Mevsimsel sıcaklık değişimlerinin semen parametreleri üzerine etkisi
The effect of seasonal temperature changes on semen parameters
- Tez No: 942062
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Semen analizi, Mevsimsel farklılık, Erkek infertilitesi, Semen kalitesi, Semen analyses, Seasonal variation, Male infertility, Semen quality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş: Erkek infertilitesi infertil çiftlerin %40'ından fazlasında, primer veya sekonder faktör olarak tanımlanmıştır. Yaş, beslenme durumu ve ortam sıcaklığı gibi çevresel faktörler erkek infertilitesine sebep olabilmektedir. Mevsimsel değişimlerin semen parametrelerindeki değişikliklerle ilişkili önemli faktörler arasında olduğu ifade edilmektedir. Semen parametrelerindeki mevsimsel değişimler farklı hastalardan oluşan gruplarda gösterilmiş olmasına rağmen, bilindiği kadarıyla aynı hastalardan oluşan bir grupta gösterilmemiştir. Çalışmamızın amacı, aynı hastalarda semen parametrelerinin mevsimsel değişilerini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya 2016-2024 yılları arasında hem ilkbahar hem de sonbahar mevsimlerinde semen analizi yapılan, azospermisi olmayan toplam 182 hasta dahil edildi. Hastaların yaşı ve vücut kitle indeksi kaydedildi. Semen analizi parametrelerinden semen hacmi, sperm konsantrasyonu, toplam motilite, progresif sperm motilitesi, canlılık ve normal morfoloji yüzdesi analizlere dahil edildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 29,9 ± 6,4 yıl (18-50 yıl) ve ortalama vücut kitle indeksi 25,8 ± 1,2 kg/m2 idi. İlkbahar mevsimindeki median %34,9 olan sperm motilitesi sonbaharda median %33'e gerilemişti. İlkbahar ayındaki sperm motilitesi sonbahar ayından anlamlı derecede daha yüksekti (p=0,006). Benzer şekilde, normal morfoloji ilkbaharda median %3'ten sonbaharda median %1'e düşmüştü. İlkbahar mevsimindeki normal morfoloji oranı sonbahardan anlamlı derecede daha yüksekti (p=0,005). Bununla birlikte, semen hacmi, sperm konsantrasyonu, progresif sperm motilitesi ve viabilitede mevsimsel farklılıklar izlenmedi. Korelasyon analizlerinde, hastaların yaşı ile total motilite, progresif motilite ve viabilite arasında negatif bir korelasyon olduğu görüldü. Sonuç: Aynı hastaların farklı mevsimlerdeki semen parametreleri, total motilite ve normal morfoloji yüzdesi açısından farklılık göstermektedir. Erkek infertilitesinin yönetiminde semen kalitesindeki mevsimsel değişimler göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: In more than 40% of cases of infertile couples, male factor infertility has been identified as the primary or secondary causative factor. Environmental factors such as age, nutritional status, and ambient temperature contribute to male infertility. It has been demonstrated that variations in seasonality are amongst the critical factors associated with variations in semen quality. Although seasonal variation in semen quality has been demonstrated in an inter-patient study design, to our knowledge it has not been demonstrated in an intra-patient design. The aim of our study was to evaluate the seasonal variation of semen quality in the same patients. Material and methods: The present study involved a total of 182 patients who underwent semen analysis during both the spring and fall seasons between 2016 and 2024, excluding those with azoospermia. Age and body mass index of the patients were recorded. Semen volume, sperm concentration, total motility, progressive sperm motility, viability and percentage of normal morphology were included in the analyses. Results: The mean age of the patients was 29.9 ± 6.4 years (18-50 years) and mean body mass index was 25.8 ± 1.2 kg/m2. Sperm motility decreased from a median of 34.9% in spring to a median of 33% in fall. Sperm motility in spring was significantly higher than in fall (p=0.006). Similarly, normal morphology decreased from a median of 3% in spring to a median of 1% in fall. The rate of normal morphology in spring was significantly higher than in fall (p=0.005). No seasonal differences were observed in semen volume, sperm concentration, progressive sperm motility and viability. The correlation analysis was revealed that a negative correlation between patient age and total motility, progressive motility, and viability. Conclusion: Semen parameters of the same patients in different seasons varied in terms of total motility and percentage of normal morphology. Seasonal variation in semen quality should be considered in the management of male infertility.