2019-2022 yılları arasında Pendik Çocuk İzlem Merkezi'ne başvuran olgulardan alınan sürüntü örneklerinin adli genetik analizi
  1. Tez No: 941909
  2. Yazar: ÖZLEM DURMA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SITKI TIPLAMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel İstismar, Çocuk İzlem Merkezi, Sürüntü Örnekleri, DNA Analizi, Adli Genetik, Sexual Abuse, Child Advocacy Center, Swab Samples, DNA Analysis, Forensic Genetics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Amaç: Bu çalışmada, cinsel istismar şüphesiyle Pendik Çocuk İzlem Merkezi'ne başvuran çocuk olgularından alınan sürüntü örneklerinin adli genetik analiz sonuçlarının değerlendirilmesi ve biyolojik delil elde etme sürecinin etkinliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2019-2022 yılları arasında Pendik Çocuk İzlem Merkezi'ne başvuran ve olaydan sonraki 10 gün içerisinde sürüntü örneği alınarak adli genetik incelemeye gönderilen 136 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Olguların demografik bilgileri, başvuru süreleri, fizik muayene bulguları, alınan sürüntü örneklerinin türü ve DNA analiz sonuçları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizlerde IBM SPSS Statistics 22.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan 136 olgunun %85,3'ü kız, %14,7'si erkek olup, yaş ortalaması 13,5±3,2 yıl olarak hesaplanmıştır. Olguların büyük çoğunluğunda vajinal, anal veya oral penetrasyon öyküsü mevcuttu. Sürüntü örneği alınan vakaların %48,5'inde en az bir pozitif DNA sonucu tespit edilmiştir. Toplamda 433 örnek incelenmiş; otozomal STR analizinde %6,9 oranında, Y-STR analizinde %1,2 oranında pozitiflik saptanmıştır. Anogenital bölgeden alınan sürüntü örneklerinde DNA pozitiflik oranı %10,8 olarak bulunmuştur. Ayrıca, olay sonrası erken dönemde (ilk 72 saat içinde) başvuran olgularda DNA pozitiflik oranının daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Çalışmamız, sürüntü örneklerinin adli genetik analizlerde biyolojik delil elde edilmesinde önemli bir araç olduğunu ortaya koymuştur. Ancak örnek alım zamanı, olay sonrası yıkanma ve örnekleme yöntemleri gibi faktörlerin DNA pozitiflik oranlarını doğrudan etkilediği gözlemlenmiştir. Erken başvuru, DNA tespit oranlarını artırarak adli süreçlerin başarısına önemli katkı sağlamaktadır. Delil elde etme süreçlerinde standart uygulamaların geliştirilmesi ve laboratuvar raporlamalarında detaylı bilgilere yer verilmesi, adli değerlendirme kalitesini artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the forensic genetic analysis results of swab samples collected from child victims who applied to Pendik Child Advocacy Center due to allegations of sexual abuse, and to investigate the effectiveness of biological evidence collection. Materials and Methods: A total of 136 cases who applied between 2019 and 2022 and whose swab samples were collected within 10 days after the alleged assault were included. Demographic data, time to presentation, physical examination findings, types of collected swab samples, and DNA analysis results were retrospectively analyzed. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 22.0 software. Results: Among the 136 cases included, %85.3 were female and %14.7 were male, with a mean age of 13.5±3.2 years. Most victims reported vaginal, anal, or oral penetration. At least one positive DNA result was detected in %48.5 of cases from the collected swab samples. In total, 433 specimens were analyzed; autosomal STR positivity was found in %6.9, and Y-STR positivity in %1.2. DNA positivity from anogenital swab samples was detected at a rate of %10.8. Additionally, DNA positivity was significantly higher in cases who presented within the first 72 hours after the alleged incident. Conclusion: Our study highlights that swab sampling is a crucial method for obtaining biological evidence in forensic genetic investigations of child sexual abuse cases. However, factors such as sampling time, post-assault washing, and sampling techniques significantly impact DNA detection rates. Early presentation notably increases DNA positivity, contributing substantially to the success of forensic investigations. Establishing standardized sampling protocols and providing detailed laboratory reports would improve the quality of forensic evaluations.