Üç boyutlu simülasyonun meme büyütmede sonucun doğruluğuna ve tahmin edilebilirliğine olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of three-dimensional simulation on the accuracy and predictability of outcomes in breast augmentation
- Tez No: 941917
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ KARACAOĞLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: üç boyutlu simülasyon, meme büyütme, VECTRA®, meme hacmi, meme cerrahisi, meme hacim ölçümü, three-dimensional simulation, breast augmentation, VECTRA®, breast volume, breast surgery, breast volume measurement
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Meme büyütme ameliyatlarında planlamada en kritik aşamalardan biri implant hacmine, projeksiyonuna, taban çapına ve şekline karar vermektir. Bu karar sürecine hastaların da dahil olması hem memnuniyeti hem de ameliyat başarısını arttırmaktadır. İmplant seçimi için birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunlar, daha önce opere edilmiş hastaların fotoğrafları, eksternal sizer'lar ve yeni teknolojik gelişmelerle birlikte kullanılmaya başlanan üç boyutlu simülasyon sistemleridir. Çalışmamızda, üç boyutlu simülasyon teknolojisinin preoperatif planlama ve postoperatif sonuçların tahmin edilebilirliği üzerindeki etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Kliniğimizde planlama aşamasında her meme ameliyatı öncesinde VECTRA® üç boyutlu simülasyon sistemini kullanmaktayız. 2023-2024 yılları arasında, toplam 42 hasta üzerinde yapılan bu çalışmada, preoperatif simülasyon verileri ile postoperatif sonuçlar hacim, taban çapı, sternal çentik-nipple mesafesi, nipple-inframammarian fold mesafesi gibi parametreler açısından karşılaştırılmış ve istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Preoperatif simülasyon ile postoperatif sonuçlar arasında anlamlı bir uyum bulunmuştur. Bununla birlikte, nipple-inframammarian fold mesafesi gibi bazı bireysel parametrelerde simülasyon ve postoperatif veriler arasında farklar gözlemlenmiştir. Bu bulgu, literatürde yer alan benzer çalışmalarla uyumludur. Ancak, bireysel anatomik farklılıklar ve cilt elastikiyeti gibi faktörlerin, simülasyon öngörülerinin hassasiyetini etkileyebildiği gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, 3 boyutlu simülasyon teknolojisi, meme büyütme ameliyatlarında preoperatif planlama ve postoperatif tahmin edilebilirlik açısından etkili bir araç olarak öne çıkmaktadır. 3D teknolojisinin daha da gelişmesiyle birlikte sonuçların öngörülebilirliği artacak ve daha gerçekçi olacaktır.
Özet (Çeviri)
One of the most critical stages in the planning of breast augmentation surgery is the selection of implant volume, projection, base diameter, and shape. Including patients in this decision-making process increases both satisfaction and surgical success. Various methods are used for implant selection, including photographs of previously operated patients, external sizers, and, with recent technological advancements, three-dimensional (3D) simulation systems. Our study aims to evaluate the effectiveness of 3D simulation technology in preoperative planning and the predictability of postoperative outcomes. In our clinic, we routinely use the VECTRA® 3D simulation system in the planning phase before every breast surgery. This study, conducted between 2023 and 2024 on a total of 42 patients, compares preoperative simulation data with postoperative results in terms of parameters such as volume, base diameter, sternal notch-to-nipple distance, and nipple-to-inframammary fold distance, followed by statistical analysis. A significant correlation was found between preoperative simulation and postoperative outcomes. However, discrepancies were observed in certain individual parameters, such as the nipple-to-inframammary fold distance. This finding aligns with similar studies in the literature. Additionally, it was noted that individual anatomical variations and skin elasticity could influence the accuracy of simulation predictions. In conclusion, 3D simulation technology stands out as an effective tool for preoperative planning and postoperative predictability in breast augmentation surgery. As 3D technology continues to advance, the predictability of outcomes will improve, yielding even more realistic results.