, en yüksek yüzey pürüzlülüğü (Sa: 6110.5 nm) ve Sq değerlerine (Sq: 9497.5 nm) sahiptir (p < 0.0001). Şeffaflık analizinde Graphy, en düşük absorbans ile en yüksek şeffaflığa sahipken Tristar, en opak materyal olarak ölçülmüştür (p < 0.05). Sonuç: Bu çalışma, şeffaf plak materyallerinin üretim tekniği ve bileşimine bağlı olarak mekanik dayanıklılık, yüzey özellikleri ve optik performans açısından belirgin farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Klinik uygulamalarda, materyal seçimi yalnızca estetik değil, aynı zamanda dayanıklılık, esneklik, yüzey düzgünlüğü ve şeffaflık gibi çok boyutlu kriterlere göre yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Clear aligners are widely used in orthodontics due to their aesthetic appeal and patient comfort. This study aimed to compare the physical and mechanical properties of thermoformed and directly 3D-printed clear aligner materials. Methods: Six materials (Graphy, CA-Pro, Durah, CA-UNIQ, Taglus, Tristar) were tested for tensile strength, elastic modulus, elongation at break, surface roughness, hardness, transparency, and FTIR characteristics. Data were analyzed using ANOVA and Tukey post hoc tests. Results: Durah and Taglus demonstrated the highest tensile strength (p < 0.0001, significantly higher than all other materials). Durah also exhibited the highest elastic modulus (3892 MPa, p < 0.0001) and elongation at break (50%, p < 0.0001). Graphy had the lowest elastic modulus (1783 MPa) and elongation at break (9%) with statistically significant differences (p < 0.0001) from all other groups. CA-UNIQ showed the lowest hardness (9.94 HV) compared to other materials, with significant differences particularly against Durah and Tristar (p < 0.0001). Regarding surface roughness, CA-UNIQ had the smoothest surface with the lowest Sa value (297.84 nm, p < 0.0001). Graphy exhibited the roughest surface (Sa: 6110.5 nm, Sq: 9497.5 nm) with significant variation from other materials (p < 0.0001). In optical transparency, Graphy showed the lowest absorbance (i.e., highest transparency), while Tristar was the least transparent (p < 0.05). Conclusion: This study demonstrated that clear aligner materials exhibit significant differences in mechanical strength, surface characteristics, and optical performance depending on their composition and manufacturing method. In clinical practice, material selection should be guided not only by aesthetics but also by a multidimensional evaluation of strength, flexibility, surface quality, and transparency.