Yenidoğan sarılıklarında yeni fototerapi kriterlerinin klinik izlem ve tedaviye etkilerinin araştırılması
Evaluation of the impact of updated phototherapy criteria on clinical monitoring and treatment in neonatal jaundice
  1. Tez No: 941881
  2. Yazar: GÜLSÜM DİLMEN ÖNOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan sarılığı, Hiperbilirubinemi, AAP 2022 kılavuzu, Fototerapi, Hastane yatışı, Neonatal jaundice, Hyperbilirubinemia, AAP 2022 guideline, Phototherapy, Hospitalization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışma, yenidoğan sarılığının yönetiminde 2022 yılında güncellenen Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) kılavuzunun, klinik etkilerini, sarılık yönetiminde yapılan tıbbi müdahaleleri ve hastaneye yatışları azaltmadaki etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, ≥35. gebelik haftasında doğan bebeklerde AAP 2022 kılavuzu ile 2023 Türk Neonatoloji Derneği (TND) protokolü karşılaştırılarak fototerapi, kan değişimi ve hastaneye yatış gibi klinik sonuçlar analiz edilmiş, yeni eşik değerlerin ülkemizdeki yenidoğan sarılığı yönetimine etkisi değerlendirilmiştir. Bu karşılaştırmayla, ülkemiz sağlık sistemi için daha güvenli ve etkin bir sarılık yönetim yaklaşımı belirlenmeye çalışılmıştır. Gereç ve Yöntem: 35. gebelik haftası ve üzeri ardışık doğan 305 yenidoğan prospektif olarak izlendi. Randomizasyon amacıyla, ayın tek günlerinde doğan bebekler TND 2023, çift günlerinde doğanlar ise AAP 2022 rehberine göre takip edildi. Anne yanı ve taburculuk sonrası izlem ilgili kılavuz önerilerine uygun olarak alındı. Tedavi kararları alınırken nörotoksisite risk faktörlerinin tümü dışlanamadığında bebekler riskli olarak değerlendirildi. Bulgular: Olguların %71'i sezaryenle doğdu. Bebeklerin %53'ü TND, %47'si AAP rehberine göre takip edildi. TND'ye göre izlenen bebeklerde daha fazla kapiller bilirubin ölçümü yapılması gerekse de istatistiksel anlamlılığa ulaşmamıştır. Toplam 50 bebekte (%16,4) fototerapi uygulandı; TND grubunda fototerapi ihtiyacı istatistiksel anlamlılığa ulaşmasa da daha yüksekti (%19,6 ve %13,4). Aynı şekilde ortanca fototerapi süresi ve hastanede yatış günü TND grubunda daha fazla olsa da anlamlı fark gözlenmedi. Tekrarlayan fototerapi ihtiyacı yalnızca TND grubunda %17 oranında gözlendi (p=0.04). Modellemeler, tüm bebeklerin TND rehberine göre izlenmesi durumunda hastaneye yatış oranının %20,3, AAP rehberine göre izlendiğinde ise %11,1 olacağını öngörmüştür. TND grubunda kan değişim sınırına 2 birim yaklaşan ya da aşan bebek yoktu, AAP grubunda ise kan değişim sınırına 2 birim yaklaşan 3 olgu saptandı. Bu 3 olguya rehbere uygun arttırılmış bakım uygulandı ve kan değişimi gerekmedi. Olguların işitme testleri, nörolojik muayene ve MR bulguları normal idi. Sonuç: Çalışmamız, AAP 2022 kılavuzunun gereksiz fototerapi ve hastane yatışlarını azaltma potansiyelini ortaya koymaktadır. Kısa dönem klinik izlem sonuçları güvenli olduğunu düşündürmüştür. AAP 2022 kılavuzunun uygulanmasıyla fototerapi gereksinimi yarı yarıya azalacaktır. Bu oran ülke geneline modellendiğinde çok ciddi sayıda yenidoğanın hastane yatışı ve fototerapi maruziyetinin azalacağı öngörülebilir. Ancak istatistiksel anlamlılığa ulaşmasa da kan değişim sınırına yakın daha fazla bebek görülme olasılığı göz önünde bulundurulmalı ve gerektiğinde arttırılmış bakım uygulama koşulları sağlanmış olmalıdır. Ülkemiz için en uygun yaklaşımın belirlenebilmesi için çok merkezli daha geniş kapsamlı çalışmalar planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the impact of the revised 2022 American Academy of Pediatrics (AAP) guideline on the management of neonatal hyperbilirubinemia, particularly in reducing unnecessary medical interventions and hospitalizations. By prospectively comparing the AAP 2022 guideline with the updated 2023 Turkish Neonatology Society (TND) protocol in newborns ≥35 weeks gestation at Dokuz Eylul University Hospital, the study analyzes differences in clinical outcomes such as phototherapy, exchange transfusion, and hospitalization rates, with the goal of identifying a safer and more efficient management approach for neonatal jaundice in the Turkish healthcare setting. Materials and Methods: A prospective study was conducted on 305 consecutively born neonates with a gestational age of ≥35 weeks. Newborns were assigned to follow either the updated 2023 Turkish Neonatology Society (TND) protocol (if born on odd calendar days) or the 2022 American Academy of Pediatrics (AAP) guideline (if born on even days). In-hospital and post-discharge monitoring were carried out according to the respective guideline recommendations. When neurotoxicity risk factors could not be definitively excluded, infants were classified as high-risk during treatment decision-making. Results: Of the included neonates, 71% were delivered via cesarean section. A total of 53% were managed according to the TND 2023 protocol, while 47% followed the AAP 2022 guideline. Although the TND group required more capillary bilirubin measurements, the difference was not statistically significant. Phototherapy was administered in 16.4% of cases, with a higher rate observed in the TND group (19.6% vs. 13.4%), although not statistically significant. Median phototherapy duration and hospital stay were also longer in the TND group without reaching statistical significance. Notably, repeated phototherapy was required only in the TNS group (17%, p=0.04). Modeling suggested that hospital admission rates would be 20.3% if all infants were managed per the TNS guideline, and 11.1% under the AAP guideline. No cases in the TNS group approached or exceeded the exchange transfusion threshold, whereas two cases in the AAP group approached this threshold but were managed successfully with enhanced care, avoiding transfusion. All infants had normal hearing tests, neurological examinations, and MRI findings. Conclusion: Our study demonstrates the potential of the 2022 AAP guideline to reduce unnecessary phototherapy and hospital admissions in the management of neonatal hyperbilirubinemia. Short-term clinical follow-up results suggest that its application is safe. Implementation of the AAP 2022 guideline may reduce the need for phototherapy by nearly half. When extrapolated to the national scale, this could result in a substantial decrease in the number of newborns exposed to hospitalization and phototherapy. However, although not statistically significant, the potential for a higher number of infants approaching the exchange transfusion threshold should be considered, and conditions for intensified care should be ensured when necessary. To determine the most appropriate approach for our country, larger, multicenter studies are warranted.