Bilateral kavernöz sinir hasarlı sıçanlarda gelişen erektil disfonksiyon üzerine klorojenik asidin terapötik etkisinin araştırılması
Investigation of the potential therapeutic effect of chlorogenic acid on erectile dysfunction in a rat model of bilateral cavernous nerve injury
- Tez No: 941933
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ İHSAN KALYONCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Erektil disfonksiyon, klorojenik asit, kavernöz sinir hasarı, NRF2/HO-1, oksidatif stres, radikal prostatektomi, Erectile dysfunction, chlorogenic acid, cavernous nerve injury, NRF2/HO-1, oxidative stress, radical prostatectomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Radikal prostatektomi, lokalize prostat kanseri tedavisinde yaygın olarak uygulanan bir cerrahi yöntemdir. Ancak bu işlem sırasında kavernöz sinirlerin (KS) hasar görmesi, postoperatif dönemde sık karşılaşılan erektil disfonksiyona (ED) yol açmaktadır. ED, erkeklerin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen, multifaktöriyel etiyolojiye sahip önemli bir klinik problemdir. Patofizyolojisinde sinir hasarı, oksidatif stres, inflamasyon ve fibrozis yer almaktadır. KS hasarı sonrası gelişen oksidatif stres ve inflamatuar süreçler, endotel disfonksiyonu ve düz kas bozulmasıyla penil doku bütünlüğünün kaybına neden olmaktadır. Klorojenik asit (KA), kahve çekirdekleri başta olmak üzere birçok bitkisel kaynakta bulunan doğal bir fenolik bileşiktir. Antioksidan ve anti-inflamatuar etkileriyle öne çıkan KA, özellikle NRF2/HO-1 sinyal yolunu aktive ederek oksidatif strese karşı hücresel savunmayı artırır ve inflamatuar sitokin ekspresyonunu baskılar. Bu özellikleriyle KA, potansiyel bir nöroprotektif ve antifibrotik ajan olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, bilateral kavernöz sinir hasarı (BKSH) oluşturulan sıçan modelinde KA'nın NRF2/HO-1 yolu üzerinden erektil fonksiyon üzerine olası koruyucu ve iyileştirici etkileri fonksiyonel, histopatolojik ve moleküler düzeyde incelenmiştir. Wistar albino cinsi 30 erkek sıçan, kontrol, BKSH-kontrol ve KA (10, 30, 100 mg/kg) tedavi gruplarına ayrıldı. KA, intraperitoneal olarak uygulandı. Cerrahiden 14 gün sonra İntrakavernöz Basınç ve ortalama arter basıncı ölçülerek Maksimum İntrakavernöz Basınç / Ortalama Arter Basıncı ve Toplam İntrakavernöz Basınç / Ortalama Arter Basıncı oranları hesaplandı. ELISA ile IL-6, TNF-α ve malondialdehit düzeyleri belirlendi. Histopatolojik inceleme Masson Trikrom boyama ile, protein düzeyleri Western Blot yöntemiyle değerlendirildi. KA tedavisi, BKSH sonrası penil dokuda oksidatif stresi baskılayıp NRF2 ve HO-1 ekspresyonunu artırmış; kolajen birikimi ve düz kas oranı gibi fibrozis belirteçlerini anlamlı şekilde azaltmıştır. Bu etkilerin doz bağımlı olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak, KA'nın Nrf2/HO-1 yolunu aktive ederek oksidatif stres ve inflamasyonu baskıladığı, penil dokuyu koruyarak erektil fonksiyonu iyileştirdiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Radical prostatectomy is a commonly performed surgical method in the treatment of localized prostate cancer. However, damage to the cavernous nerves (CNs) during this procedure often leads to postoperative erectile dysfunction (ED). ED is a significant clinical problem with a multifactorial etiology that severely affects the quality of life in men. Its pathophysiology involves nerve injury, oxidative stress, inflammation, and fibrosis. Oxidative stress and inflammatory processes following CN injury cause endothelial dysfunction and smooth muscle deterioration, resulting in the loss of structural integrity in penile tissue. Chlorogenic acid (CGA) is a natural phenolic compound found in various plant sources, particularly coffee beans. Known for its antioxidant and anti-inflammatory effects, CGA enhances cellular defense against oxidative stress primarily by activating the NRF2/HO-1 signaling pathway and suppresses the expression of pro-inflammatory cytokines. These features make CGA a promising neuroprotective and antifibrotic agent. In this study, the potential protective and therapeutic effects of CGA on erectile function via the NRF2/HO-1 pathway were investigated at functional, histopathological, and molecular levels in a bilateral cavernous nerve injury (BCNI) rat model. Thirty male Wistar albino rats were divided into control, BCNI-control, and CGA treatment groups (10, 30, and 100 mg/kg). CGA was administered intraperitoneally. 14 days post-surgery, intracavernosal pressure and mean arterial pressure were measured, and Maximum Intracavernous Pressure / Mean Arterial Pressure and Total Intracavernous Pressure / Mean Arterial Pressure ratios were calculated. ELISA was used to determine IL-6, TNF-α, and malondialdehyde levels. Histopathological evaluation was performed using Masson's trichrome staining, and protein expression levels were analyzed via Western blot CGA reduced oxidative stress, upregulated NRF2/HO-1, and decreased fibrosis markers in penile tissue after BCNI. CGA improved erectile function dose-dependently by activating the NRF2/HO-1 pathway, reducing oxidative stress and inflammation, and preserving penile tissue.