Bilgi yönetiminin kurumsal kaynak planlamaya etkilerini açıklamada entelektüel sermaye ve değişime direncin durumsal aracılık etkileri: İSO 1000 araştırması
Situational mediation effects of intellectual capital and resistance to change in explaining the effects of knowledge management on enterprise resource planning: ICI 1000 research
  1. Tez No: 941592
  2. Yazar: FADİME SEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MELİH EYİTMİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi yönetimi, entelektüel sermaye, değişime direnç, kurumsal kaynak planlama (KKP), İSO 1000, Knowldedge management, intelectual capital, resistance to change, enterprise resource planning (ERP), ICI 1000
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Günümüzde bilgi, yeni ürün ve hizmetlerin geliştirilmesinde stratejik bir üretim faktörü haline gelmiş; bilgi teknolojilerinin önemi, işletmelerin rekabet avantajını doğrudan etkilemektedir. Bu bağlamda, bütünleşik yapılarıyla Kurumsal Kaynak Planlama (KKP) sistemleri, işletmelerin verimlilik ve entegrasyon hedeflerine ulaşmalarında önemli bir rol üstlenmektedir. Ancak KKP başarısı yalnızca teknik yeterlilikle değil; bilgi yönetimi, entelektüel sermaye ve örgütsel değişime direnç gibi beşerî ve yönetimsel faktörlerle de ilişkilidir. Literatürde bu faktörler incelenmiş olsa da demografik değişkenlerin etkisine yönelik araştırmalar sınırlıdır. Bu tezde, bilgi yönetimi, entelektüel sermaye ve değişime direncin KKP başarısı üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri analiz edilmiştir. Ayrıca değişime direncin aracı, entelektüel sermayenin düzenleyici rolü ve birlikte etkileri durumsal aracılık modeliyle test edilmiştir. İSO 1000 kapsamındaki firmalardan 406 katılımcıyla toplanan veriler, SPSS 25.0 ve Process Macro (Model 59) kullanılarak analiz edilmiştir. Çoklu regresyon sonuçları, tüm değişkenlerin KKP başarısını anlamlı şekilde etkilediğini göstermektedir. Değişime direncin etkisi, sadece çoklu modelde anlamlı hale gelmiştir. Ayrıca, bilgi yönetiminin KKP başarısı üzerindeki etkisinin, örgütlerdeki entelektüel sermaye düzeyine bağlı olarak dolaylı yollarla da gerçekleştiği belirlenmiştir. Kontrol değişkenleri kapsamında yapılan analizlerde; yaş ve medeni durumun değişime direnç üzerinde anlamlı etkileri olduğu, buna karşın cinsiyetin anlamlı bir etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, gelirin KKP sistem başarısını anlamlı düzeyde etkilediği, eğitim düzeyinin ise bu başarı üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Current information has become a production factor in the launch of new products and applications; The importance of information technologies directly shows competitive advantages. In this context, Enterprise Resource Planning (ERP) systems with their integrated structures play an important role in the accessibility of production efficiency and integration. However, ERP success is not only about technical competence; but also about human and managerial characteristics such as knowledge management, capital capital and resistance to change. Although these factors have been examined in the literature, our futures regarding the effects of demographic variables are also possible. In this thesis, the direct and indirect effects of knowledge management, capital capital and resistance to change on ERP success have been analyzed. In addition, the change resistance tool, the global role of intellectual capital and their joint effects have been tested with the situational instrumental model. Data on 406 developments from companies within the scope of ISO 1000 have been analyzed using SPSS 25.0 and Process Macro (Model 59). Multiple regression results show that the ERP protection of all variables continues significantly. The effect of resistance to change became significant only in the multiple model. In addition, the effects of knowledge management on the KKP were determined to be distributed indirectly depending on the level of capital in organizations. In the analyses conducted within the scope of control variables; It was determined that there were significant effects on the resistance to change in age and marital status, but instead, there was no significant change in gender. In addition, it is seen that the income is at a significant level in the KKP system, and there is a significant situation on this success where education is available.