Neoadjuvan kemoterapi alan ve almayan mide kanserli hastalarda erken dönem postoperatif komplikasyonların karşılaştırılması
Comparison of early postoperative complications in patients with gastric cancer who received and did not receive neoadjuvant chemotherapy
- Tez No: 941931
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK KÜÇÜKKARTALLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Neoadjuvan kemoterapi, mide kanseri, postoperatif komplikasyon, Neoadjuvant chemotherapy, gastric cancer, postoperative complication
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Mide kanseri küresel ölçekte önemli bir hastalık olup global olarak en çok teşhis edilen beşinci malignitedir. Başvuru esnasında genellikle ileri evrede olması nedeniyle mide kanserinden kaynaklanan ölüm oranı yüksektir. Mide kanseri tedavi modaliteleri arasında yer alan neoadjuvan kemoterapi (NAKT), tümörün rezektabilitesini artırıp tümör evresini düşürürken hastalarda kemoterapinin oluşturduğu toksisite ve sarkopeni cerrahi sonrası komplikasyonları etkileyebilir.Postoperatif komplikasyonlar hastanın sürviyini ve prognozunu etkilemektedir. Çalışmamızda NAKT alan ve almayan mide kanserli hastalarda erken dönem komplikasyonlar ele alınmıştır Ocak 2014- ocak 2024 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesinde mide adenokarsinom tanısıyla total gastrektomi + özefagojejunostomi işlemi yapılan 179 hasta NAKT alıp almamasında göre iki gruba ayrıldı. NAKT alan grubumuzda 48 hasta, cerrahi olan grubumuzda 131 hasta değerlendirildi. NAKT alan grupta 7 hastamızda, cerrahi grubunda ise 27 hastamızda Clavien Dindo sınıflamasına göre derece 2 ve üzeri komplikasyon geliştiği görüldü. Pearson Chi-Square test istatistiği sonucuna göre p = 0,362 > 0,05 olduğundan Komplikasyon ile Nakt arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Çalışmamızda NAKT'in postoperatif komplikasyon üzerine anlamlı etkisi olmadığı sonucu çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Gastric cancer is a globally significant disease and is the fifth most diagnosed malignancy globally. The mortality rate from gastric cancer is high as it is usually in an advanced stage at presentation. While neoadjuvant chemotherapy (NACT), one of the treatment modalities for gastric cancer, increases tumor resectability and decreases tumor stage, chemotherapy-induced toxicity and sarcopenia may affect postoperative complications. Postoperative complications affect patient survival and prognosis. In our study, early complications in gastric cancer patients with and without NACT were discussed. Between January 2014 and January 2024, 179 patients who underwent total gastrectomy + esophagojejunostomy procedure for gastric adenocarcinoma at Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine were divided into two groups according to whether they received NACT or not. We evaluated 48 patients in the NACT group and 131 patients in the surgical group. Complications of grade 2 and above according to Clavien Dindo classification were observed in 7 patients in the NACT group and 27 patients in the surgical group. According to Pearson Chi-Square test statistics, there was no significant relationship between complications and NACT since p = 0.362 > 0.05. We conclude that NACT has no significant effect on postoperative complications.