Yeni geliştirilen bir peptid zincirinin süt ve daimi diş minesinde remineralizasyona etkisinin ın vitro koşullarda incelenmesi
Investigation of the effect of A newly developed peptide chain ​​on remineralization in primary and permanent dental enamel under in vitro conditions
  1. Tez No: 653009
  2. Yazar: KADRİYE ALTUNBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Peptit, remineralizasyon, florür, süt dişi, daimi diş, Peptide, remineralization, fluoride, primary tooth, permanent tooth
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Amaç: Minenin remineralizasyonunda peptitlerin kullanımı araştırmacıların ilgisini çeken güncel konular arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı; yeni geliştirilen farklı peptit ajanlarının, süt ve daimi azı dişlerinde yapay olarak oluşturulan başlangıç çürük lezyonları üzerindeki remineralize edici etkisinin, F ve kontrol gruplarıyla karşılaştırılarak değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmamız 2 basamakta tamamlanmıştır. Ön çalışmada 44 adet süt ve daimi diş mine örnekleri kullanılmıştır. Yeni sentezlenen P1, P2 ve P3 peptitlerinin (GenScript, A.B.D) 200 ve 400 µg/ml' lik konsantrasyonları kullanılmıştır. Mine örneklerinin başlangıç, demineralizasyon ve remineralizasyon sonrası SEM-EDX analizleri yapılmıştır. Kapsamlı çalışmada her grupta 18 mine örneği olacak şekilde 144 adet süt ve daimi diş mine örneklerine SEM-EDX analizi, 180 adet süt ve daimi diş mine örneklerine Vickers mikrosertlik testi yapılmıştır. Bulgular: Ön çalışmanın SEM-EDX sonuçları değerlendirildiğinde; P2 ve P3 peptidinin remineralizasyon potansiyelinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Kapsamlı çalışmada, EDX sonuçlarına göre P2 grubundaki süt dişlerinin remineralizasyon sonrası Ca+2 değerlerindeki artış, kontrol grubundaki süt ve daimi dişlerin Ca+2 değerindeki artıştan istatistiksel olarak fazladır (sırasıyla; p:0,001 ve p:0,006). P2 grubundaki daimi dişlerinin remineralizasyon sonrası Ca+2 değerlerindeki artış, kontrol grubundaki daimi dişlerin Ca+2 değerlerindeki artıştan fazladır (p: 0,038). P2 grubundaki süt dişlerinin Vickers mikrosertlik dereceleri; P2 daimi, P2+P3 süt, kontrol süt dişi grubundaki örneklerin mikrosertlik derecelerine göre anlamlı derecede daha yüksektir (p≤0,05). Daimi dişlerde P2 ve P3 peptidi ayrı ayrı uygulamak yerine P2+P3 şeklinde uygulamak örneklerin mikrosertlik değerini artırma açısından daha etkili bulunmuştur. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p≤0,05). Mikrosertlik sonuçlarına göre; F uygulaması süt dişlerinde P2+P3' ten daha etkili iken, daimi dişlerde P2+P3 uygulaması F uygulamasından daha etkili bulunmuştur. Sonuç: Yeni geliştirilen peptitlerin süt ve daimi diş başlangıç mine lezyonlarının tedavisinde remineralizasyon amacıyla kullanılabileceği ve F uygulamalarına alternatif olarak geliştirilebileceği kanaatindeyiz. Ancak, yeni sentezlenen peptit zincirlerinin başlangıç çürük lezyonlarının remineralizasyonu üzerine etkinliğinin kesin olarak belirlenebilmesi için daha çok sayıda in vivo ve in vitro çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The use of peptides in the remineralization of enamel is among the current issues that attract the attention of researchers. The aim of this study is to evaluate the remineralization effect of different peptide agents on artificially created initial caries lesions in primary and permanent molar teeth by comparing with F and control groups. Method: Our study was completed in 2 steps. In the preliminary study, 44 primary and permanent enamel samples were used. Concentrations of 200 and 400 µg/ml of newly synthesized P1, P2 and P3 peptides (GenScript, USA) were used. SEM-EDX analyzes of enamel samples were performed after initial, demineralization and remineralization. In a comprehensive study, SEM-EDX analysis was performed on 144 primary and permanent tooth enamel samples, with 18 enamel samples in each group, and Vickers microhardness test was performed on 180 primary and permanent tooth enamel samples. Results: When the SEM-EDX results of the preliminary study were evaluated; the remineralization potential of P2 and P3 peptide was found to be higher. In a comprehensive study, according to EDX results, the increase in Ca+2 values of deciduous teeth in the P2 group after remineralization was statistically higher than the increase in Ca+2 values of primary and permanent teeth in the control group (p: 0.001 and p: 0.006, respectively). The increase in Ca+2 values of permanent teeth in the P2 group after remineralization is higher than the increase in Ca+2 values of permanent teeth in the control group (p: 0.038). Vickers microhardness grades of primary teeth in the P2 group; P2 permanent, P2 + P3 primary was significantly higher than the microhardness grades of the samples in the control primary tooth group (p≤0.05). Instead of applying P2 and P3 peptides separately in permanent teeth, applying it as P2 + P3 was found more effective in increasing the microhardness value of the samples. The difference is statistically significant (p≤0.05). According to the microhardness results; while F application is more effective than P2 + P3 in primary teeth, P2 + P3 application has been found more effective than F application in permanent teeth. Conclusion: We believe that newly developed peptides can be used for remineralization in the treatment of primary and permanent tooth initial enamel lesions and can be developed as an alternative to F applications. However, more in vivo and in vitro studies are needed to determine the efficacy of newly synthesized peptide chains on remineralization of initial caries lesions.