Extraction of mulberry fruits with innovative methods and comparison of their bioactive activities
Dut meyvelerinin yenilikçi metodlarla ekstraksiyonu ve biyoaktif aktivitelerinin kiyaslanmasi
- Tez No: 941922
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASENE KESKİN ÇAVDAR, DOÇ. DR. SEVGİ GEZİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dut çeşitleri, Yenilikçi ekstraksiyon yöntemleri, Biyolojik aktivite, Biyoaktif bileşikler, Mulberry varieties, Innovative extraction methods, Biological activity, Bioactive compounds
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gıda Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tez çalışmasında, Morus alba (beyaz dut), Morus rubra (mor dut) ve Morus nigra (siyah dut) dut çeşitleri kullanılarak uygulanan yenilikçi ekstraksiyon yöntemlerinin (ultrason-destekli ve mikrodalga destekli ekstraksiyon) fenolik bileşik profili, antioksidan kapasite, anti-inflamatuar ve antikanser potansiyelleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışmada, örneklerin toplam fenolik, flavonoid, antosiyanin içerikleri belirlenmiş; antioksidan aktiviteleri (ABTS ve DPPH), değerlendirilmiştir. Ayrıca, fenolik bileşik profilleri LC-MS/MS tekniği ile detaylı olarak analiz edilmiştir. Bulgular, yenilikçi ekstraksiyon yöntemlerinin biyolojik aktivite ve biyoaktif bileşiklerin verimi üzerinde pozitif etkileri olduğunu göstermiştir. Siyah dut örnekleri, yüksek toplam fenolik ve antosiyanin içeriği ile dikkat çekmiş; antioksidan, anti-inflamatuar ve anti-kanser aktiviteleri bakımından diğer dut çeşitlerine kıyasla daha yüksek biyolojik aktivite göstermiştir (p≤0.05). Elde edilen veriler, dut çeşitlerinin doğal antioksidan kaynağı olmanın ötesinde, fonksiyonel gıda ve potansiyel terapötik ajan olarak değerlendirilebileceğini ortaya koymakta ve uygun ekstraksiyon yönteminin seçiminin bu biyolojik aktivitelerin optimize edilmesinde kritik bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of innovative extraction methods (Ultrasound-assisted and microwave-assisted extractions on bioactive properties, phenolic compound profile, antioxidant capacity, anti-inflammatory and anticancer potentials of Morus alba (white mulberry), Morus rubra (purple mulberry) and Morus nigra (black mulberry) mulberry varieties were investigated. In the study, total phenolic, flavonoid, anthocyanin contents of the samples were determined; antioxidant activities (ABTS and DPPH) were evaluated. In addition, phenolic compound profiles were analyzed in detail by LC-MS/MS technique. Results showed that innovative extraction methods had significantly positive effects (p≤0.05) on biological activity and yield of bioactive compounds. Black mulberry attracted attention with its higher total phenolic and anthocyanin contents and showed higher biological activity in terms of antioxidant, anti-inflammatory and anti-cancer activities compared to other mulberry varieties. The obtained data suggest that mulberry varieties can be evaluated as functional foods and potential therapeutic agents beyond being a source of natural antioxidants and that the selection of the appropriate extraction method plays a critical role in optimizing these biological activities.