Mezenter iskemi hastalarında postoperatif laktat seviyesinin mortalite ve morbidite üzerine etkisi
The effect of postoperative lactate levels on mortality and morbidity in patients with mesenteric ischemia
  1. Tez No: 941611
  2. Yazar: MERT AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut mezenter iskemi, laktat, mortalite, cerrahi komplikasyon, Acute mesenteric ischemia, lactate, mortality, surgical complication, ROC analysis, postoperative monitoring
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş: Akut mezenter iskemi (AMİ), intestinal perfüzyonun kısmen ya da tamamen kesilmesine bağlı gelişen, erken tanı ve müdahale edilmediğinde yüksek mortalite oranlarına yol açan ciddi bir batın acilidir. Görüntüleme ve cerrahi yöntemlerdeki ilerlemelere rağmen, özellikle ileri yaş ve komorbiditesi olan hastalarda AMİ hala önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Spesifik olmayan klinik belirtiler ve tanısal değeri sınırlı laboratuvar testleri nedeniyle erken tanı çoğu zaman mümkün olamamaktadır. Laktat düzeyi, doku hipoperfüzyonunun ve anaerobik metabolizmanın biyokimyasal göstergesi olarak son yıllarda öne çıkmıştır. Ancak literatürdeki çalışmaların büyük bölümü preoperatif laktat düzeylerine odaklanmaktadır. Bu çalışmada, mezenter iskemi tanısıyla cerrahi uygulanan hastalarda postoperatif dönemde ölçülen laktat düzeylerinin mortalite ve morbiditeyle olan ilişkisi araştırılmıştır. Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışma, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilmiştir. Mezenter iskemi tanısıyla cerrahi uygulanan hastalar dahil edilmiştir. Demografik veriler, preoperatif klinik skorlamalar (GKS, APACHE II, SOFA), cerrahi bulgular, laboratuvar parametreleri ve postoperatif laktat düzeyleri (0., 6., 12. ve 24. saat) analiz edilmiştir. Laktat düzeylerinin mortaliteyi öngörme performansı ROC eğrisi analizi ile değerlendirilmiş ve cut-off değerleri belirlenmiştir ve istatiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Toplam 98 hasta çalışmaya dahil edilmiştir; ortalama yaş 70,1 yıl, erkek oranı %55,1'dir. Yaş ve cinsiyetin mortaliteyle ilişkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. ROC analizine göre, 24. saat laktat düzeyi >22 mg/dL, mortaliteyi öngörmede en yüksek tanısal doğruluğa sahipti (AUC: 0,855), duyarlılık %73, özgüllük %91 olarak hesaplanmıştır. Bu eşik değerin üzerindeki hastalarda, anlamlı şekilde daha yüksek oranlarda Clavien-Dindo Grade 5 komplikasyon (%94), intestinal nekroz ve sadece tanısal laparotomi uygulaması gözlenmiştir. Bu hastalar aynı zamanda daha kısa hastane ve yoğun bakım yatış sürelerine sahip olup, hızlı klinik kötüleşme eğilimi göstermiştir. Yüksek laktat grubunda ALT, AST, kreatinin, potasyum, PTZ gibi laboratuvar parametreleri belirgin şekilde yüksek; pH değeri ise anlamlı şekilde düşük bulunmuştur. BT bulguları arasında özellikle pnömotosistis intestinalis ve ileus varlığı bu grupta daha sık görülmüştür (sırasıyla p=0,001 ve p=0,010). Preoperatif klinik skorlamalar da (APACHE II, SOFA, GKS) mortaliteyle uyumlu şekilde kötüleşmişti. Sonuç: Bu çalışma, mezenter iskemi hastalarında 24. saat postoperatif laktat düzeyinin, mortalite ve ağır komplikasyonları öngörmede güvenilir bir biyobelirteç olduğunu ortaya koymuştur. Literatürde genellikle preoperatif değerlere odaklanılırken, çalışmamız postoperatif izlem sürecine dikkat çekerek özgün katkı sunmaktadır. Özellikle kalıcı hiper¬laktatemi, sistemik organ disfonksiyonu ve intestinal nekrozla güçlü ilişki göstermektedir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, postoperatif 24. saat laktat düzeyinin izlenmesinin, yüksek riskli hastaların erken tanımlanması ve agresif tedavi planlarının şekillendirilmesinde klinik kararlara yön verebileceği düşünülmektedir. Bulguların daha geniş hasta gruplarında, çok merkezli ve prospektif çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Acute mesenteric ischemia (AMI) is a serious abdominal emergency characterized by partial or complete interruption of intestinal perfusion, leading to high mortality rates if not diagnosed and treated promptly. Despite advancements in imaging and surgical techniques, AMI continues to be a significant cause of morbidity and mortality, particularly among elderly patients with comorbidities. Due to nonspecific clinical symptoms and the limited diagnostic value of routine laboratory tests, early diagnosis is often challenging. Serum lactate, as a biochemical marker of tissue hypoperfusion and anaerobic metabolism, has gained attention in recent years. However, most studies in literature have focused on preoperative lactate levels. This study aimed to investigate the relationship between postoperative lactate levels and mortality and morbidity in patients undergoing surgery for mesenteric ischemia. Methods: This retrospective cohort study was conducted at the Department of General Surgery, Adana City Training and Research Hospital. Patients who underwent surgery with a diagnosis of mesenteric ischemia were included. Demographic data, preoperative clinical scoring systems (GCS, APACHE II, SOFA), surgical findings, laboratory parameters, and postoperative lactate levels (at 0, 6, 12, and 24 hours) were analyzed. The predictive performance of lactate levels for mortality was evaluated using Receiver Operating Characteristic (ROC) curve analysis, and cut-off values were determined. Statistical analyses were also performed. Results: A total of 98 patients were included in the study; the mean age was 70.1 years, and 55.1% were male. No statistically significant relationship was found between age or gender and mortality. According to ROC analysis, a 24-hour lactate level >22 mg/dL had the highest diagnostic accuracy in predicting mortality (AUC: 0.855), with a sensitivity of 73% and specificity of 91%. Patients above this threshold had significantly higher rates of Clavien-Dindo Grade 5 complications (94%), intestinal necrosis, and diagnostic laparotomy without resection. These patients also had shorter hospital and ICU stays, reflecting rapid clinical deterioration. Elevated levels of ALT, AST, creatinine, potassium, and PTZ, along with significantly lower pH values, were found in the high lactate group. CT findings such as pneumatosis intestinalis and ileus were more frequent in this group (p=0.001 and p=0.010, respectively). Preoperative clinical scores (APACHE II, SOFA, GCS) also correlated with higher mortality. Conclusion: This study demonstrated that the 24-hour postoperative lactate level is a reliable biomarker for predicting mortality and severe complications in mesenteric ischemia patients. While previous literature mainly emphasizes preoperative values, our study contributes uniquely by highlighting the importance of postoperative monitoring. Persistent hyperlactatemia was strongly associated with systemic organ dysfunction and intestinal necrosis. Based on these findings, monitoring lactate levels at the 24th postoperative hour may help clinicians identify high-risk patients early and guide more aggressive treatment strategies. These results should be validated in larger, multicenter, prospective studies.