Entelektüel sermaye unsurlarının havayolu işletmelerinin karlılığı üzerindeki etkisinin araştırılması
Elements of intellectual capitalinvestigation of the impact on the profitability of airline operations
  1. Tez No: 941872
  2. Yazar: SEVİM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. TUNAHAN AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Entelektüel Sermaye, İnsan Sermayesi, Yapısal Sermaye, Müşteri Sermayesi, Intellectual Capital, Human Capital, Structural Capital, Customer Capital
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Havacılık sektörü küresel gelişimde, stratejik büyüme ve sürdürülebilirlik açısından kritik role sahiptir. Dolaysıyla entelektüel sermayenin etkin yönetimi önemlidir. Entelektüel sermaye kavramı bilgi ve tecrübe birikimi, örgütsel yapı, yenilikçi yaklaşımı ve insan kaynakları vb. maddi olmayan varlıklardan meydana gelir. Havayolu firmalarının finansal ve operasyonel verimliliğini istenilen hedeflere ulaşması için bu kavram etkin bir şekilde yönetilmelidir. Dolayısıyla stratejik yönetim ve entelektüel sermaye arasındaki ilişkinin etkin bir şekilde kullanılması hem havayolu firmalarının finansal ve operasyonel sürdürülebilirliğini güçlendirirken hem de sektörün küresel ölçekteki büyüme ve gelişimini destekleyecektir. Bütün bu nedenlerden dolayı çalışmada Star Alliance, Sky Team ve One World'e üye olan havayollarının entelektüel sermayesi ile finansal performansları arasındaki ilişki incelenmiştir. İttifaklara üye olan, ortak verilerine ulaşılabilen toplam 21 havayolu firmasının 2005-2023 verileri analize dâhil edilmiştir. Analizde PMG (Pooled Mean Group) testinden faydalanılmıştır. Sonrasında Dumitrescu-Hurlin nedensellik testi uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda uzun dönemde insan sermayesinin aktif kârlılık oranını pozitif yönde %0.03 etkilediği gözlemlenmiştir. Müşteri sermayesinin kısa dönemde öz sermaye kârlılık oranını negatif yönde %0.16 oranında anlamlı olarak etkilediği saptanmıştır. Finansal kaldıraç oranının ise aktif ve öz sermaye kârlılığını hem kısa hem de uzun dönemde negatif ve anlamlı şekilde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aviation industry plays a critical role in global development, strategic growth and sustainability. Therefore, the effective management of intellectual capital is crucial. The concept of intellectual capital consists of intangible assets such as knowledge and experience, organisational structure, innovative approach and human resources. This concept should be managed effectively in order for airline companies to achieve the desired targets in terms of financial and operational efficiency. Therefore, the effective use of the relationship between strategic management and intellectual capital will both strengthen the financial and operational sustainability of airline companies and support the growth and development of the sector on a global scale. For all these reasons, the study analyses the relationship between intellectual capital and financial performance of airlines that are members of Star Alliance, Sky Team and One World. The 2005-2023 data of a total of 21 airlines that are members of the alliances and whose common data can be accessed are included in the analysis. PMG (Pooled Mean Group) test was used in the analysis. Then, Dumitrescu-Hurlin causality test was applied. As a result of the study, it is observed that human capital has a positive effect of 0.03% on return on assets in the long run. It was found that customer capital has a negative and significant effect on the return on equity in the short term by 0.16%. Financial leverage ratio has a negative and significant effect on return on assets and return on equity both in the short and long run.