Başlangıç çürük lezyonlarının remineralizasyonunda farklı ajanların etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the effectiveness of different agents in the remineralization of initial caries lesions
  1. Tez No: 941965
  2. Yazar: EYLÜL ÖZGEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ATALAYIN ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: fluoride, casein phosphopeptide-amorphous calcium phosphate, hydroxyapatite, remineralization, demineralization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; yapay başlangıç çürüğü oluşturulan dişlerde farklı remineralizasyon ajanlarının etkinliğinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Sığır dişi kronları dört eşit parçaya bölünerek hazırlanan örneklerden her bir test metodu (mikrosertlik, mikro-bilgisayarlı tomografi (Mikro-BT), taramalı elektron mikroskobu-Enerji dağılımlı x ışını spektroskopisi (SEM-EDS) ve renk analizi) için başlangıç ölçümü alınmıştır (n=6). Ölçümü tamamlanan örnekler dört gün demineralizasyon prosedürüne tabii tutulup, her gün solüyon yenilenmiştir. Demineralizasyon süreci sonrası örneklerin ikinci ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Örneklere deney grubunda flor (Colgate Sensation White, Colgate Palmolive, Polonya), hidroksiapatit (HAP) (Kinder Karex, Dr. Wolff, Almanya) ve kazein fosfopeptit-amorf kalsiyum fosfat (CPP-ACP) (Tooth Mousse, GC, Japonya) içerikli ürünler 7 gün boyunca, günde 2 defa, 3'er dakika uygulanmıştır. Kontrol grubundaki örnekler ise sadece yapay tükürük solüsyonunda bekletilmiştir. Remineralizasyon prosedürü tamamlanan örneklerin son ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi için GraphPad Prism 5 for Windows Version 5.05 (La-Jolla) programı kullanılmıştır. Bulgular: Tüm gruplarda algılanabilir renk değişimi gözlenmiştir (ΔE>0.8). Demineralizasyon ve remineralizasyon sonrası meydana gelen renk değişiminde kontrol grubuyla kıyaslandığında, HAP ve CPP-ACP gruplarında anlamlı bir fark saptanmıştır (p0.05). Demineralizasyon sürecinin mikrosertlik, BMD, Ca ve P değerlerinde azalmaya neden olduğu saptanmıştır (p0.05). Başlangıç ve remineralizasyon sonrası ölçümleri kıyaslandığında sadece HAP grubunda BMD değerinde anlamlı bir artış izlenmiştir (p0.05). Başlangıç ve remineralizasyon sonrası için ise flor grubunda P düzeyinde fark olmadığı izlenmiştir (p>0.05). SEM görüntülerinde başlangıçta sağlam mine yüzeyi izlenmiştir. Demineralizasyon sonrası görüntülerde ise, mine yüzeyinde açılan porlar, mine kristalleri arasındaki boşluklar dikkat çekmiştir. Remineralizasyon sonrası kaydedilen görüntülerde boşluklar oluşan mine yüzeyinde, gruplara göre değişen farklı patern ve şekillerde kapanmalar ve birikimler görülmüştür. Sonuç: Bu çalışmada remineralizasyon ajanlarının etkinliği farklı yöntemlerle değerlendirilmiş ve analizlerde her bir ajanın aktivitesinin incelenen parametrelere göre farklılık sergilediği izlenmiştir. Çalışmanın in vitro koşullarda yapıldığı göz önünde bulundurularak, yapılacak ileri çalışmalar ve klinik gözlem ile ajanların etki mekanizmasının ve aralarındaki farklılığın daha net bir şekilde belirlenebileceği düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler; flor; kazein fosfopeptid-amorf kalsiyum fosfat; hidroksiapatit; remineralizasyon; demineralizasyon
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effectiveness of different remineralization agents on artificially initial caries created teeth. Method: The bovine teeth crowns were divided into four equal parts, and initial measurements for each test method (microhardness, micro-computed tomography (Micro-CT), scanning electron microscopy-energy dispersive X-ray spectroscopy (SEM-EDS), and color analysis) were recorded from each specimen (n=6). After completing the initial measurements, the samples were subjected to a demineralization procedure for four days, with the daily refreshed solution. After the demineralization process, second measurements were performed. In the experimental group, the products containing fluoride (Colgate Sensation White, Colgate Palmolive, Poland), hydroxyapatite (HAP) (Kinder Karex, Dr. Wolff, Germany), and casein phosphopeptide-amorphous calcium phosphate (CPP-ACP) (Tooth Mousse, GC, Japan) were applied twice daily for 7 days, for 3 minutes each time. The control group specimens were only stored in artificial saliva. The final measurements were performed after the remineralization procedure was completed. The statistical analyses of the data were performed via GraphPad Prism 5 for Windows Version 5.05 (La-Jolla). Results: The detectable color changes were observed in all groups (ΔE>0.8). In the color change observed after demineralization and remineralization, significant differences were found for the HAP and CPP-ACP groups compared to the control group (p0.05). The demineralization process resulted in a decrease in microhardness, BMD, Ca, and P values (p0.05). A significant increase in BMD values was observed only in the HAP group when comparing the initial and remineralization measurements (p0.05). No difference in P level was detected in the fluoride group when comparing the initial and remineralization measurements (p>0.05). SEM images showed intact enamel surface at baseline. After demineralization, the pores on the enamel surface and the gaps between enamel crystals were observed. After remineralization process, the images showed varied patterns and shapes of closures and accumulations on the enamel surface, which differed among the groups. Conclusion: The effectiveness of remineralization agents was evaluated using different tests and the activity of the agents was observed as variable according to the parameters examined in the analyses. Considering the in vitro design of the study, further studies and clinical observations were suggested as necessary to clarify the action mechanism and differences of these agents.