Taşınmaz malikinin sorumluluğu (TMK m.730)
Landowner's liability (TMK m.730)
- Tez No: 941757
- Danışmanlar: PROF. DR. ZARİFE ŞENOCAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Taşınmaz malikinin sorumluluğu, TMK m.730, komşuluk hukuku, komşu hakkı, tazminat sorumluluğu, elatmanın önlenmesi davası, Tiny House, Landowner's liability, TCC Art.730, neighborhood law, the rights of neighbours, compensation liability, Actio Negatoria, Tiny House
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 358
Özet
Çalışmamızın konusu Türk Medeni Kanunu m.730'da düzenlenen taşınmaz malikinin sorumluluğudur. Çalışma konusunun temel incelenme sebebi, uygulama alanının netleştirilmesi, bu çerçevede sorumlu olabilecek kişilerin kapsamının belirlenmesidir. Çalışmada sorumluluğun konusunu etkileyebilecek güncel konular da ele alınmış ve genel olarak sorumluluğa ilişkin tartışmalı hususlara yer verilmiştir. Çalışma üç bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde, sorumluluğun gelişimi, hukuki niteliği, uygulama alanı ve uygulama alanı bağlamında komşuluk hukuku ele alınmıştır. İkinci bölüm, taşınmaz malikinin sorumluluğunun şartları ve benzer kurumlarla karşılaştırılmasına ayrılmıştır. Üçüncü bölümde ise, taşınmaz malikinin sorumluluğu halinde başvurulabilecek hukuki imkânlara ayrıntılı bir şekilde değinilmiştir. Çalışma sonuç bölümü ile tamamlanmıştır. Çalışma sonucunda TMK m.730'un uygulama alanının komşuluk hukuku olduğu, maddenin amacının komşuluk ilişkilerini düzenlemek olduğu saptanmıştır. Bu çerçevede sorumlu olacak kişilerin kapsamında taşınmaz maliki ile sınırlı ayni hak sahipleri yanı sıra, fiili hakimiyete sahip komşuluk ilişkilerine sıkça dahil olan kişisel hak sahiplerinin de olduğu kabul edilmiştir. Sorumluluğun konusuna, komşuluk hukuku ilişkisi oluşturabilecek Tiny House gibi, taşınmazla bağlantılı taşınır yapılar da dahil edilmiştir. TMK m.730'un diğer sorumluluk türleri ile olan ilişkisi belirlenmiş ve yarışabileceği haller gösterilmiştir. TMK m.730'dan doğan hukuki imkânlar incelenmiş, özellikle aşkın kullanımın sona erdirilmesi davası ile elatmanın önlenmesi davası arasındaki ilişki açıklığa kavuşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is Landowner's liability regulated under Article 730 of the Turkish Civil Code. The main reason for examining the subject of the study is to clarify the field of application and to determine the scope of the persons who may be liable within this framework. The current issues that may affect the subject matter of the liability are also addressed in the study and controversial issues regarding the liability in general are included. The study is divided into three parts. The first part deals with the development of liability, its legal nature its scope of application and the neighborhood law in the context of its scope of application. The second part is devoted to the conditions of the Landowner's liability and its comparison with similar institutions. In the third part, the legal remedies that may be applied in case of the Landowner's liability are discussed in detail. The study is completed with a conclusion. As a result of the study, it was determined that the field of application of Article 730 of the Turkish Civil Code (TCC) is the law of neighborhood and the purpose of the article is to regulate neighborhood relations. Within this framework, it is accepted that the persons who will be liable include the owner of the immovable property and the owners of limited real rights, as well as the owners of personal rights with de facto dominance, which are frequently involved in neighborhood relations. Movable structures connected to the immovable property, such as Tiny House, which may constitute a neighboring law relationship, are also included in the subject of the liability. The relationship between TCC Art.730 and other types of liability is determined and the situations in which it may compete are shown. The legal remedies arising from TCC Art.730 have been analyzed, and the relationship between the action for termination of excessive use and the action for Actio Negatoria has been clarified.