Deneysel sepsis modeli oluşturulan ratlarda akut akciğer hasarı üzerine omega-3 kullanımının koruyucu etkilerinin araştırılması
Investigation of the protective effects of omega-3 on acute lung injury in rats with an experimental sepsis model
- Tez No: 941930
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR KARABACAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Akut Akciğer Hasarı, Apoptoz, Lipopolisakkarit, Omega-3, Sepsis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Sepsis, konağın enfeksiyona karşı gelişen düzensiz yanıtı sonucunda ortaya çıkan ve çoklu organ disfonksiyonu ile seyreden, yaşamı tehdit eden bir klinik tablodur. Sepsise bağlı akut akciğer hasarı (AAH), yoğun bakım yatış süresinde uzama, morbidite ve mortalite oranlarında artış ile ilişkilidir. Sepsise bağlı gelişen akciğer hasarının önlenmesine yönelik yeni tedavi yaklaşımları önem kazanmakta olup, bu çalışmada Omega-3 yağ asitlerinin AAH üzerindeki potansiyel koruyucu etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, toplam 32 adet dişi Wistar Albino rat rastgele dört gruba ayrılmıştır. Kontrol grubuna üç gün boyunca intraperitoneal (i.p.) olarak serum fizyolojik (SF) uygulanmıştır. LPS grubuna üç gün boyunca SF verilmiş, ardından üçüncü gün sonunda 5 mg/kg dozunda LPS i.p. uygulanmıştır. LPS+Omega-3 (LPS+O3) grubuna üç gün süreyle 0,5 g/kg dozunda i.p. Omega-3 uygulanmış ve üçüncü gün sonunda LPS verilmiştir. Omega-3 (O3) grubuna ise üç gün boyunca Omega-3 uygulanmış, üçüncü gün sonunda SF enjeksiyonu yapılmıştır. LPS uygulamasından 6 saat sonra tüm gruplardaki ratlar sakrifiye edilmiştir. Uygulamalar sonrası elde edilen akciğer dokuları, histopatolojik olarak alveoler yapı bütünlüğü; immünohistokimyasal olarak TNF-α, HSP-70 ve Cas-3 ekspresyonu; biyokimyasal olarak total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSI); genetik düzeyde ise Bax, Bcl-2, Cas-9 ve Cyt-c gen ekspresyonları yönünden analiz edilmiştir. LPS uygulanan grupta, histopatolojik düzeyde doku bütünlüğünde bozulma; immünohistokimyasal olarak inflamasyon ve hücre ölümü belirteçlerinde artış; biyokimyasal olarak artmış TOS ve OSI ile azalmış TAS değerleri; genetik düzeyde ise artmış Bax, Cas-9, Cyt-c ekspresyonları ile birlikte azalmış Bcl-2 düzeyleri saptanmıştır. LPS+Omega-3 grubunda ise bu patolojik parametrelerde anlamlı iyileşmeler gözlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, Omega-3 yağ asitlerinin sepsise bağlı akut akciğer hasarında koruyucu etki gösterdiği ve bu etkinin inflamasyon, oksidatif stres ve apoptoz mekanizmalarını modüle etme yoluyla ortaya çıktığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sepsis is a life-threatening clinical condition that arises from the host's dysregulated response to infection and is characterized by multiple organ dysfunction. Acute lung injury (ALI) associated with sepsis is linked to prolonged intensive care unit stays and increased rates of morbidity and mortality. As new therapeutic approaches to prevent sepsis-induced lung injury gain importance, this study aimed to investigate the potential protective effects of omega-3 fatty acids on ALI. For this purpose, a total of 32 female Wistar Albino rats were randomly divided into four groups. The control group received intraperitoneal (i.p.) physiological saline (SF) once daily for three days. The LPS group received SF for three days, followed by a single i.p. dose of 5 mg/kg lipopolysaccharide (LPS) on the third day. The LPS+Omega-3 (LPS+O3) group received 0.5 g/kg i.p. Omega-3 for three days, followed by LPS administration on the third day. The Omega-3 (O3) group was given Omega-3 for three days and SF on the third day. All animals were sacrificed six hours after LPS administration. Lung tissues were evaluated histopathologically for alveolar structure; immunohistochemically for TNF-α, HSP-70 and Cas-3 expression; biochemically for total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), and oxidative stress index (OSI); and genetically for Bax, Bcl-2, Cas-9 and Cyt-c gene expression levels. In the LPS group, disruption of tissue integrity, increased inflammatory and apoptotic markers, elevated TOS and OSI levels, and decreased TAS and Bcl-2 expression levels were observed. In contrast, significant improvements in these pathological parameters were found in the LPS+Omega-3 group. Based on the findings, omega-3 fatty acids demonstrated a protective effect against sepsis-induced acute lung injury by modulating inflammation, oxidative stress, and apoptotic mechanisms. eywords: Acute Lung Injury, Apoptosis, Lipopolysaccharide, Omega-3, Sepsis