Dental implantların osseointegrasyon sürecinde farklıyuva hazırlama yöntemlerinin stabiliteye etkilerininincelenmesi
Investigation of the effects of different socketpreparation methods on stability in theosseointegration process of dental implants
  1. Tez No: 941551
  2. Yazar: ROZERİN KONUKLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERCAN KÜÇÜKKURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Osseointegrasyon, Yerleştirme torku, Rezonans frekans analizi, Dental implant osteotomileri, Osseointegration, İnsertion torque, Resonance frequency analysis, Dental implant osteotomies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Kaybolan dişlerin, dokuya biyouyumlu olarak entegre olabilen dental implantlarla protetik rehabilitasyonu, uzun yıllardır hem hastalar hem de klinisyenler tarafından talep edilmekte ve geniş çapta kabul görmektedir. Canlı olan kemik ile dental implant yüzeyi arasındaki doğrudan yapısal ve işlevsel bağlantı olarak tanımlanan osseointegrasyon, dental implantların birincil stabilitesini ve uzun dönem başarısını belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. İmplantların makro ve mikrogeometrisi, kemiğin kalitesi ve miktarı, hastanın sistemik hastalıklarının varlığı, uygulanan cerrahi teknik gibi faktörler implantın mobilizasyonunu önleyen ve osseointegrasyonun sağlanmasını destekleyen birincil stabiliteyi doğrudan etkilemektedir. Başarılı bir implant cerrahisi için birincil ve ikincil stabilitenin sağlanarak, korunması önemlidir. İmplant yerleştirme torku, birincil stabilitenin değerlendirilmesinde kullanılan önemli bir parame olup, tek başına yeterli olmamakla birlikte, Rezonans Frekans Analizi (RFA) ile birlikte değerlendirildiğinde daha kapsamlı bir stabilite ölçümü sağlamaktadır. Bunun yanı sıra RFA, non invaziv bir yöntem olmasıyla birlikte implantın osseointegrasyonunu da belirli periyotlarda objektif bir şekilde değerlendirilmesine olanak tanır. Bu çalışma aynı marka implantların farklı cerrahi implant yuvası hazırlama yöntemlerine bağlı olarak osseointegrasyon süreçlerinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Toplam 100 hastaya uygulanan 100 dental implant, çalışmaya dahil edildi. Yerleştirme torku ve RFA ölçümleri analiz edilerek değerlendirildi. Bunun yanı sıra işlem öncesindeki hastaların korku düzeyleri ve işlem sonrası alınan korku düzeyleri parametreleri incelendi. Elde edilen veriler doğrultusunda, 800 rpm hızında yapılan osteotomiler erken dönemde daha yüksek stabilite sağladı. 300 rpm hızında yapılan osteotomiler, ilerleyen aşamalarda diğer yöntemlere göre daha fazla stabilite artışı sergiledi. 50 rpm hızında yapılan osteotomiler başlangıçta belirgin bir fark yaratmasa da ilerleyen dönemde diğer teknikler ile benzer sonuçlar göstermektedir. Osseodensifikasyon yöntemi ile yapılan osteotomilerde özellikle 2.ay ve 3.ay arasında M-D ölçümlerinde anlamlı bir artış sağlamıştır. Buna karşın, kemik genişletme yöntemi uygulanan hastalarda stabilite değerlerinin orta düzeyde olduğu, özellikle 2.ay ve 3.ay arasında diğer tekniklere kıyasla nispeten daha yavaş bir artış gösterdi. Vas değerlerine bakıldığında, tüm hastaların postoperatif korku düzeylerinin preoperatif korku düzeylerine göre azaldığı görüldü. Bununla birlikte vas skor farklarına bakıldığında osseodensifikasyon grubundaki skor farkının diğer gruplara göre daha az olduğu görüldü. Bu da osseodensifikasyon grubunun diğer tekniklere göre daha çok hissedilebilir veya rahatsız edici olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Prosthetic rehabilitation of missing teeth with dental implants that can integrate biocompatibly into the tissue has been demanded and widely accepted by both patients and clinicians for many years. Osseointegration, defined as the direct structural and functional connection between living bone and the dental implant surface, plays an important role in determining the primary stability and long-term success of dental implants. Factors such as the macro- and microgeometry of the implants, the quality and quantity of bone, the presence of systemic diseases of the patient, and the surgical technique directly affect the primary stability that prevents implant mobilization and supports osseointegration. It is important to achieve and maintain primary and secondary stability for a successful implant surgery. Implant insertion torque is an important parameter used in the evaluation of primary stability and although it is not sufficient alone, it provides a more comprehensive stability measurement when evaluated with Resonance Frequency Analysis (RFA). In addition, RFA, being a non-invasive method, allows the osseointegration of the implant to be objectively evaluated at certain periods. This study aims to evaluate the osseointegration processes of implants of the same brand depending on different surgical implant socket preparation methods. A total of 100 dental implants in 100 patients were included in the study. Placement torque and RFA measurements were analyzed and evaluated. In addition, the parameters of the patients' fear levels before the procedure and the fear levels obtained after the procedure were analyzed. According to the data obtained, osteotomies performed at 800 rpm provided higher stability in the early period. Osteotomies performed at 300 rpm showed a greater increase in stability in the later stages compared to other methods. Osteotomies performed at 50 rpm showed similar results to the other techniques in the later stages, although they did not make a significant difference in the beginning. Osteotomies performed with the osseodensification method provided a significant increase in M-D measurements, especially between the 2nd and 3rd months. On the other hand, in patients with bone expander method, the stability values were moderate and showed a relatively slower increase compared to other techniques, especially between the 2nd and 3rd month. When the vas values were analyzed, it was seen that postoperative fear levels of all patients decreased compared to preoperative fear levels. However, when the vas score differences were analyzed, it was seen that the score difference in the osseodensification group was less than the other groups. This suggests that the osseodensification group may be more palpable or uncomfortable than other techniques.