Okulöncesi dönemdeaile içi iletişim ve sosyal beceri gelişimi konusunda veli öğretmen ve yönetici görüşleri
During the preschool periodon domestic communication and social skill developmentopinions of parents, teachers and administrators
- Tez No: 941873
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aile iletişimi, sosyal beceri gelişimi, erken çocukluk, Family communication, social skill development, early childhood
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırmada, okulöncesi döneminde aile iletişimi ile sosyal beceri gelişimi arasındaki ilişkinin, ebeveynlerin, öğretmenlerin ve yöneticilerin görüşleri doğrultusunda incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kayseri ili Melikgazi ve Talas ilçelerinde bulunan bağımsız kamu anaokulları, özel anaokulları, gündüz bakım evleri ve ilkokullar bünyesindeki ana sınıflarında çalışan öğretmenler, yöneticiler ile bu kurumlarda eğitim alan çocukların velileri oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel örneklemi, basit tesadüfî örnekleme yöntemiyle belirlenen 256 katılımcıdan oluşmaktadır. Nitel bölümde ise amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen 30 kişiyle (10 öğretmen, 10 yönetici, 10 veli) yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma, karma yöntem desenlerinden açıklayıcı sıralı desen ile yapılandırılmış olup, hem nicel hem nitel veri toplama araçları kullanılmıştır. Nicel veriler,“Okulöncesi Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeği”(Ömeroğlu ve ark., 2014) ile toplanmış, veriler üzerinde betimsel analizlerle regresyon analizi yapılmıştır. Nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda ebeveynlerin, etkili aile iletişiminin çocukların sosyal beceri gelişimini desteklediğine inandıkları; öğretmenlerin ise aile içi iletişim kalitesinin, çocukların arkadaş ilişkileri ve sınıf içi sosyal etkileşimleri üzerinde doğrudan etkili olduğunu düşündükleri tespit edilmiştir. Araştırma bulguları literatürdeki benzer çalışmalarla karşılaştırılarak yorumlanmış, araştırmada ulaşılan sonuçlara bağlı olarak bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to examine the relationship between family communication and social skill development in early childhood based on the perspectives of parents, teachers, and administrators. The study population consists of teachers, administrators, and parents involved in independent public kindergartens, private kindergartens, daycare centers, and preschool classrooms within primary schools in Melikgazi and Talas districts of Kayseri province during the 2023-2024 academic year. The quantitative sample of the study comprises 256 participants selected through a simple random sampling method. For the qualitative section, semi-structured interviews were conducted with 30 individuals selected using a purposive sampling method. The research was designed using the explanatory sequential design, one of the mixed-method approaches, and employed both quantitative and qualitative data collection tools. Quantitative data were collected using the“Preschool Social Skills Assessment Scale”(Ömeroğlu at al., 2014). The data were analyzed using descriptive statistics and regression analysis. Qualitative data were evaluated using the content analysis method. The findings revealed that parents believe effective family communication supports the social skill development of children, while teachers emphasized that the quality of family communication directly impacts children's peer relationships and social interactions in the classroom. The research findings were interpreted by comparing them with similar studies in the literature, and recommendations were provided for relevant stakeholders.