Erzurum Atatürk Üniversitesi kampus içi faaliyetlerden kaynaklı kirlilik profilinin belirlenmesi
Determination of pollution profile originating from campus activities of Erzurum Atatürk University
- Tez No: 942035
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYHAN KOCADAĞİSTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon Ayak İzi, Su Ayak İzi, Sürdürülebilir Çevre, Kirlilik Profili, Carbon Footprint, Water Footprint, Sustainable Environment, Pollution Profile
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Yükseköğretim kurumları sürdürülebilir kalkınma stratejileri ve barındırdıkları nüfus yoğunluklarıyla Dünya üzerindeki kirlilik profilleri araştırılması gereken kurumlar olarak düşünülmektedir. Kirlilik profili kavramı düşünüldüğünde son zamanlarda adı sıkça duyulan karbon ve su ayak izi terimleri akla gelmektedir. Daha temiz ve daha yaşanabilir bir çevre için kirletici faktörlerin hesaplanması ve kirliliğe sebep olan davranışların iyileştirilmesine yönelik önerilerde bulunulması amaçlanmaktadır. Yöntem: Atatürk Üniversitesi'nin 2020, 2021, 2022 yılları için tüm fakülteler, lojmanlar, enstitüler, idari ve mesleki binaları içeren kirlilik profili bu çalışmada incelenmiştir. Kirlilik profili için karbon ayak izi ve su ayak izi miktarları hesaplanmıştır. Karbon emisyon kaynakları elektrik, doğalgaz, araçlar (benzin, motorin, LPG cinsinden) , atık ve uçuş olmak üzere 5 başlık altında toplanmıştır. Tier yöntemleri karbon ayak izi hesaplamalarında kullanılmıştır. Çalışmanın sosyal yönü ve daha farklı açıdan değerlendirilmesi için anket çalışması yapılmış ve çeşitli diyagramlarla mevcut durum ortaya konulmuştur. Bulgular: Karbon emisyon miktarları Kapsam 1, Kapsam 2, Kapsam 3 olarak hesaplanmıştır. 2020, 2021, 2022 yılı Kapsam 1 emisyon miktarları sırasıyla 28.316,410 tCO2, 31.109,788 tCO2, 34.235,700 tCO2 olarak hesaplanmıştır. Kapsam 2 sırasıyla 17.296,475 tCO2, 18.415,594 tCO2, 21.514,294 tCO2'dir. Kampüs içerisindeki su ayak izi hesaplamaları da yapılmıştır. Bu çalışmada ayrıca 3 yıllık karbon ayak izi verilerine dayanarak Lingo Modelleme programı ile azaltma miktarı belirlenmiştir. Sonuç: Üç yıllık Kampüs içerisindeki karbon ve su ayak izi verilerin incelenmesinin sonucunda temiz ve yaşanabilir bir çevre için elektrik, ısınma, ulaşım başta olmak üzere insani faaliyetlerde doğaya azami kirliliğe neden olacak davranışlarda bulunulması ve önerilerin dikkate alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Higher education institutions are considered to be institutions whose sustainable development strategies and pollution profiles on Earth, together with the population densities they host, need to be investigated. When the concept of pollution profile is considered, the terms carbon and water footprint, which have been frequently heard recently, come to mind. It is aimed at calculating polluting factors for a cleaner and more livable environment and to make suggestions for improving behaviors that cause pollution. Method: The pollution profile of Atatürk University, including all faculties, residences, institutes, and administrative and professional buildings for the years 2020, 2021, and 2022, was examined in this study. Carbon footprint and water footprint amounts were calculated for the pollution profile. Carbon emission sources were grouped under 5 headings: electricity, natural gas, vehicles (gasoline, diesel, LPG), waste, and flight. Tier methods were used in carbon footprint calculations. A survey was conducted for the social aspect of the study and its evaluation from a different perspective, and the current situation was presented with various diagrams. Findings: Carbon emission amounts are calculated as Scope 1, Scope 2, and Scope 3. Scope 1 emission amounts for 2020, 2021, and 2022 are 28,316,410 tCO2, 31,109,788 tCO2, and 34,235,700 tCO2, respectively. Scope 2 is 17,296,475 tCO2, 18,415,594 tCO2, and 21,514,294 tCO2, respectively. Water footprint calculations within the campus were also made. This study determined the reduction amount with the Lingo Modeling program based on 3-year carbon footprint data. Conclusion: After examining the carbon and water footprint data within the three-year Campus, it was concluded that for a clean and livable environment, actions that will cause maximum pollution to nature in human activities, especially electricity, heating, and transportation, should be considered, and suggestions should be considered.