Elektronik mavi kod kayıtlarının bir yıllık değerlendirilmesi
One-year evaluation of electronic code blue records
  1. Tez No: 941918
  2. Yazar: YUSUF ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE ÖZBİLGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: elektronik kayıt sistemi, hastane içi kardiyak arrest, kardiyopulmoner resüsitasyon, mavi kod, electronic health record system, in-hospital cardiac arrest, cardiopulmonary resuscitation, code blue
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş: Elektronik hasta kayıtları tıbbi hataların azaltılması, verilere hızlı ulaşım sağlanması, daha iyi kalitede veriler elde edilmesi ve bu verilerin çok yönlü olarak sunulması, sağlık bakımının sonuçlarının ölçülebilmesi ve değerlendirilebilmesi, gerektiği yer ve zamanda kanıta dayalı karara destek sağlama bakımından önemli işlevlere sahiptir. Amaç: Bu çalışmanın amacı hastanemizdeki mavi kod uygulamalarının elektronik veri tabanı üzerinden değerlendirilmesinin incelenmesidir. Birincil amaç; mavi kod çağrı nedenlerini ve nerelerden çağrı yapıldığı ile ilgili bilgilerin değerlendirilerek hastanemizde mavi kod çağrılarının demografik verilerinin belirlenmesidir. İkincil amaç; kardiyopulmoner arrest ile ilişkili olabilecek faktörleri tespit edebilmektir. Gereç ve Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nin mavi kod çağrılarının, elektronik veri sistemi üzerinden, bir yıl süresince retrospektif incelenmesi şeklinde planlanmıştır. Bulgular: Yatışı olmayan 211 hasta vardır. Hastaların yaş ortalaması 55,1±18,4 yıldır. Hastaların 85'i (%40,3) erkek, 126'sı (%59,7) kadındır. Çağrıların 179'u (%84,8) gündüz, 207'si (%98,1) hafta içi yapılmıştır. Mavi kod ekibi olayların 190'ına (%90,0) 0-3 dakika aralığında ulaşmıştır. Yatışı olan hasta sayısı 151'dir. Hastaların yaş ortalaması 70,1±13,6 yıldır. Hastaların 98'i (%64,9) erkek, 53'ü (%35,1) kadındır. Mavi kod ekibinin 0-3 dakikada ulaştığı olay sayısı 133'tür (%88,1). Yatışı olan hastalarda mavi kodların 84'ü (%55,6) kardiyak arrest, 42'si (%27,8) elektif entübasyon, 24'ü (%15,9) solunum arresti ve 1'i (%0,7) mekanik vantilatör ayarı nedeni ile verilmiştir. Yatan hastalar arasında KPR uygulanan 84 hastanın resüsitasyon özellikleri; ilk kardiyak arrest ritmi şok uygulanmayan ritim olan 79 hasta, şok uygulanabilen ritim 5 hasta olarak belirlenmiştir. Spontan dolaşımı geri dönen hastaların oranı şoklanabilir ritimlerde %60 (3 hasta) iken şoklanamayan ritimlerde %54,4 (43 hasta) olarak bulunmuş ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı çıkmamıştır. Kardiyopulmoner resüsitasyon uygulanan olguların 46'sında spontan dolaşım sağlanmış 38'inde ise sağlanamamıştır. Tartışma ve Sonuç: Daha önceki yıllarda mavi kod (KPR) kayıt formunun bir kopyası hasta dosyasında diğer kopyası ise mavi kod ekibinde veya ekibin uygun gördüğü sekreterlikte toplanmasına rağmen bazen hasta dosyalarından ya da sekreterlikten dahi kaybolma, evrak eksikliği gibi istenmeyen durumlar olabiliyordu. Bunu engellenmenin yolu da artık kağıt halinde bir form değil bilgisayar üzerinden bir veri girişinin sağlanabilmesiydi. Bu sayede eksik veri girilmesinin yanı sıra formların hatalı girilmesi de engellenebilecek ve mavi kod başarısının araştırılması ve geliştirilmesi için daha kesin verilere ulaşabileceğiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Electronic health records (EHRs) play a critical role in reducing medical errors, enabling rapid access to data, improving the quality of information, and presenting it in a multidimensional manner. Moreover, they support evidence-based decision-making at the right place and time, and facilitate the assessment and evaluation of healthcare outcomes. Objective: The aim of this study is to evaluate the code blue activations in our hospital using data obtained from the electronic registry system. The primary objective is to assess the reasons for blue code calls and identify the locations from which these calls are made, thereby determining the demographic characteristics of blue code activations in our institution. The secondary objective is to identify factors that may be associated with cardiopulmonary arrest. Materials and Methods: A one-year retrospective review of code blue calls at Dokuz Eylul University Hospital was planned, utilizing data obtained from the hospital's electronic recording system. Results: A total of 211 patients who were not admitted at the time of the event were identified. The mean age of these patients was 55.1 ± 18.4 years. Of these, 85 (40.3%) were male and 126 (59.7%) were female. The majority of calls (179; 84.8%) occurred during daytime hours and 207 (98.1%) were on weekdays. In 190 cases (90.0%), the blue code team arrived at the scene within 0–3 minutes. Among hospitalized patients, there were 151 cases with a mean age of 70.1 ± 13.6 years. Of these, 98 (64.9%) were male and 53 (35.1%) were female. In this group, the blue code team reached the scene within 0–3 minutes in 133 cases (88.1%). Among hospitalized patients, blue code activations were triggered by cardiac arrest in 84 cases (55.6%), elective intubation in 42 cases (27.8%), respiratory arrest in 24 cases (15.9%), and ventilator setting issues in 1 case (0.7%). Of the 84 hospitalized patients who underwent cardiopulmonary resuscitation (CPR), 79 had a non-shockable initial rhythm and 5 had a shockable rhythm. Return of spontaneous circulation (ROSC) was achieved in 60% (3/5) of patients with shockable rhythms and in 54.4% (43/79) of patients with non-shockable rhythms, with no statistically significant difference between the groups. In total, ROSC was achieved in 46 patients, while it was unsuccessful in 38 cases. Discussion and Conclusion: In previous years, paper-based blue code (CPR) forms were stored both in the patient's medical file and by the blue code team or designated secretarial units. However, this often resulted in data loss, missing documentation, or incomplete records. Transitioning to an electronic data entry system eliminates such risks and improves data integrity. Moreover, it minimizes errors in data entry and ensures more accurate data for investigating and enhancing the effectiveness of code blue interventions.