Yaşam döngüsü analizi ile metal-akrilik teşhir standı üretiminin çevresel etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the environmental impacts of metal-acrylic display stand production using life cycle assessment
- Tez No: 941924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİHRİBAN CİVAN, DOÇ. DR. MURAT EYVAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Etki, Sergileme Dolabı Üretimi, SimaPro, OpenLCA, Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi, Environmental Impact, Display Cabinet Production, SimaPro, OpenLCA, Life Cycle Assessment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sergileme dolabı üretim sektörü, üretim sürecinin her aşamasında yüksek kaynak ve enerji tüketimi nedeniyle çevresel sürdürülebilirlik üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu çalışmada, sergileme dolabı üretiminde ortaya çıkan çevresel etkileri değerlendirmek amacıyla SimaPro ve OpenLCA yazılımları kullanılarak kapsamlı bir Yaşam Döngüsü Analizi (YDA) yapılmıştır. Hammaddelerin çıkarılmasından üretime, taşımaya, kullanım ve bertaraf aşamalarına kadar tüm süreçler incelenmiş; enerji tüketimi, sera gazı emisyonları, atık üretimi ve sektörün genel çevresel etkisi ölçülmüştür. SimaPro ve OpenLCA yazılımları üzerinden yapılan karşılaştırmalı analiz, yazılımlar arasındaki metodolojik farkları ve bu farklılıkların sonuçlar üzerindeki etkisini detaylı bir şekilde ortaya koyarak çevresel etkilerin azaltılabileceği alanlara ışık tutmaktadır. Örneğin, OpenLCA'da deniz ekotoksisitesi yaklaşık 4.831 kg 1,4-DB eşdeğeri olarak hesaplanırken, SimaPro'da bu değer oldukça düşük, 173,1 kg 1,4-DB eşdeğeri olarak bulunmuştur. Bu fark, yazılımların kullandığı karakterizasyon faktörleri ve veri tabanlarındaki farklılıklardan kaynaklanmaktadır. OpenLCA'da, elektrik kullanımı ve plastik malzemelerin deniz ekotoksisitesine en büyük katkıyı sağladığı, ayrıca titanyum dioksit bazlı toz kaplamaların da etkili olduğu gözlenmiştir. Küresel ısınma potansiyelinde ise SimaPro yaklaşık 120 kg CO2 eşdeğeri raporlarken, OpenLCA bu değeri %50 daha yüksek, 177,7 kg CO2 eşdeğeri olarak göstermektedir. Her iki yazılım da ambalaj ve taşıma süreçlerinin deniz ekotoksisitesi üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu göstermektedir. Bu araştırmanın bulguları, çevresel sürdürülebilirliği artırmak için hangi YDA yazılımının daha uygun olduğuna dair bir rehber sunarken, vitrin üretim sektöründe sürdürülebilir uygulamaların nasıl geliştirilebileceğine dair temel bir çerçeve sağlamaktadır. Enerji kullanımının optimize edilmesi ve malzeme seçiminin gözden geçirilmesi gibi öneriler, sektörde daha düşük bir karbon ayak izi ve çevresel etki sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Display cabinet production industry holds significant influence over environmental sustainability due to its high resource and energy demands throughout the production cycle. This research performs a thorough Life Cycle Assessment on the production of display cabinets by utilizing SimaPro and OpenLCA software to assess the environmental effects involved. Examining every phase - from extracting raw materials to production, transportation, use, and disposal - allows us to measure energy consumption, greenhouse gas emissions, waste production, and the overall environmental impact of the industry. A comparative analysis in SimaPro and OpenLCA enables a nuanced view of softwarebased methodological differences, revealing key areas where process adjustments can notably reduce environmental impacts. In OpenLCA, marine ecotoxicity was calculated at approximately 4,831 kg 1,4-DB eq, while SimaPro reported a significantly lower figure of 173.1 kg 1,4-DB eq, showing a discrepancy of 28-fold. This variance is attributed to differing characterization factors and data models within each software. In OpenLCA, electricity use, and plastic materials were identified as primary contributors to marine ecotoxicity, with titanium dioxide-based powder coatings also having a notable impact. For global warming potential, SimaPro reported approximately 120 kg CO2 eq, while OpenLCA indicated a value of 177.7 kg CO2 eq, about 50% higher. This discrepancy stems from differences in each software's characterization factors and modeling methods. Both analyses showed that packaging and transportation processes exacerbate marine ecotoxicity. The findings of this study guide selecting appropriate LCA software and a foundational framework for implementing sustainable practices in the display cabinet production industry. Practical recommendations, such as optimizing energy usage and refining material choice, could contribute to a reduced carbon footprint and lower environmental impacts in this sector.