Distal mide tümörlerinde total gastrektomi ve distal gastrektomi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of outcomes between total and distal gastrectomy in distal gastric tumors
  1. Tez No: 942071
  2. Yazar: HARUN ALDANMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF ÜSTÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Gastrectomy, distal gastric cancer, mortality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Amaç: Distal mide kanserli olgularda subtotal gastrektomi ve total gastrektomi sonrası mortalite oranı, komplikasyon insidansı ve uzun dönem sağkalım gibi önemli klinik sonuçları karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Hastaların dosyaları retrospektif incelendi. Demografik ve klinik verileri kaydedildi. Hastalar cerrahi yöntemlerine göre; Grup 1: Subtotal gastrektomi (SG) ve Grup 2: Total gastrektomi (SG) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Toplam 90 hastanın 13' ne SG ve 77' ne TG yapıldı. İki grubun hastaları morbidite, mortalite, uzun dönem sağkalım, komplikasyon insidansı gibi sonuçlar açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Lenf nodu invazyonu, evre ile perinöral invazyon gözlenme oranlarının istatistiksel olarak tg hastalarında, sg hastalarına göre anlamlı ölçüde yüksek olduğu tespit edildi. (sırasıyla p=0,004; p=0,012; p=0,019) SG hastalarının genel sağkalımı ise TG hastalarına kıyasla daha yüksek olmasına rağmen bu fark istatistiksel açıdan anlamlı bir seviyede değildi. (p=384) Sonuç: Subtotal gastrektomi özellikle Evre I-II distal mide kanseri olan hastalar için tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective:“Lymph node invasion, tumor stage, and perineural invasion rates were found to be significantly higher in patients who underwent total gastrectomy (TG) compared to those who underwent subtotal gastrectomy (SG) (p=0.004; p=0.012; and p=0.019, respectively). Although overall survival was higher in SG patients compared to TG patients, this difference was not statistically significant (p=0.384).”Material and Methods: The files of the patients were retrospectively analyzed. Demographic and clinical data were recorded. The patients were separated into two groups according to the surgical method as Group 1: Subtotal gastrectomy (TG), and Group 2: Total gastrectomy (SG). Evaluation was made of a total of 90 patients, comprising 77 TG and 13 SG. The patients of two groups were compared in terms of morbidity, mortality, long-term survival, and incidence of complications. Results: The rates of lymph node tumour invasion and mortality were determined to be statistically significantly higher in the TG patients compared to the SG patients. (p = 0.005; p = 0.012, respectively) The overall survival of the SG patients was longer than that of the TG patients but not to a statistically significant level. Conclusion: SG can be preferred, especially for patients with Grade I-II distal gastric cancer.